Rodičovský příspěvek - tatínek cizinec EU
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Aha, holky tak moc dekuju… to jste me nemile prekvapily. Ted nevim, co delat, protoze v Recku chci travit vetsinu casu a v planu jsem mela do cech letet max trikrat do roka. Myslite, ze by se po tom pidili i kdybych neuvedla otce do rodnyho listu? Co mi radite? V CR se nam zit nechce. Tatinek neumi cesky a co bychom tam delali ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pisete zajimave informace…
jeste jsem si vzpomnela, ze rikala neco, ze narok bych na rodicak mela v pripade, ze otec sepise cestny prohlaseni, ze nema prijem… coz by nebyl problem, ale vy mi tady pisete, ze stezejni je, kde se budu zdrzovat ja
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Teena21 Ohledne vyplaceni RP by to mohlo byt reseni. Ale zas na druhou stranu, stoji to za to, jen kvuli tem penezum, nemit ho v rodnym liste? jestli by to vubec pak slo zapsat dodatecne, to nevim…zkus najit nejakou diskuzi ohledne nezapsani otce do RL, nebo zalozit, treba ti pomuze nekdo kdo ma zkusenost
- Citovat
- Upravit
@Teena21 píše:
Pisete zajimave informace…
jeste jsem si vzpomnela, ze rikala neco, ze narok bych na rodicak mela v pripade, ze otec sepise cestny prohlaseni, ze nema prijem… coz by nebyl problem, ale vy mi tady pisete, ze stezejni je, kde se budu zdrzovat ja
tak bych to zkusila jako ja, porodit v CR, zazadat tam, ze zacatku se opravdu zdrzovat jak je dano, a pak, nenapadne…
treba by to vyslo
- Citovat
- Upravit
Loulou: ok, zalozim
, no nejedna se zrovna o nejmensi castku, takze pokud se nenajde jiny reseni, tak ho tam proste nenapisu :{ pak ale nastava problem, ze mala bude chodit k doktorovi prevazne v recku, aby z toho nebyl problem, ale po tom snad oni nepatraji…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
LouLou co myslis tim ze zacatku ;] myslis, ze za mesic budu schopna vse vyridit a nenapadne… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, ja vim, ze je to plno penez…ale ze by Rekovi nevadilo nebyt uveden jako otec? Promin, jestli mam moc osobni a drze otazky
Myslim ze zacatku, ano, hlavni je co jim tam prineses za papiry, ktery budou chtit, pak se ta zadost schvaluje, u mne to tedy trvalo mesic. ale to uz jsou 2.5 roky, nevim, jak ted…Treba ten detsky doktor, toho adresu chteji uz v porodnici, a stejne se se zacatku chodi casto, ja byla s miminkem kazdy tyden..Spis bych mela vitr potom, aby te nekdo neprasknul…nebo treba ockovani, to se zapisuje do ockovaciho prukazu..jo a ted si vzpominam, rekli mi, ze u techto pripadu by prej clovek mel dokladat vsechno kazdy rok! samozrejme proto, aby nedochazelo k tomu, k cemu te ted navadim…ale treba jen vyhrozovali
- Citovat
- Upravit
Rodit budes tu? ceskeho pediatra tu taky budes mit? Samo ze to risknout muzes, ale je pak treba trochu myslet na nasledky - v nejhorsim, celou castku vratit.
hlavne si priprav vse potrebne - pediatr, jestli bude v Rl misto narozeni v Cr, tak to taky neni podezrele, tvoje dalsi studium - pobezi ti, ne? Nejake bydliste, u rodicu, nechat si napsat papir, ze se tam zdrzujete, byt jen na oko.
mozna po tobe budou ctit vyplnit nejaky dotaznik, ci cestne prohlaseni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JayLee copak ho dite nema automaticky po matce, to cesky obcanstvi? Narozenim ve Francii franc, a po mame cesky, nebo se pletu??
- Citovat
- Upravit
@JayLee Pokud je otec ditete francouz ma narok na vyplaceni mesicnich davek ve Francii, pohybuje se to okolo 200-500 euro mesicne. Takze dost pochybuju ze by nedostali vubec nic. K jednorazove castce „porodne“ se jeste v 7. mesici tehotenstvi vyplaci 900 euro na vybavu pro dite. Jen pro upresneni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LouLou Presne tak, u deti narozenych rodicum s rozdilnou narodnosti prechazi dvoji narodnost na ne, dite ma automaticky ceske i francouzske obcanstvi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj, nečetla jsem všechny komenty, ale řeším stejnej problém…
studovala jsem vejšku, pak jsem odjela na Kypr na erasmus, během 14 dní jsem tu potkala jednoho Slováka, 4 měsíce na to jsem dostala prstýnek s diamantem a za další 3 měsíce jsem otěhotněla (ne zcela chtěně, na první pokus v neplodných dnech
) vejšku jsem si přerušila, brali jsme se v ČR. zůstali jsme ale bydlet na Kypru, chlap tu maká už 8 let a má dobrej job. samozřejmě já žádnej nárok na mateřskou vůbec nemám, protože jsem nikdy nemakala na pracovní smlouvu, jen na dohodu při vysoký…s českou sociálkou jsem se bavila už od 5.měsíce těhotenství, abych věděla, na čem jsem a řekli mi, že budu dostávat rodičák. teď už je našemu drobcovi skoro 7 měsíců a rodičák nemám. pořád vymýšlí, jestli na to nárok mám nebo ne… ale je to fakt běh na dlouhou trať. žádost si určitě podej co nejdřív od porodu (ať už budeš rodit kdekoliv), další papíry, co po tobě budou chtít, můžeš doložit časem
jestli to nakonec dostanu nebo ne, fakt netuším
trvalý pobyt mám já i malá v ČR, chlap na SK. bydlíme ale na Kypru, kde rodinný dávky vůbec nejsou. (jsou tu přídavky na dítě - 1× ročně okolo 400 EUR)… ale pokud mi ty dávky přiklepnou, tak je dostanu zpětně
pořád doufám ![]()
jo a ještě mrkni na tuhle stránku: (já z ní teda moc moudrá nejsem, i když je to hezky popsaný)
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli neporodim do soboty, kdy letim domu, tak rodit budu v cr =] trvaly bydliste tam taky mam v cr, problem pak bude to ockovani do ockovaciho prukazu, jednou to bude ockovani v cechcach, pak v recku, ale to se snad s obouma doktorama domluvim. studovat budu jakoze v cechcach, ale nebudu chodit do skoly, pac jsem neobhajila jen bakalarku, takze ji jen za rok obhajim a smitec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja brala RD po vetsinu casu v CR, posledni pulrok jsme ale uz odjeli pryc do zahranici. Tri posledni mesice mi prestali vyplacet. O Vanocich jsem tedy nabehla na socialku a dohadovala jsem se proc, bylo mi sdeleno co uz jsem psala vyse. Protoze jsem nemela chut vsechno to dokladat a stejne bych uz musela lhat, v CR jsme uz nebyli, tak jsem se na to vybodla. Jaky bylo ale moje prekvapeni, kdyz po skonceni rodicaku, tj po dvou letech, to tam nakonec nekdo na Urade prace spocital a cela ta chybejici castka mi dosla dodatecne. nevim proc a jakto, prave na socialce mi vyhrozovali, ze kdyz nic nedolozim, uz nic nedostanu…