Mateřská - OSVČ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101642
3.11.25 18:02
@Anonymní píše: Více

No, zadna se na tebe vztahovat nemuze, protože ke vzniku ochranné lhuta je nutna exstence nemocenskeho pojištění, pokud neni, nema co skoncit a tedy ani z ničeho nemuze ta ochranná lhuta zacit běžet.
A ano zivnost prerusovat nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35763
3.11.25 20:35

Můžeš si ještě začít platit nemocenské a jít na neschopenku 6 týdnů před porodem a být na ni do konce šestinedělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13874
3.11.25 20:44

Pokud nepřerušíš, tak myslim, ze musíš platit zdravotní, sociální za tebe hradí stát. Ale jinak podnikat můžeš samozřejmě dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.11.25 20:53

To je teda situace. Ono se to netýká mě, já mám klasickou MD, ale známé.
A kdyby přerušila teď živnost, nastoupila do zaměstnání a pak onemocněla tak bude mít alespoň nemocenskou do konce šestinedělí?

Je jasné, že zálohy asi bude při aktivní OSVČ platit, stejně by měla příjem…

• Citovat
  • Upravit
101642
3.11.25 21:20

No, teda situace, je to to situace, kterou si sama zvolila :nevim: ja fakt nechápu proč je pro spoustu OSVČ takový problém platit si nemocenské, které vyjde jako jedna návštěva restaurace a pak se diví, že nemaji narok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13874
3.11.25 21:26
@j.a.n.i1 píše: Více

Já si ho neplatím. :nevim: Nevím důvod, proč bych měla pobírat těch 8 měsíců nebo kolik usmolených cca 7000 a NEMOCT při tom pracovat. Moje práce jde dělat i prakticky z porodnice, aspoň polovina z ní. :D Co se úrazů a nemocí týče, mám soukromá pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.25 11:04
@Lily-of-the-valley píše: Více

To je právě asi ono, proč to nikoho nemotivuje, protože to je fakt almužna…

@j.a.n.i1
Bohužel tady v tom případě to bylo zcela neplánované a nečekané, tak zcela si to nezvolila, tak jen hledám možnosti jak pomoct.
Ale ano, její blbost, má myslet pár kroků dopředu, trošku do budoucnosti…

• Citovat
  • Upravit
101642
4.11.25 11:51

No, ona takova bouracka nebo vazna nemoc taky chodi dost nečekaně…
A zas takova almuzna to neni, onousis zapocitat taky to, ze za cely mesic na nemocenské neplatis socialni a zdravotní, takze jsi v plusu cca 15000,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
4.11.25 11:52

Hele, tvoje vec, akorát pak se holt nemizes divit, no, když se stane neco necekaneho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13874
4.11.25 12:00

Jak říkám, na to si platím mnohonásobně víc na mém pojištění.
Vzhledem k tomu, že maximální výši musím orientovat podle mého výdělku v loňském roce, který byl prvním a slabším, tak se mi to fakt nevyplatí. Mozna si to přepočítám jinak na příští rok, to se ještě uvidí.
Odsuzovat paušálně neplacení nemocenského je za mě nepochopení problematiky. Kdyby nám dali možnost si platit víc, abychom měli vyšší výhody následně, neřeknu ani popel. Jo a ještě možnost u toho pracovat, to by bylo fajn. Klidne s placením zdravotního, jako to je u rodicaku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
4.11.25 13:13

Ja ho neodsuzuju, ja ho pouze povazuju za nerozumné, protože veta, ze se to nevyplati nebyva ve vetsine případů pravdivá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.25 13:29

No nezaplatíš zálohy, ale taky nemůžeš nic fakturovat a navíc tě ty nezaplacené zálohy doženou na konci roku, respektive na začátku příštího roku, kdy se podává daňové přiznání, tam ty zálohy chybí a vyletí ti doplatek… :roll:

• Citovat
  • Upravit
101642
4.11.25 13:36

No, pokud dane mesice nemas ani prijmy, tak ti zadny doplatek nevyleti, protože za dane mesice nemas povinnost tu minimalni platbu platit. Jasně, pokud mas tak vysoke prijmy, ze za cast roku stejne na socialnim a zdravotnim zaplatis vic, nez jsou celorocni minimalni zalohy, tak to roli nehraje, ale statisticky to bude menšina.
A ono pokud nekde lezis ve spitale po tezke nehodě, tak toho moc nevyfakturujes i když můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí