Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, mám takový dotaz. Studuju VŠ a v červenci mám TP. 6.6.2014 jsem uzavřela Dohodu o pracovní činnosti, kde jsem si přivydělávala když byl čas. Minulý týden mi dal doktor papír o Peněžitou pomoc v mateřství, tak jsem si začla na úřad s tím, že jsem nikdy nepracovala (brala jsem to jako brigádu) a paní mi řekla, že mi to zašle domů vyplněné. Dnes mi přišel papír s informacemi, že mám otevřený pracovní poměr a mám si zajít do mzdové účtárny, že z toho mi bude příspěvek počítaný. Minulý týden mi taky přišel Evidenční list důchodového pojištění, takže jsem nemocenské pojištění asi platila. Je možné, že z toho mála, co jsem si přivydělala, mi bude vypočítána nějaká mateřská?
Ano, vypočítají ti ji z toho mála
Já měla výdělek na DPP nějakých 4-5tis a PPM jsem měla cca 2700. Nechávala jsem si to doplácet z RP (odečítalo se mi to z těch 220tis.)
@PetiteFillette píše:
Ano, vypočítají ti ji z toho málaJá měla výdělek na DPP nějakých 4-5tis a PPM jsem měla cca 2700. Nechávala jsem si to doplácet z RP (odečítalo se mi to z těch 220tis.)
Opravdu to byla DPP a ne DPČ? Z DPP se totiž do výdělku 10000 měsíčně pojistné vůbec neodvádí, pouze srážková daň ![]()
Ale z DPČ opravdu nárok na PPM vzniknout může.
@PetiteFillette Já právě nevím jak to spočítat. Byl třeba měsíc, kdy jsem těch 2500Kč ani neměla. Někdy jsem naopak měla i přes 5000Kč. Celkově v tom vůbec mám bordel, takže když mi to přiznají, budu dostávat i ten RP? A naposledy jsem tam byla v březnu, ale smlouvu mám do 31.12.2015.
@dbaruse Od toho je účetní, aby to spočítala a poslala na sociálku. Buď to vyjde, nebo ne. Pokud budeš mít na PPM nárok, můžeš si to nechat dorovnávat z rodičovského příspěvku do takové výše rodičáku, kterou pak budeš pobírat, takže např. PPM bude 3000, rodičák budeš mít nastaven na 7000 měsíčně, takže ti k PPM budou posílat 4000 z toho konta rodičáku.
@dbaruse píše:
@PetiteFillette Já právě nevím jak to spočítat. Byl třeba měsíc, kdy jsem těch 2500Kč ani neměla. Někdy jsem naopak měla i přes 5000Kč. Celkově v tom vůbec mám bordel, takže když mi to přiznají, budu dostávat i ten RP? A naposledy jsem tam byla v březnu, ale smlouvu mám do 31.12.2015.
Nerada bych kecala, ale mám takový dojem, že se PPM počítá z posledních tří měsíců ![]()