Rodičovský příspěvek - tatínek cizinec EU
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
BUZERACE
@suatinka.....ahoj, muzu se zeptat, co vam odpovedel ten ombudsman?
Ja o tomto vubec nevedela, ani me to ve snu nenapdalo, ze bych po 12 letech prace v cr nedostala rodicovsky prispevek jen proto, ze budu mit dite s cizincem. Je to opravdu strasny.
Muj manzel { budeme se brat 1.6.] je Ind. Zil a pracoval v brne 5 let. Ted je rok v Nemecku. Rodit mam 4.7., po 2 mesicich se chci prestehovat za nim do Mnichova. A ted mi mamka volala toto, ze to nekde videla v tv.
Ten ceskej stat se mi uz snad zda. Kdejakej cigan ma narok na vsehno mozny, ani ty holky v zivote nemakaly a ja se budu doprosovat??? ach jo. je mi z toho do breku.
![]()
- Citovat
- Upravit
Na Tebe se uz bude vztahovat zase jina prastena novela zakona. Od 1.1.2012 bylo, ze otec ditete musi byt prihlasen v CR 365dni. Na konci roku to zas zrusili.
Ombudsman me minuly tyden!!! -17.12.2012 jsem mu napsala- informoval, ze jsem prisla na radu a v nejblizsich dnech se bude projednavat muj pripad.
Az se neco dozvim, napisu.
- Citovat
- Upravit
Holky ja jsem to holt vyřešila jednoduše, že jsem otce neuznala, dostávám rodičák a až ty peníze všechny vyberu, tak ho uznám dodatečně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak peníze, které mi sebrali nedostanu, zákon se co chvíli mění a to že jste nežádali o nový příspěvek, ale již vám běží, nic neznamená a změny se na vás samozřejmě vztahují.
Ombudsman mi nepomohl, napsali mo toto:
Shrnu-li to, tak postup úřadu při odnětí rodičovského příspěvku byl v podstatě správný. Ale - zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, nabízí v ustanovení § 3 možnost, že Ministerstvo práce a sociálních věcí může (tedy nikoliv musí) podmínku trvalého pobytu v odůvodněných případech (zde je pak otázka co by byl odůvodněný případ) prominout.
Takové prominutí je na žádost a je tedy otázkou, byť neznalost zákona neomlouvá, zda Vás úřad práce neměl o této možnosti poučit. Domnívám se, že tuto skutečnost (plnění poučovací povinnosti ze strany úřadu) bychom mohli prošetřit. Pokud bychom zjistili pochybení o nenaplnění poučovací povinnosti, nebylo by bohužel výsledkem našeho šetření přiznání dávky za dané období.
- Citovat
- Upravit
Ahoj Holky prosim o radu Mam 8 mesicni holcicku pred otehotnenim jsem byla na UP kdyz se mala narodila byla jsem na socialce zadat rodicak muj manzel pracuje v nemecku tak mi bylo receno ze si musim zadat tam kdyz tam manzel pracuje uz 8 mesicu bez nadejne zadam nechali manzela aby dolozil vse na socialku v nemecku a ted opet problem pry to nemuze podavat on ale ja, uz to nechapu proc ja kdyz jsem cez a v nemecku mi to nemaji z ceho vypocitat nemamte s tym nekdo zkusenost?? U nas v cechach pry nemam narok prehazuji si me jak horky brambor..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky všem,
moc ráda bych vás požádala o radu. Nikdo mi nedokáže stoprocentně odpovědět. Jsem vdaná za Řeka, svatba byla v České republice, on pracuje v Řecku. Mám 16 měs. hočičku, která se mi tam narodila, má řecké i české občanství. Od nich nepobírám nic. Všichni mi doteď tvrdili, že nemám na nic nárok, nevím, jestli je to pravda, nebo pokud bych nárok skutečně měla, jestli by na to nebylo pozdě. Trvalý pobyt mám v Česku a žiju tady s dcerou. Můžete m prosím poradit, zda-li mám na nějaké dávky nárok v ČR. Na každém úřadu mluví něco jiného a posílají mě od čerta k ďáblu. A dále nastala situace, kdy jsem jsem se v lednu natrvalo vrátila z Řecka do ČR s tím, že se tu vrátím zpět k českému zdravotnímu pojištění a všemu, co s tím souvisí. Bohužel jako nevydělěčná osoba jsem neměla na nic nárok, když manžel v zahraničí pracuje. Po 2 měsících mě pojistili s tím, že jsem se zaevidovala na úřad práce a ti za mě platí i zdravotní pojištění. Jenže mezitím jsem zjistila, že jsem tu přijela těhotná, jsem na rizikovém těh., doktorka mi chtěla napsat nemocenskou, nevím, jestli to má nějaký význam. Mám nárok na rodičovskou ať už na svoji první dceru nebo na další dítě, které se za pár měsíců narodí? Děkuji moc za odpověď. Ale jak čtu vaše příspěvky, tak je to asi v pr…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Verenna-zda-li máš nárok na rodičovský příspěvek, ti řeknou určitě na úřadu práce, pod který spadáš.
Ano, pokud jsi nezaopatřená, spadáš ty i dítě pod zdravotní pojištění svého pracujícího manžela.
Pokud ti platí český stát zdravotní, tak buď ráda. To velké pozitivum, můžeš v ČR rodit.
Přeji hodně sil
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nadachmelarova-gratuluji, to chce velké odhodlání to takhle udělat. Ale bohužel ty úřady to mají takhle, a aby ta maminka dostala alespoň něco, udělá to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Urady me ale vsude posilaji do haje, byla jsem na x uradech, protoze ty urednice co tam sedi jsou uplne kravy a vsude rikaji neco jineho. Na pracak jsem sla jen jako posledni moznost a dostala jsem na 5 mesicu podporu a tudiz i pojisteni, pak zase pry budu bez pojisteni, mam rodit za 3 mesice, to uz mi nevyjde. Zdravotni jsem vyrizovala 2 mesice nez me pojistili. V Řecku mi to manžel zrušil, jak po něm chtěla moje urednice na zdravotni poj. a nakonec mi rekla, ze se spletla a ze to nejde. Byla jsem tedy 2 mesice bez pojisteni v obou statech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To mně právě taky. Úřady mají ale jiný názor. Už se mi to stalo párkrát, že mi úřednice sdělily, když vymažu otce z RL můžu si příjít zažádat…To je stát, když podporuje aby nevznikaly rodiny jiné než české