Mateřská a stereotyp

856
10.12.08 21:15

Mateřská a stereotyp

Ahoj, holky,

normálně patřím do března 2008, ale chtěla bych oslovit Vás všechny a zeptat se - jak bojujete proti stereotypu na mateřské? Připouštíte si ho vůbec? Co děláte pro svoji zábavu a dobrou náladu, aby se Vám na mateřské líbilo? Když si veberete největší negativum mateřské nebo mateřství (24 hodinová pracovní doba, odříznutí od „normálního“ světa, finance, žádný sex, špatný vztah s partnerem…) - co děláte pro odstranění tohoto negativa?
Já mám pocit, že vyvíjím milion různých činností a stejně to pořád není ono… Moc děkuji za Vaše názory!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3960
10.12.08 21:32

Já jsem začala jednou týdně zase učit, to znamená, že se převléknu z oblečku „na písek“ za pančelku a vyrážím mezi lidi, co nejsou pobryndaní od jogurtu a nemají ve vlasech drobky :lol: :lol: A to mě moc baví! Nebo předám večer dítě manželovi a odjíždím na nákup nebo na drink s kámoškou.

Semtam dávám Emi na hlídání a snažíme se s manželem, abychom se o sobě zase něco dozvěděli :lol: :lol: Krizi jsme zdárně asi před měsícem překonali…i když to bylo hodně nahnuté :?

A stereotyp s dítětem: Dopo se družíme s ostatníma maminama, chodíme plavat a cvičit a nebo jen tak koukat na semafor a na auta :lol: Když je hnusně, tak se navštěvujem nebo jdem na nákup nebo si doma hrajem. Abych pravdu řekla, tak jsem se snad ještě nenudila, ani jsem nepocítila, že bych z toho kolotoče chtěla vypadnout…

Aktivně jsem si koupila dvě permanentky na sport, tak jsem zvědavá, jestli je využiju nebo jestli je v prosici příštího roku někomu dám :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2753
10.12.08 21:41

nez se malej narodil, mela jsem z toho taky hruzu - vsude jsem jen cetla, jak je to strasny, jak nebudu mit v hlave nic nez pliny atd.
skutecnost? s partnerem je vztah stale super, sex jeste boli, ale zas ne tak moc ;), s financema holt musim pocitat, co koupim ted a co pristi mesic, ale to me netrapi, ptz jsou na tom lidi hur. odriznuti od sveta - neznam. sleduju deni u nas i ve svete pres net nebo tv, s kamoskama chodim na vinko, pres mail a icq udrzuju stara pratelstvi… a ROZHODNE mi zatim neprislo, ze bych se nudila nebo otravovala s DITETEM. naopak porad na nem nachazim neco noveho, aktivne s nim travim cas hranim… jo, obcas potrebuju vypnout. ale tak manzel nebo babicka pohlida a ja mam cas pro sebe… rekla bych, ze nejdulezitejsi je stale neco delat. cokoliv :) pak nejsou ani trudnomyslne myslenky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.12.08 21:44

Připouštím, protože to tak je :-) a nemám ve zvyku si nalhávat cokoliv. MD prostě sterotypní je.

Ale bojovat proti tomu? Jak jako? Hlídání nemám, takže se prostě bavím se svým synem a ten se mi stará o dobrou náladu. A jsem šťastná, že ten stereotyp mohu zažívat a prožívat. On se totiž nebude už nikdy opakovat.
Upřímně můj pracovní stereotyp byl horší (a měla jsem dobrou práci).

Nejhorší pro mě není ani tak ta 24 hodinová šichta jako nejistota, jestli se dnes vyspím nebo jestli budu bdít a sledovat teplotu. Plánuje se těžko.

Odříznutí od „normálního“ světa moc nevnímám, co to vlastně je, ten normální svět, 10 hodin v práci a večeře u TV je snad ten normální svět?

Zajímavá debata, co vyvíjíš za činnosti??? Jsem zvědavá, co napíší jiní.

• Citovat
  • Upravit
388
10.12.08 21:55

Holky, tak tyhle starosti jsem taky kdysi měla. Když se mi naodily první dvě děti, byla jsem pořád bez peněz, děti nemocné, zavření doma, tloustla sem, byla sem pořád nabručená, sex nestál za nic, no prostě na prášky…

Teď co mám malinkou, tak je to úplně jinak. Chodím s ní jednou týdně plavat, jednou týdně cvičit, jednou týdně chodím já cvičit a malá je v koutku na hlídání. Po odpolednách chodíme na procházky a pokec s maminama a je to fajn.
Prostě se nenechte ubíjet. Udělejte si plán a uvidíte jak to jde. Najdete spoustu nových známých a kamarádů a nuda bude pryč. Já mám někdy pocit, že sem nebyla zaměstnanější než na mateřské. Velké děti si stěžují, že na ně pořád nemám čas, ale není to tak. Naopak právě i to, že se dost podílím i na jejich aktivitách mě drží mezi lidmi a necítím se nikam odstrčená. Jenže je fakt, že v pětičlenné rodině snad nuda ani být nemůže.
Jo a sex a vztah s manželem je super, dokážem se v posteli i zasmát a pobavit o všem možném, někdy skoro do rána nespíme a povídáme si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
10.12.08 21:58

Re: Mateřská a stereotyp

Macko , ono to podle me uz nikdy nebude „ono“ 8O Protoze prave to „ono“ byl zivot bez mimi, volnost, moznost jit kdykoliv kamkoliv, spani celou noc, vecirky, kamaradi, prace atd… Proste to uz naporad bude uplne jiny, ale taky hezky, i kdyz jinak… ne-li lepsi :wink:
Proste holt tu dobrou naladu a zabavu, kdyz nepocitam obcasne odskoceni na sport, do kina nebo s kamoskama na kafco, je treba najit v zabave a hrani s mimcem a v tom „novem“ zivote 8) My chodime jeden den cvicit, dalsi den plavat (i kdyz ve vane, nemuzeme do bazenu :wink: ), na obed s kamaradkou nebo s tatkou, ony ty vypravy taky zaberou cas a najednou je vecer a Domca jde spat…

Ja mela asi tak 2 krize od porodu, ve smyslu „manzel furt muze vsechno a ja uz ne“ :roll: Bylo to v dobe, kdy jsem byla nevyspala, unavena, pak nemocna a nebyl kdo by se postaral (babicky mame daleko, pouze kojim, Domca odmita flasku).. Ale rychle to preslo..

Myslim, ze ted si to fakt uzivam a bavi me to, hlavne kdyz pozoruju toho mrnouse u me a vidim, jak rychle roste a bojim se, ze za chvili pujde do skoly a utece mi.. :wink: Snazim se ho vsude kam to jde brat s sebou, cestovat jako predtim, i kdyz vse se ted prizpusobuje jemu.
Podle me obcasne stavy a pocit, ze je to stereotyp a tak, je normalni, kvuli tomu nejsi horsi nebo lepsi mamka :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
10.12.08 22:02

Já žádný stereotyp nemám, možná byl když malá byla mimi ale to už si moc nepamatuju :D Jinak 24h pracovní dobu sem nikdy neměla, u nás se od narození spalo v klidu když nepočítám první měsíc, odříznutí od světa nebylo nikdy, špatný vztah s partnerem taky nebyl, a sexu tedy bylo míň ale to už je taky minulost :twisted: Během druhý mateřský sem začla hrát na hudební nástroj, už hraju s kapelou, pak přibyl další koníček a to stačí páč těch peněz fakt moc není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
856
10.12.08 22:23

Holky, já se za to někdy až stydím, ale prostě to mám v povaze - potřebuju akci. Už jsem si udělala jasno v tom, že chci trávit co nejvíc času s Ellinkou, ale taky mám jasno v tom, že to neznamená, že já - jako osobnost - budu totálně mrtvá. Asi to prožívám trošku hůř, protože mi není osmnáct a byla jsem už zvyklá na „svoje pohodlí“ a taky proto, že mám - z mého úhlu pohledu - naprosto geniální dítě, které se rychle učí, je bystré, ale taky neskutečně temperamentní. První tři měsíce mám slité do tzv. „černé díry“, protože Ellinka nespávala ani ve dne ani v noci. Pak to začalo být lepší, ale dodnes to není dobré. Každou noc k ní vstávám tak 5×

Jinak dělám hodně ruční práce, které mě baví. Příhlásila jsem se na učňák na obor Kuchař (o čem jsem vždycky snila) a musím říct, že vysoká mě tak nebavila :-) S malou chodím plavat, cvičit a snažím se jí hodně věnovat - ona sama ani nevydrží. Po dohodě s manželem jsem si našla paní na úklid. Díky svojí švagrové mám i práci - píšu a překládám pro časopis. Výtvory svých ručních prací vystavuji a prodávám na internetu. 2× týdně chodím na spinning (manžel úterky a čtvrtky koupe a ukládá). Konečně se mi po porodu daří hubnout - mám ještě stále 10 kg nadváhu a přestože malá nespávala a já jsem ji donedávna kojila, nezhubla jsem ani gram…

Tak tohle všechno dělám a stejně na mě minimálně 1× týdně padne splín :-( A taky si to vyčítám, když se dívám na Ellču a říkám si, že je skvělá a nádherná a že já jsem blbá… Ale nemůžu si pomoct… Navíc - dnes jsem měla normálně poprvé pocit, že mě má za celý den plný zuby..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
856
10.12.08 22:24

Sany, SUPER - hudební nástroj je perfektní nápad!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.12.08 22:29

Tak na materske jsem pres 3 roky (mam 2 deti 18 mesicu od sebe) a zatim jsem nemela cas se nudit, mozna je to tema ditkama tak brzy po sobe, hi hi :-). Kdyz se prvni dite narodilo, cca 4 mesice pote jsem objevila Emimino a s nim 3 skvele holky ze stejneho mesta a doposud se stykame a podnikame nejruznejsi akce vcetne letnich dovolenych s detmi bez tatinku. Krom toho snad vsechny moje blizke kamaradky otehotnely kratce po mne, takze jsou take doma, ted uz vsechny take s druhym ditetem, a pravidelne se navstevujeme.

Navic me firma, ve ktere jsem pracovala pred materskou, nabidla moznost prace z domu, tak jsem po sestinedeli prvniho ditka zacala pracovat (je to jen tak 4 hod. tydne, takze se to da). Jeden rok jsem chodila vecerne na kurz AJ, ted chodim do keramiky a tam si to fakt uzivam, uplne vypnu a jen se patlam v te hline a tvorim. S detma chodim plavat.

Kazdopadne me vyhovuje, ze muzeme byt hodne venku (rada chodim do prirody), takze zatimco predtim jsem byla 9 a vice hodin zavrena v office - coz mi normalni rozhodne nepripadalo, ted si muzem bez problemu vyrazit na celodenni vylet a uzivat krasneho i horsiho pocasi, lesu, vychazek atd. Odriznuti od „normalniho“ sveta nijak nevnimam, bo si nepripadam
odriznuta :-). Ono asi zalezi na tom, kde clovek zije - jsem z Brna, takze prilezitosti pro matky s detmi podle me dost.

Na tvem miste bych se asi zamyslela nad tim, co te bavi a naplnuje, prihlasila sebe i ditko na nejake aktivity, nasla kamaradky na MD s podobnymi nazory a zajmy a zivot na MD urcite nebude stereotypni.

Finance, zadny sex a spatny vztah s partnerem jsem zatim neresila (tuk tuk), ale pokud by na vec doslo, tak ty dva posledni body bych urcite vykomunikovala s partnerem.

Preju hodne stesti.
JANA

• Citovat
  • Upravit
4242
10.12.08 22:30

Ty hele Macko , ty ses aktivni, ze by mel splin padnout spis na me :lol: 8) :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
856
10.12.08 22:38

Ale Veru - to rozhodně neměl - já se spíš potřebuju uklidnit, že jsem naprosto normální a že i ostatní mámy nesedí doma jako buchty a veškeré jejich naplnění je „utírat dětem zadek“. A to tady vlastně zaznělo.

A taky jsou super originální nápady - včera mi říkala švagrová, že je v Praze první kino pro matky s dětma… :-O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
10.12.08 22:43

Macko,
hele ja myslim, ze to musi takhle vnimat kazdy, preci nikdo neni uplne „pripraveny“ na tu zmenu = porod ditete a vychova, je to proste neco uplne jineho.
S tim kinem, jojo, uz jsem videla asi 3 plakaty na 3 filmy, ale ani jednou jsem se tam nedostala… docela by me zajimalo, jak to probiha, nevim, jestli by to Domca vydrzel celou tu dobu… 8) :lol:
Je fakt, ze od porodu jsem byla v kine jen jednou, byli jsme u nasich, tak pohlidali, uz jsem se dostala i ke stahovani filmu do PC, abych byla alespon „in“, protoze jsme chodili minimalne 1× tydne do kina predtim :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
10.12.08 22:46

Teda Macko, já zírám!!! Kde máš ten stereotyp? Já mám pocit, že toho dělám hodně, ale nechodím do práce, na ruční práce jsem nemehlo a tak pokud mám chvilku a malá dovolí, čtu. Miluju knihy podle skutečných událostí a historické romány a tak když je chvilka tak čtu. Pravda je, že už nepřelouskám celou knihu za noc jako dřív, protože bych druhý den spala ve stoje.
Mám štěstí, že malá spinká a starší dcera se ráda stará, takže ani kafčo s kámoškou, taneček s manželem nebo kino není nic nemožného. Mám popsaný kalendář a teď ještě přemýšlím, že se dám právě do studia angličtiny - nejde mi to, ale prostě to musím zlomit. Půjdu na intenzivní kurz a jsem rozhodnutá to dokázat. Bohužel mi na jazyky není shůry dáno, mám technický talent (s taťkou se perem o vrtačku a tak…), ale prostě se to musí poddat.
Myslím, že splín který máš je prostě normálka pocit nedokonalosti. Ale to není nikdo. Až malá vyroste bude ti líto, že s ní nebudeš trávit tolik času, věř mi. Já si proto pořídila na stará kolena ještě mimi abych už jen nečekala na důchod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
10.12.08 22:50

Jo to kino, je na Floře, už jsem tam byla. Je to paráda, děti se batolí před plátnem na zemi, je tam spousta hraček a deky, můžeš při filmu krmit nebo si prostě s dítkem hrát. Měla jsem strach, že se to malé nebude líbit, ale bylo to super. Byla potom beseda o cvičení s miminky a pěkný pokec se spoustou mamin. Tenhle měsíc jsme byli nemocní, tak mě to moc mrzelo, ale nebyli jsme. Těším se na leden, 4. hrají Sněženky a machři po 25 letech. Podívej se na cenamacity Flora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová