Materska od 1.1.2009

Nikynka86
14.9.08 12:30

Materska od 1.1.2009

Ahojky,
uz jsem sem psala a co jsem potrebovala vedet jsem se dozvedela,jenze od 1.1.2009 se to pry zase meni??? Jsem uz zoufala,nevim co je pravda a co neni…
Nemam narok na 3letou materkou a 7600kc mesicne,takze o ni bude zadat otec ditete,ktery pozadavky splnuje a potom se to bude prevadet na me,pani na socialce mi vse vysvetlila a rekla,ze je to bezny postup.Jenze ted jsem se docetla,ze se od 1.1.2009 bude zene vyplacet materska podle toho,jaky mela hruby prijem.Jneze ja jsem na UP,nikdo me ted nezamestna a ono se to pry pocita za 12mesicu zpet 8O
Zadnou podporu mi nepriznali ani nedostavam zadne penize ze socialky,pry nemam narok,takze co budu brat??? 8O
Jsem z toho uplne v soku,jak se tohle resi…
Termin porodu mam na 29.3.2009

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1446
14.9.08 13:50

Mám úplně stejný problém, vůbec netuším, jak to bude. Tuším jsem slyšela pokud máš nižší průměr příjmů než je těch 7600,– tak ti to sociálka doplácí. To znamená, že teoreticky by jsme měli brát od sociálky 7600,– , ale netuším oc kdy, někdo mi tvrdil že už od 34 (32?)týdne těhoteství. No mám v tom taky zmatek, každopádně na pracáku i na sociálce by to vědět měli.

Jsem zvědavá jestli má někdo lepší informace než já. :o)

Ahoj :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
14.9.08 14:30

Ahojky z toho co jsem pochytila (taky to není úplné) o se týče vyplácení mateřské, tak podmínky zůstavají stejné…jen Příspěvek v mateřství se nebude počítat jako nemocenská, ale dle příjmu. Takže pokud jste byli na UP, tak by se mělo vycházet z toho, něco Vám napočítají (podle toho co vám vypláceli) a pokud nedosáhnete výše 7600,– tak vám to ČSSZ doplatí.

Stále platí, že na mateřskou máte nárok 6-8 týdnu před předpokládaným termínem porodu (obvykle se nastupuje 8týdnů před tzn. v 32tt, nejpozději musíte nastoupit 6týdnu před předpokládaným termínem porodu tzn 34tt - samozřejmě to jde i kdykoliv v tomto časovém intervalu, záleží na doktorovy a domluvě s ním).

Ale bacha něco jsem zaslechla o tom, že se má zpřísňovat to čerpání rodičáku. Jako že se nahlásí na manžela, ale čerpá to manželka a po měsíci se to přehlásí. Má se nějak víc kontrolovat, že ten manžel na ni opravdu nastoupil ( i když to mi není jasné jak!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nikynka86
14.9.08 20:43

Holky diky moc,snad se to vsechno vyresi a budeme mit klid.
A to,ze by se na materskou nastupovalo uz ve 34tt?To mi nikod nerekl,takze netusim :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
14.9.08 23:03

Ahoj,
prosím také o radu - nyní jsem na RD (dvouleté děcko) a nyní jsem znova těhotná - termín porodu 4/2009. Jsem stále zaměstnancem firmy, kde jsem pracovala před nástupem na MD. Za jaké období se mi bude počítat mateřská? díky moc za odpovědi, Jana

• Citovat
  • Upravit
384
15.9.08 11:39

Ahoj anonymní,

řeším teď úplně to samé…zjišťovala jsem si spoustu informací na netu i tady na emiminu a z toho jsem pochopila, že prostě jestliže jsi stále zaměstnancem té samé firmy jako před nástupem na mateřskou, tak máš nárok na PPM. Měly bychom dostávat minimálně tu samou dávku jako při nástupu na první mateřskou.

Hodně takových dotazů je na aperio.cz (sekce poradna - peněžitá pomoc v mateřství), tak tam jsem našla spoustu modelů přechodu z RD znovu na MD.

Zkuste tam mrknou. Jinak jestli někdo má nějaké další informace, taky si ráda přečtu…přeci jenom se to ještě může změnit, ale to pak stejně budeme muset řešit až s tou danou institucí a ti všechno musí říct. A jestli budou hustý, tak já taky :twisted:

Zelvoon

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital