Rodičovský příspěvek - tatínek cizinec EU

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2564
28.6.12 07:03

http://www.kypros.org/LearnGreek/ a tohle je docela dobrej odkaz na řečtinu :) mám pár učebnic, tak do nich občas mrknu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
28.6.12 07:45

@pajasz ahoj, tyhle stranky znam, ucebnic mam milion, ovsem to bych musela byt schopna si nad to sednout sama a ucit se…potrebuju nad sebou bic,delat ukoly, nekam chodit :? Tu dobu potom co se mi narodila dcera v Praze a byli jsme v CR jsem chodila do statni jazykovky a skvely, ohledne gramatiky, psani jsem se naucila dost.ale jen rok, to nestaci..Mam ruzny info ohledne tech kurzu Epimorfotika - nekde mi tvrdi, ze jakozto obcan statu EU nemaj pravo na me chtit zadny slipy ani zluty ani jiny :mrgreen: (Bavili jsme se o tom vecer jeste s muzem… :mrgreen: rika, ze to chteji ze setrvacnosti, a je fakt ze i bez toho jsme si vyridili vsechno bez nakejch problemu: ucet v bance, koupi auta, pojisteni…premyslim, kde jinde by mi to mohlo usnadnit jeste zivot? ) Snad jen kdyz si tu vyrizujes statni zdravotni pojisteni, EHIC kartu, ale to se mne stejne netyka, kdyz mam ceskou…
Taky jsem trochu pohledala v ruznejch diskuzich a vsude se po yellow slipu samozrejmei pidi lidi mimo EU…
Jeste jsem nasla toto:
http://ukincyprus.fco.gov.uk/…registration.
Pokud je pravda co tam pisou (a ja mam tu hnedou knizecku, co vypada jak vyrobena z hajzlpapiru:)) a nebudou se uz nadale vydavat zadny dalsi papiry pro ne-Cyprioty, je to jasny, kaslu na to.

Ovsem prave druhej zdroj mi tvrdil, ze na tyhle jazykovy kurzy YS mit musim.Napisu jim e-mail rovnou na ministerstvo a uvidime jak to je 8)

• Citovat
  • Upravit
2564
28.6.12 08:00

@LouLou helejď, jak chceš :) vím, že to musí mít i angláni, co tu žijí a jsou dost nas. aní, že musí pořád žádat o papíry různých barev :D ale co už naděláš :) YS je ještě dobrej, když chceš jít do Fassouri vodního parku v Limassolu, tak máš asi 30 % slevu na vstupným :D my ho zařizovali kvůli kartě do nemocnice - bez YS nám nechtěli kartičku dát… no, jestli jsi v Larnace a máš čas, tak se jdi rovnou optat na imigrační :) jestli máš velký bříško, tak nebudeš ani čekat ;)
my teda tu hnědou knížečku nemáme, takže ti nedokážu říct… ale můžeš zkusit hodit dotaz na Slováky na Cypre, tam ti poradí hned zkušenější ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2564
28.6.12 08:01

Jo a co se týče psaní na ministerstvo - já psala asi 4× na různý ministerstva (vnitra, zahraničí, financí…) a dostala se mi jen jednou jedinkrát odpověď :D Kypr…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
28.6.12 08:11

No prave z tech angl. stranek jak jsem hazela odkaz jsem pochopila, ze hneda Alien card je v podstate na stejny urovni jako yellow slip. A tu mam…vlastne to chci fakt jen kvuli kurzum, jsem zvedava jestli mi teda odepisou.
Do vodniho parku, tak to je vtipny, no se svym brichem a kilama navic ted do zadnyho nepujdu a dokud pak nezhubnu do mejch normalnich plavek tak taky ne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ale dik za info.
V ty rodicovsky skupine jsem se docetla jednu vec, co me zajima, a to jak postupovat pri papirovani, kdyz se ti tu narodi dite. nejsme totiz oddani, takze jsem se docetla ze musim na Citizen centre pro formular a pak jit pry vyplnit na soud prohlaseni o otcovtsvi. A kdyz uz tam budeme, rovnou si zjistim pridavky…

Ty musis mit jinou praxi ve psani na ruzna mista, kdyz vyrizujes ten RP..ufff :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
2564
28.6.12 08:59

Kila navíc vůbec neřeš prosím tě :D já v době otěhotnění měla 66 kg, po porodu jsem měla 70, teď, po 7 měsících jsem se dostala na 55 a připadám si pořád stejná (jen hadry z loňska mi padají :) )… důležitý je, cítit se dobře a hezky za každý situace, zkrátka mít se ráda ;)
jj, ta stránka je dobrá - můj nápad ;) akorát to založila nejaktivnější Slovenka, co žije na Kypru a přitom děti vůbec nemá… ale zase se zajímá o hypnoporody, přirozený porody, je odpůrkyně očkování…takže to tam občas docela vře :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
28.6.12 09:06

No prave…citit se dobre, to mi jde s momentalnima 15ti kilama navic dost tezko…a bude hur, termin mam az v rijnu. Jinak, aspon podle toho co vidim na Fb jsou Slovaci daleko vic aktivnejsi nez Cesi, to je jedna akce za druhou, Second hand, Slovakshop, restaurace, je toho plno…je to logicky, je jich tu nakonec vic nez Cechu…
Ja ale moc nikdy na tyhle maminkovsky akce, schazeni se, matersky centra atd nebyla, takze to nevyhledavam ani tady. Neco si najit, info, precist si co potrebuju to jo, ale to je tak vsechno…

Jinak, jeste jsem si vsimla ze tam nekdo hodil odkaz na „My birth- doula service Cyprus“ od Claire Mavris. Tam jsem to psat nechtela, ale Claire znam osobne-tri roky jsme pracovali ve stejny kancelari.

• Citovat
  • Upravit
2564
28.6.12 09:21

Jo, jsou děsně aktivní, ale jen někteří… třeba můj chlap je Slovák, ale ke Slovákům se nehlásí… a maminkovský akce taky neřeším, v limassolu mají valašku, kdy se scházejí každý čtvrtek (asi 5 maminek)… to já jsem si našla stejně starou kamarádku s roční holčičkou, takže se chodíme válet na pláž a navzájem si hlídáme miminka, když se koupeme a frapé na pláži taky není špatný ;)
a ten slovakshop je dobrej! v larnace máte kamenný obchod a mají tam spoustu věcí - my ve velkým nakupujeme ocet do salátů :mrgreen: nikde jinde se sehnat nedá, zkoušeli jsme polskej, rumunskej, bulharskej, ale náš je prostě nejlepší ;) a pribiňáčky a termix čokoládovej :oops: no, ocet už nám dochází, budeme muset objednat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
28.6.12 09:38

@pajasz tak to mame podobnych vic veci. Muj je taky Slovak. jeste prvni roky tady (jsme tu od 2005, akorat s tou pauzou kdy se mi dcera narodila v CR, na rok a pul)
na nej nekde natrefila particka taky Slovaku, ale nebyli to zadny mladasove ani studenti co sem jezdi delat do hotelu restauracu atd, byli to starsi chlapi, povetsinou docela looseri, co nemohli doma praci sehnat, no neni divu kdyz byli obden v lihu..ale tenkrat to tu jeste slo, prace pro ne byla, kdyz je odnekud vyhodili, nasli si novy misto. A tihleti po nem neustale neco chteli, „vybavit“ :mrgreen: a zaridit a prelozit a furt neco az toho jednoho peknyho dne mel dost. Ja mela podobnou story zas s jednou Ceskou, ktera cekala ze se ji tu budu venovat, a starat se, a skakat aby se ji tu na slunicku a na plazi libilo :mrgreen:…takze po techhle zkusenostech si docela drzime odstup oba dva, mame tu par znamejch cechu, co zname ale taky dyl, takze se clovek nedocka zadnejch nemilejch prekvapeni 8)

Ocet do salatu…ja pouzivam mistni, uz jsem si zvykla. z Cech si vzdycky privezu par baliku knedliku v prasku, ale nejsme naky velky knedlikozrouti, takze nam vydrzi dlouho a pudingy! Normalni blby obycejny vanilkovy pudinky, protoze jsem zkousela asi milion druhu custardu i puddingu a v zivote to neztuhlo.
A pak vim, ze si holky kupujou ruzny ty druhy mouky na peceni, ze tu maji jen jeden druh, ale ja nepecu, tak je mi to fuk
No na to ze jsme v Larnace a ja ve slovakshopu jeste nebyla, docela ostuda… :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
LouLou
28.6.12 09:49

@Teena21 koukam ze se tu to zvrhlo uplne jinam, sorry-vzdyt jsi to zakladala kvuli rodicaku :roll:

• Citovat
  • Upravit
suatinka
29.9.12 21:18

Nečetla jsem tady všechny komenty, ale problém mám podobný. Otec dítěte cizinec, který momentálně nežije v ČR a kvůli tomu mě od října 2012 připraví o rodičovský příspěvek, který jsem doposud pobírala a měla pobírat ještě 9 měsíců. Od našeho státu je to největší sprosťárna, že si mastí kapsu na úkor matek s dětmi. Podle mého názoru mám na dávky nárok, protože jsem v ČR pracovala, platila daně, pracovní poměr mi stále trvá, dítě má i české občanství a o dítě se starám já!!! nehledě na to, že tohle jednání považuji za diskriminaci! jakoby se náš stát snažil o dosažení „čisté rasy“ jako za Hitlera a trestal matky, které mají dítě s cizincem odnětím finančních prostředků!
Ja osobně jsem podala stížnost českému ombudsmanovi (www. ochrance. cz), tak pokud si myslíte to samé, tak to udělejte i vy! čím víc nás bude, tím spíš se možná dočkáme nějaké změny, nebo vrácení na starý systém, kdy bylo jedno kdo je otec dítěte. Rodičovský příspěvek je hlavně PRO MATKU DÍTĚTE!!!

• Citovat
  • Upravit
karolínka12
29.9.12 22:10

Hm, je to ksindl; a když tu ještě žil, tak dali rodičák bez problémů??? nebo se s tím nějak cafrali?

@suatinka píše:
Nečetla jsem tady všechny komenty, ale problém mám podobný. Otec dítěte cizinec, který momentálně nežije v ČR a kvůli tomu mě od října 2012 připraví o rodičovský příspěvek, který jsem doposud pobírala a měla pobírat ještě 9 měsíců. Od našeho státu je to největší sprosťárna, že si mastí kapsu na úkor matek s dětmi. Podle mého názoru mám na dávky nárok, protože jsem v ČR pracovala, platila daně, pracovní poměr mi stále trvá, dítě má i české občanství a o dítě se starám já!!! nehledě na to, že tohle jednání považuji za diskriminaci! jakoby se náš stát snažil o dosažení „čisté rasy“ jako za Hitlera a trestal matky, které mají dítě s cizincem odnětím finančních prostředků!
Ja osobně jsem podala stížnost českému ombudsmanovi (www. ochrance. cz), tak pokud si myslíte to samé, tak to udělejte i vy! čím víc nás bude, tím spíš se možná dočkáme nějaké změny, nebo vrácení na starý systém, kdy bylo jedno kdo je otec dítěte. Rodičovský příspěvek je hlavně PRO MATKU DÍTĚTE!!!
  • Citovat
  • Upravit
19.10.12 17:04

mám stejný problém

Ahojky, já jsem češka a v listopadu budeme mít s přítelem miminko. Je Ital a má trvalý pobyt v Itálii. Na úřadě mi bylo řečeno, že já, dítě i on musíme mít trvalý pobyt v čr, jinak nedostanu nic. Jedině že bys podala čestné prohlášení, že spolu nežijete (déle jak 3 měsíce) a podáš žádost na sociálce, aby ho nezkoumali. Vzhledem k tomu, že můj přítel nemluví česky, mi na matrice dále řekli, že pokud ho chci v rodném listě, rodný list musí být přeložen do čj a ověřen, dále musíme přeložit to prohlášení o otcovství a přijít na matriku s oficiálním překladatelem…prostě vopruz. Takže nejlepší je porodit, otcovo jméno neuvedeš a dopíšeš si ho do miminčina rodného listu až tady pěkně dostaneš peníze. Je to fakt nejjednodušší! akorát bude mít mimčo tvoje příjmení, pokud nejsi vdaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
petmic1
17.12.12 23:11

právě jsem napsala ombudsmanovi

Přídávám se k Vám, sebrali mi rodičovský příspěvěk za měsíc říjen a listopad jen proto, že manžel a otec dítěte, neměl v těchto měsících pobyt na území ČR. On ale žije trvale v Chorvatsku a nikdy v ČR nežil. Takže tím, že jsem dítěti uvedla otce do rodného listu, jsem vlastně naškodila jemu i sobě. Nemám totiž na žádné jiné příspěvky nárok a jediné co jsem pobírala-3800,– mi za tyto dva měsíce nevyplatí. Ale od prosince už zase platit budou, že už tato podmínka neplatí. Chápete to někdo??? :cert:
Odeslala jsem stížnost ombudsmanovi a budu čekat na jeho pomoc.

• Citovat
  • Upravit
3239
17.12.12 23:26

Otec meho ditete je taky cizinec, ale neuvest ho do rodneho listu kvuli penezum mi prijde zoufalost :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat