Rodičovský příspěvek - tatínek cizinec EU
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodicovsky prispevek - tatinek cizinec [EU]
Zdravim vsechny :] Potrebovala bych poradit. Jsem ve 36.tydnu a pred 3 tydnama jsem neuspesne delala statnice coz znamena ze budu mit znovu status studenta. Tim padem bych mela mit narok na ctyrletou variantu ze? Trvale bydliste mam v cechach, ale s malou co nejdrive chceme po porodu odletet za jejim tatinkem, ktery je cizinec, obcan EU. Ted nevim, na co mam narok, protoze na urade, kde jsem si byla pred mesicem a pul vyslechnout informace, ze kterych jsem zmatena, o tom kolik penez budu dostavat atd. mi rekli, ze budu dostavat prispevky od zeme, ve ktere tatinek pracuje. Jen jsem se okrajove zminila, ze tatinek je cizinec a ze ho chci mit v rodnym liste a pani mi rekla, ze na rodicovsky prispevek v CR narok nemam =] nevite o tom nekdo neco? Stale budu obcan CR a do CR se budu casto vracet.
Dekuji moc za jakekoliv info.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Bohuzel je to tak, ale po dobu co budes v CR, tak by jsi ho dostavat mela. Zalezi na tom, kdy ty se zdrzujes, resp. cela rodina. Oni v tomhle moc poradit neumi. Je to takovy na hrane.
Bojim se ale, ze v cizine ti taky vubec nic dat nemusi. O kterou zemi se jedna?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prave ze nedostala bych vubec nic. RECKO =] prave. Jenze to oni nemusi vubec vedet, kde ja se budu zdrzovat ne? Nebo je lepsi ho proste nepsat do rodnyho listu? Kdyz to my prave nechcem :
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Otec v rodnem liste byt muze a narodnost by nemela hrat roli, o prideleni prispevku rozhoduje kde se bude matka s ditetem zdrzovat…jestli mimo CR tak pokud vim, narok na prispevek zanika… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tohle je pravdu těžký, manžel je taky cizinec, ale žijeme tady v ČR. Abych mohla dostávat RP (taky jsem student, takže jsem neměla mateřskou), museli jsme dokládat milion papírů, že tu opravdu žije. To, že tu celý život žiji a studuji já, je ani tak moc nezajímalo. Musel mít potvrzení z práce, z pojišťovny, potvrzení o trvalém pobytu, o tom, že má kde bydle ap. A na všechno bylo několik formulářů…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja moc nechapu, jak souvisi cizi statni prislusnik s tvym rodicakem, to by na to snad ani vliv mit nemelo, ty se o dite staras. Tomuhle popravde moc nerozumim, i proc se desne pidej po tom, kde muz pracuje.
pro vyplatu rodicaku je podle me dulezite, kde ma ta rodina teziste, bydliste - kde pracuje, studuje (ty budes studovat v cr, ne?), kde ma doktory - to urcite taky budes mit, pokud tady vlastnite byt, nebo mate najem, tak to taky dolozit muzes, kde jsi pojistena.
takze po dobu, co budes v cr, by jsi ho mela brat…pak az odjedes, bude to horsi, leda dokazat, ze za nim jezdis na navstevu, ale stale jste vazani v cr.
to ze je ale primo cizinec, mozna hraje vetsi roli, to fakt nevim. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Daduka aha, to je teda fakt neuveritelna pakarna ![]()
tohle uz je fakt buzerace, meli spis kontrolovat matku a matka s ditetem je vic nez muz, ktery stejne pracuje. Zena tudiz najednou prijem proste nema.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlavne jsem stale nenasla porad nejaky zakon nebo predpis, kde by se tohle resilo. Clovek musi spolehat jen na urednice a ty v tomhle nepomuzou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
...
Prave jsem chtela napsat to co daduka, kdyz je otec clenem statu EU chteji po tobe kopu papiru, z nekterych jsem byla opravdu na vetvi, napriklad zdravotni pojisteni otce ditete nebo doklad a potvrzeni o vysi jeho prijmu(!!!) a to i v pripade fyzicky, ze v CR opravdu zijete. Jinak bohuzel maji urednice pravdu, od kvetna uz tusim minuleho nebo dokonce predminuleho roku se zjistuje tzv „stred zajmu rodiny“ takze nejen kde otec ditete fyzicky zije pracuje a odvadi dane, ale kde zije i matka s ditetem, kam chodi dite k pediatrovi atd a podle toho se urci ktery stat vyplaci rodicovske davky. Jestli je mozne lhat a uvest vsude CR a vsechny ty papiry dolozit, asi jo, ale asi bych se bala ze na to muzou prijit, dobraku co te radi prasknou je vsude hafo, a pak by ho mohli chtit zpatky ![]()
- Citovat
- Upravit
Svyho casu jsem taky hledala, suik, a matne si vzpominam ze bylo dost prikladu ze zivota na strankach asperia. cz
- Citovat
- Upravit
@suik to je buzerace jako prase, ja se tam s babou hadala, co je ji do prijmu a zdravotniho pojisteni tatinka, kdyz o dite se celodenne staram ja!!! nedokazaly to vysvetlit, samozrejme jen opakovaly dokola, ze je to novej zakon bla bla bla… ![]()
- Citovat
- Upravit
No ja jsem zvedava, jak ten druhej stat ochotne vyplaci rodicak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že tenkrát mi úřednice říkaly, že i kdyby můj muž žil tady s námi v ČR a za prací jezdil třeba do Rakouska (on je Slovák), tak bych prý nárok na peníze od ČR neměla ![]()
No každopádně jsem ráda, že všechno to vyřizování máme za sebou. Mě totiž přišlo, že ani ty úřednice pořádně neví co a jak. Byli jsme to vyřizovat asi na čtyřikrát a pokaždý nám řekly, že nám chybí další papíry, o kterých se při minulé návštěvě ani nezmínily ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit