Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Důležité je, aby jsi byla stále v zaměstn.poměru.Ideální by bylo, kdyby jsi nastoupila na MD ihned po skončení rod. dovolené. Pokud to nestihneš, a budeš těhotná, tak a) nastoupíš do práce a 6-8 týdnů před porodem nastoupíš na MD nebo b)Pokud ti to tvůj stav nedovolí, aby jsi nastoupila do práce , tak půjdeš na nemocenskou a 6-8týdnů před porodem nastoupíš na mateřskou
A budu mít v obou případech zase nárok na PMM odvozenou od výše příjmu? Děkui, Katka
ahojky,
nevím jak je to teď ale já jsem na MD nastoupila ještě když jsem byla na rodičáku s první dcerou a těch prvních půl roku jsem ROZHODNĚ neměla stejnou jako při první dcerce
Takže si myslím, že stejná asi nebude ![]()
Na PPM mít nárok budeš, pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, její výše se bude počítat ze stejného základu jako před nástupem na první mateřskou a nebudeš mezitím pracovat. Když budeš pracovat, porovnají se příjmy za poslední rok před nástupem na obě MD a co vyjde více, tak z toho se určí PPM (starší dítě musí být mladší než 4 roky). Tak jsem to teď měla já, počítal se předchozí příjem a PPM mám ještě vyšší než u prvního dítka. Doufám, že je to srozumitelné. ![]()
Takže stačí nastoupit na MD do 4 let věku prvního dítěte? To mi přijde nějak moc dlouho, když mám RD jen na 3 roky. Tak já pořád nevím, nevíte někde kde je to přímo napsané, kde bych to přímo našla a mohla nastudovat. Děkuji, Katka
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na PMM při druhém dítěti. Kamarádka mi tvrdí, že když jsem nastoupila na MD 10.3.2010 musím druhé dítě porodit do 9.3.2012, abych měla nárok na stejnou PMM jako u prvního dítěte, vypočítanou ze mzdy u posledního zaměstnavatele. Já jsem četla, že stačí, abych do 3 let dítěte nastoupila na druhou MD. Jsem pořád zaměstnaná a RD mám zvolenou na 3 roky. Můžete mi prosím někdo poradit, jak je to veskutečnosti? Děkuji moc za odpověďi. Katka