Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Předem se omloouvám, jestli už tu podobné téma bylo, ale nenašla jsem.
Jsem ted doma s dcerou, pobírám RP. Mám pozastavený živnostenský list a vzhledem k tomu, že jsem si neplatila nemocneskou nemela sem narok na MD.
Ted planujeme druhy dite a zajima me jestli pokud si zacnu platit nemocenskou, zda budu mit potom na materskou narok a pokud si budu platit nejvyssi moznou zalohu nemocenskeho pojisteni, zda budu mit narok na vyssi materskou.
Jde mi hlavne o to, ze mi zanikne narok brat RP na starsi dceru a 7800 na dve deti a jeste pouze 9 mesicu se mi zda dosti malo. Budu pak mit moznost volit si i RP?
diky za rady, ja se v tomhle proste uplne ztracim…
Tuším, že proběhla nějaká změna.
Nemůžeš si platit jakoukoliv zálohu na nemocenské pojištění - lidé toho hromadně zneužívali, platili nejvyšší možnou částku, aby dosáhli na tu vysokou mateřskou.
Takže to utli..
hm tak sem volala na cssz a zjistila sem, ze prispevek si muzu platit neomezene nicmene je k tomu potreba platit (to je nove) i duchodove pojisteni, takze castka pak docela razantne nabude
nutno platit 270 dnu
treba se to nekomu hodi ![]()
Ano je to tak, musíš být účastna 270 dní nemocenskému pojištění a musíš si platit i důchodové pojištění, vyšlo mi cca posílat jim měsíčně 25000,– abys dosáhla na maximální mateřskou, což je na palici
. Takž jestli plánujete druhé dítě, dojdi si osobně na sociálku a poptej se tam, kolik bys musela posílat měsíčně, abys měla mateřskou třeba aspoň 10.000,–. Toť moje rada no ![]()
Ahojte ![]()
tak já jsem se na to v prosinci na OSSZ ptala a v konečný fázi s tím navýšením tý zálohy na to důchodový jim nakonec měsíčně platíš ty víc, než oni pak tobě tu mateřskou
Paní mi sama řekla, že se to absolutně nevyplatí. Jen snad kdyby si šla od začátku těhu na nemocenskou a po porodu pobírala tu mateřskou, tak jseš v plusu.
Tak tohle je teda fakt super nápad. Bacha, jsem rozčilená a v ironické náladě. Po včerejším zjištění, že bydlím v domě, který vlastně neexistuje, jsem myslela, že už mě další přehmat našeho státu nemůže překvapit - se nestačím divit.
Myslím, že je to obrana proti tomu, aby si maminky neplatily nejvyšší možné nemocenske pojisteni a pak braly vysokou materskou … mno pocty jsou jednoduche, spolecne se zalohama na duchodovy pojisteni se to proste nevyplati ![]()
Ano, je to sice obrana, ale proč to teda udělali tak nemožně, že se to absolutně nevyplatí a tím pádem málokterá OSVČ půjde na mateřskou a tím teda stát ušetří hodně. Protože se nevyplatí platit si ani to blbé minimum a tím pádem vůbec být nemocenský pojištná. ![]()
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem OSVČ a jsem těhotná, ale mám docela fyzicky náročnou práci, dlouho už tohle nebudu moci dělat, chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s tím co v téhle situaci dělat, samozřejmě si nemocenské platím, ale nechce se mi pozastavovat podnikání protože mám strach abych pak nepřišla o mateřskou. Nevím jestli to spolu souvisí, pokud pozastavím živnost ale nemocenské si budu platit dají mi mateřskou nebo ne? Brigádu bych domluvenou měla ale ty peníze mi stačit nebudou pokud budu muset platit sociální a zdravotní a všechny ostatní věci, takže nemůžu zase přijít o měsíční příjem. Budu ráda za jakoukoli radu.
@Katus111 Mám, za to, že nemocenskou pojišťovnu nezajímá, jakou samostatnou výdělečnou činnost konkrétně vykonáváš, ale zda jsi pojištěna. Zatím jsem zákoně našel jen to, že ochranná lhůta se počítá ode dne zániku pojištění, ne ode dne zániku činnosti.
@Katus111
Apropos: Byl by nějaký problém tu činnost fakticky (pro zákazníky) pozastavit, ale pro úřady ji vykonávat? To, že máš aktivní živnost, ti dává oprávnění tu činnost vykonávat, ne povinnost.
No právě o to jde, pokud si pozastavím živnost, dostanu i přesto že si budu nemocenské platit dál mateřskou?
Já jsem totiž na začátku těhotenství a jde mi o to kdybych si to pozastavila už teď a pak chodila po celou dobu těhotenství jen na brigádu, dostanu pak za těch zhruba 5 měsíců tu mateřskou?
Tak jako dá se ale mě jde spíš o to placení sociálního a zdravotního pojištění, jinak to by se dalo
Jsem doma s dítětem, jsem OSVČ, živost jsem nepřerušila. Je to tak lepší, nemusím platit soc, ani zdrav. A můžu si sem tam přivydělat. Kdybych přerušila mam smůlu.