Mateřská a úřad práce

16
28.6.12 14:07

mateřská a úřad práce

Ahoj Mamiky :D

jsem momentálně v evidenci úřadu práce (od října loňského roku) a v srpnu se nám má narodit miminko, byla jsem se zeptat na „sociálce“ zda mám nárok na nástup na mateřskou nebo na nemocenskou před porodem, ovšem jsem narazila na velmi sdílnou slečnu, která mi neporadila lautr nic… proto prosím jestli má někdo nějakou zkušenost jako já o radu

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
28.6.12 14:10

Pokud máš za poslední dva roky odpracováno 270 dní, tak nárok na MD máš, jinak ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
28.6.12 14:19

Ahoj, zkus se optat i na ÚP, třeba bude paní ochotnější než na sociálce, já jsem na pracáku od května, na mateřskou nastupuji v září a protože jsem před UP byla na mateřské tak na nic nárok nemám, ale jak píše Ynax pokud máš odpracováno tak by jsi něco málo dostat měla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
28.6.12 14:24

Na materskou mas narok, jen pokud mas za posledni dva roky odpracovano 270 kalendarnich dnu a jeste se vejdes do 180 dnu ochranne lhuty od posledniho zamestnani, takze dle toho, co pises - budes mit narok na rodicak od narozeni miminka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
28.6.12 15:09
@kajinkac píše:
Na materskou mas narok, jen pokud mas za posledni dva roky odpracovano 270 kalendarnich dnu a jeste se vejdes do 180 dnu ochranne lhuty od posledniho zamestnani, takze dle toho, co pises - budes mit narok na rodicak od narozeni miminka

Přesně tak, tedy před porodem nemáš nárok na nic a po porodu si vyřídíš rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
28.6.12 18:30

Moc díky za rady, pan doktor mi říkal že buď at se pozeptám na mateřskou nebo nemocenskou, to se jako musí na nemocenskou před porodem, když jsem stejně doma… připadá mi to jako docela hloupost nechávat si vypisovat nemocenskou a pak se nesmět hnout z domu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
28.6.12 18:47

No když si na pracáku tak myslím že ti stejně nemocenskou nenapíšou, já na UP jsem, mám rizikový ale nikdo to neřeší, na UP mi paní dala termín kdy přijít a kdybych nemohla (z důvodu hospitalizace nebo porodu) tak dát vědět až budu zase ok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
28.6.12 19:14
@Hajulka25 píše:
Moc díky za rady, pan doktor mi říkal že buď at se pozeptám na mateřskou nebo nemocenskou, to se jako musí na nemocenskou před porodem, když jsem stejně doma… připadá mi to jako docela hloupost nechávat si vypisovat nemocenskou a pak se nesmět hnout z domu…

Nemůžeš si nechat napsat nemocenskou když nepracuješ, na tu nemáš nárok, tohle se týká lidí, co jsou zaměstnaní, ale jen krátce, takže jim nevznikl nárok na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
28.6.12 19:32
Nene, nemas narok na nic - jen na ten rodicak, jeste pokud nebudes chtit ctyrlety, tak si budes pozadat pres otce ditete
jinak na tu nemocenskou opravdu nemas narok, kdyz jsi na UP
@Hajulka25 píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
19.6.14 18:12

Nevíte nekdo, mam trvalé bydlyště v Kutné hoře a potřebuji se zaevidovat na urad práce, ale bydlim v praze vezmou me v Praze na urad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1581
12.8.16 05:16

Holky potřebuji poradit. Jsem na pracáku, na mateřskou mám nárok (ochranná lhůta) a mi bylo na UP řečeno, že vzhledem k tomu, že pobírám podporu musím doložit, že mi byla schválena mateřská aby podporu mohli pozastavit. Jenže když jsem si volala na OSSZ, tak mi řekli, že mi přijde pouze zamítnutí písemně. Schválení žádné nechodí a že to, že mi to schválili poznám až jak mi přijde mateřská na účet. :zed: Tak jak já teda mám dát pracáku vědět, že mi byla schválena? Zpětně? A co pak budu dělat s tou podporou, která mi teda od vzniku nároku na ppm nenáležela a přišla mi? Budu tam muset zavolat, ale teď mi to tak vrtá hlavou, tak se ptám vás, jestli s tím některá máte zkušenost. :nevim:

Příspěvek upraven 12.08.16 v 08:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
12.8.16 07:59

@aklusim Jak muzes byt zarovenna pracaku a mit neschopenku? A co ma up spolecneho s neschopenkou, tu ukoncuje doktor a ukonci ji na tve prani, resp. automaticky, pokud mu nedolozis, ze na ppm nemas narok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1581
12.8.16 08:01

@j.a.n.i1 uuuu…tak to jsem asi popletla zkratky. Myslela jsem PN jako podporu v nezaměstnanosti :D ne neschopenku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
12.8.16 08:07

@aklusim Jo, aha. No, tak pokud sis jista, ze ten narok mas, tak se muzes den pred nastupem na ni u UP odhlasit na vlastni zadost, k tomu nemaji narok chtit cokoliv dolozit. Jen pokud bxs zbytek podpory chtela dobirat po ppm, tak uz nevim, zda bys na ni mela jeste narok, nevim jak dlouho si ted na UP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1581
12.8.16 08:25

@j.a.n.i1 to určitě ne, protoze na UP nemuzu byt kdyz jsem na rodicovske. Respektive muzu, ale nechci si hledat praci, takze logicky nejsem ani uchazeč, takze nemam na up co delat a tim pádem nemuzu pobírat podporu. To je oka. S tim odhlášením to neni uplne špatný nápad. Tak bych to udělat mohla. Ale neřeší to danou otázku, jak to udělat v pripade, ze se treba někdo odhlasit z UP nechce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat