Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevim to presne. Myslim ze nic hlasit nikam nemusis. O dite bude celodenne radne pecovano. Nebude ve skolce bude s tatkou doma. Tj. jsou zachovany podminky pro cerpani rodicovskeho prispevku. Co se tyka nastupu do prace, pripadne dalsiho preruseni myslim ze je to jen o domluve mezi tebou a tvym zamestnavatelem.
Pravdepodobne jsi mu nahlasila 2 letou md/rd tj. ma za tebe na 2 roky nahradu.
V mem zamestnani by to treba mozne nebylo.
Myslim, ze zalezi, jestli uz jsi zamestnavatele pozadala o rodicovskou dovolenou, nebo ne. Pokud ne, muzes normalne po skonceni MD nastoupit zpatky na svoje misto. Pokud jsi zazadala u zamestnavatele o RD(zrejme tedy asi do dvou let ditete, kdyz mas dvouletou variantu RP), budes se s nim muset na pradcasnem navratu do prace domluvit(nemusi ti vyhovet). Ty nikde nic hlasit nemusis, jen tvoje dite nesmi chodit do jesli na dele nez 5 dni v mesici. Partner nemusi hlasit nic. Kdyz si pritel najde praci a ty se rozhodnes zustat doma, muzes kdykoli odejit na rodicovskou dovolenou, az do tri let veku ditete je zamestnavatel povinen ti vyhovet. Ale uz ti nemusi drzet uplne stejne misto, jen stejne misto jako mas ve smlouve(u mne je to treba totez, ale u nekoho to tak byt nemusi, pokud ma ve smlouve administratvni pracovnik, muze klidne pracovat na podobne pozici jinde) Vyhodit te muze jen v pripade, ze nenastoupis zpatky do prace v domluvene dobe po skoncenci dohodnute RD(nejdele ve trech letech veku ditete).
..holky děkuji
! Se svým zaměstnavatelem už jsem o mém předčasném návratu mluvila, ale bylo mi řečeno, že bude dost problém mi najít volné místo. Mám zavolat v pátek, zda něco vymysleli. Pokud mi tedy místo seženou a já nastoupím do práce, to se bude jednat o nějaké přerušení RD? A když by si tedy přítel našel práci a já chtěla odejít tak RD jako zase obnovím? Jsem z toho opravdu jelen. A pokud zase z práce odejdu kvůli přítelově práci, musí mi to místo podržet 2 nebo 3 roky? Nechci o tu práci přijít, takovou už bych si tady nikdy nenašla, moc mě baví, je dobře placená, super podmínky…prostě ji mám ráda, ale musím se do ni vrátit co nejdřív, protože z 11 tis. tady tři nevyžijem, to je jasný! Já se prostě jen bojím, že mě za to předčasné nastoupení do práce a potom třeba i to obnovení RD vyhodí a jsem do budoucna úplně ztracená! Snad mě chápete? Moc vám děkuji za příspěvky! PS: a smlouvu mám na dobu neurčitou, jestli to také hraje nějakou roli! ![]()
Ahoj,skus si najit vcerejsi(24.1) SAMA DOMA,tam o to m mluvily
na rodičovskou dovolenou - tedy volno v zaměstnání - máš nárok až do tří let věku dítěte. bez ohledu na to, na jak dlouho si zvolíš rodičovský příspěvek nebo jestli v té době i pro zaměstnavatele i pracuješ. tedy klidně můžeš nastoupit a po měsíci si to rozmyslet a požádat znova o rodičovskou dovolenou.
jediný problém v tomto případě je, jak pak budeš pro zaměstnavatele důvěryhodná - teď tě bere do práce, i když pravděpodobně nemusí (pokud už pobíráš rodičovský příspěvek, tak už nejspíš mateřská dovolená skončila, takže už jsi si nejspíš požádala o dovolenou rodičovskou) a práci se ti snaží najít, i když tvé místo je pravděpodobně už obsazené (logicky, mají za tebe náhradu). pokud by došlo k tomu, že nastoupíš, krátce nato si tvůj přítel najde novou práci a znova nastoupíš na rodičovskou dovolenou, mohlo by se to zaměstnavateli nelíbit. pak by ti sice místo do tří let držet musel, to ale neznamená, že by ti pak ve třech letech nemohl dát výpověď (ptž by si tě ocejchoval jako „tu nespolehlivou“). samozřejmě ale neznám podrobnosti, pokud do zaměstnání nastupuješ s tím, že zaměstnavatel ví, že se v tvém případě může jednat o práci jenom na dobu, než si tvůj přítel najde práci vlastní, tedy zaměstnavatel je srozuměn s tím, že mu třeba za chvíli znova odejdeš, pak by i z jeho hlediska mělo být vše v pohodě.
mmch dát ti výpověď po skončení rodičovské dovolené zaměstnavatel může, i když se mezitím do práce nevrátíš. na druhou stranu pokud je ochotný tě zaměstnat i teď v době rodičovské dovolené, tak bych jako pravděpodobné neviděla.
…všem vám moc děkuji! Udělaly jste mi radost a hrozně jsem si oddychla! Děkuji! A všem vám přeji krásný zbytek dne!!! ![]()
..omlouvám se za anonym, ale nechci vypadat jako hlupák, protože mam nejspíš i hloupý dotaz. Nevím si rady se situací, že se chci vrátit do práce, syn má 6 měsíců, rodičák jsem si zvolila na 2 roky. Můj přítel pracoval v zahraničí, ale nastaly mu nějaké problémy tak se chce za námi vrátit do ČR. Přemýšleli jsme, že by on zůstal s malým doma, protože nevíme jak dlouho by si tady hledal práci a já bych se vrátila do práce, protože jsem si vydělala docela slušné penízky. Z mého platu+RP bychom to tři zvládli, jenže vůbec nevím, jak se při takovéto situaci postupuje. Zavolám zaměstnavateli, že se chci vrátit do práce a co dál? Musím někde i hlásit to, že přítel se stará o našeho syna? A co by se dělo v případě, že by si nakonec přítel našel dobrou práci? To už bych znovu z práce odejít asi nemohla, že? Za to by mě nejspíš vyhodili, viďte? …Nerada bych o tuto práci přišla, protože za 2 roky tu práci budu moc potřebovat! Nerada bych se za 2 roky hlásila na ÚP..brrr…to by byl můj konec! Píši asi zmateně, ale přišlo to všechno tak ráz naráz a já teď marně přemýšlím co pro nás bude nejlepší, proto jsem myšlenkama stále někde ve větru. Snad mi někdo z vás poradí nebo napíše svůj názor. Děkuji všem.