Mateřská/rodičovská
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Ukončit rodičovský příspěvek na starší dítě, domluvit se se zaměstnavatelem, co od Tebe potřebuje donést (zřejmě papír od gynekologa) kvůli mateřské a někdy po porodu si požádat o rodičák na mladší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičák se vyplácí vždy jen na nejmladší dítě, takže vlastně ukončíš RD, půjdeš na MD a pak si požádáš o RD na to mladší dítě. Jen nevím jestli je nějaká doba minimální mateřské před porodem, obyčejně je to 6-8 týdnů před porodem, možná bych se zastavila na sociálce se poptat. Ale papír co ti vystaví tvůj gyndr můsíš donést zaměstnavateli. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na sociálce se musí hlavně zrušit (ukončit) rodičovský příspěvek přesně od data nástupu na mateřskou dovolenou, aby se to nekrylo, nárok je jen na tu mateřskou a po jejím skončení opět na rodičák, ale už na mladší dítko.
Mně to čaká za pár dní také
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Právě jsem v této situaci a řeším to takto:
- od gynekologa jsem dostala papír na nástup na MD (myslím, že ho máš dostat i přestože na MD třeba nemáš nárok)
- ten jsem donesla personalistce u nás ve firmě
- ta to pošle někam dál, vlastně ani nevím kam, ale je mi to celkem jedno

- já jdu dnes na úřad práce sociální odbor (omlouvám se, ale nevím přesný název, prostě tam, kde se vyřizuje rodičovská), a tam jim nahlásím nástup na MD a tudíž přerušení stávající RD. Toto je nutné udělat ještě před termínem nástupu na MD, aby nevznikla situace, kdy budu byť i jen pár dní pobírat zároveň MD i RD - musela bych to pak vracet. Což samo o sobě asi problém není, ale známe úřady, doručování upomínek a písemností a případné problémy s exekutory - toho se bojím jak čert kříže…
To je asi vše.
Jinak doktor říkal, že když přecházím z RD na MD, tak se vždy nastupuje přesně těch 6 týdnů před termínem porodu. Je to teda jen detail, ale když už tu informaci mám, tak předávám dál ![]()
Jo a po ukončení MD se postupuje stejně jako při prvním dítěti - zvolíš si variantu (pokud můžeš) a nastoupíš na RD.
A jak tu řekli přede mnou, vždy pobíráš jen jeden příspěvěk jen na jedno z dětí - takže buď jen MD nebo jen RD a vždy jen na to nejmladší.
Kdyby mne dnes potkalo nějaké překvápko na úřadě, ještě to do diskuze připíšu …
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak moje zkušenost:
6t před porodem mi gynDr vypsal papír na mateřskou, ten jsem odnesla zaměstnavateli.
Pak si musíte vyzvednout papír POTVRZENÍ O NÁROKU NA DÁVKY OVLIVŇUJÍCÍ NÁROK A VÝŠI RODIČOVSKÉHO PŘÍSPĚVKU,a ten poslat nebo zanést na OSSZ v místě kde má hlášené sídlo váš zaměstnavatel a nechat ho potvrdit (kamarádka pracuje v O2 v Ostravěmale zam.má hlášené sídlo v Praze takže to musela posílat do Prahy).
Pak zajít na Odbor sociálních věcí při ÚP (tam kde se vyřizuje Rodičák) a ukončit vyplácení Rodičovského příspěvku na starší dítko. No a tady nastal kámen úrazu..
Na PPM jsem nastoupila 4.4.2010, takže jsem hned odnesla papír do práce a šla na to OSSZ potvrdit to lejstro.Tam mi řekli že musí počkat až příjde ten papír potvrzený od zaměstnavatele a že stejně než stihnou vypočítat výši mateřské že to bude chvíli trvat takže mi to stejně dřív jak v květnu nepotvrdí protože mateřská za duben se vyplácí v květnu tak že to dřív jak v květnu počítat nebudou a ať se stavím tak kolem 6.5. (podotýkám že TP jsem měla 14.5.
). No fajn, tak jsem jela na tu sociálku ukončit rodičák. Tam mi zas řekli že k tomu aby mi ukončili rodičák potřebujou ten potvrzený papír z OSSZ že mám nárok na mateřskou a že mám teda přijít až ten papír budu mít. Takže jsem v podstatě den na úřadech strávila zbytečně a pěkně jsem si to zopakovala týden před plánovaným TP, fakt super! Kamarádka rodila o 5t dřív takže ta nestihla vyřídit vůbec nic,protože v Praze nestíhají a potvrzený papír z OSSZ jí přišel asi až 3m po porodu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
uff, Michaela23, mně nic takového nepotkalo … Dneska jsem se vrátila z úřadu práce (sociální odbor), kde jsem akorát nahlásila změnu - tj. ukončení rodičáku - a nic víc po mně nechtěli…
To odesílání dalších papírů vyřizuje prý zaměstnavatel, ačkoliv samotnou mateřskou (tu druhou) už prý bude platit nějaký úřad (první platil zaměstnavatel)…
Paní úřednice říkala, že to je všechno, že se pak mám akorát stavit s kopií rodného listu, abysme sepsali žádost o porodné (to může manžel).
Teď doufám, že to mám vyřízené všechno správně, to by mně naprdlo, kdybych musela ještě oběhávat úřady - v techhle vedrech a chvíli před porodem a ještě se synem v kočáru … ![]()
P.S.: Patřím pod Prahu 5
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
zdenkak píše:
Jinak doktor říkal, že když přecházím z RD na MD, tak se vždy nastupuje přesně těch 6 týdnů před termínem porodu. Je to teda jen detail, ale když už tu informaci mám, tak předávám dál
to není pravda, nástup na MD si můžeš vybrat 8-6 týdnů před termínem a je jedno, že jsi předtím byla na rodičovské dovolené, neplaceném volnu nebo pracovala. zákon to nerozlišuje. tvůj lékař ti podal nepravdivou informaci.
když tak nad tím přemýšlím, jediný „problém“ s přesně daným termínem nástupu na mateřskou by byl, pokud by jsi předtím byla na nemocenské. to potom jsi závislá na tom, kdy ti lékař ukončí neschopenku, ptž nemůžeš být zároveň na neschopence i na mateřské. i to by se tedy dalo řešit, pokud ti lékař odmítl ukončit neschopenku dříve (nebo naopak ponechat o něco déle a nutil tě jít na mateřskou dřív, než chceš), ptž jako pacient máš právo s ukončením/trváním neschopenky nesouhlasit, ale to by v případě následného nástupu na mateřskou asi byla celkem zbytečná administrativa.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
zdenkak - ono v tom měsíci, kdy máš nárok jak na mateřskou, tak na rodičák ti náleží rodičák jenom ve výši rozdílu mezi rodičákem a mateřskou. takže pokud nastupuješ na další mateřskou a víš, že ta bude vyšší, než rodičák, takže bys rodičák stejně nedostala, tak prostě ukončíš rodičák už ke konci předchozího měsíce, a pak bys už teoreticky neměla nic dokládat (ovšem známe úřednice, z vlastní zkušenosti vím, že občas je to s nimi na palici a chtějí i naprosto zbytečné papíry, které v daném případě k ničemu nepotřebují). pokud ovšem ukončíš rodičák v průběhu měsíce, ve kterém zároveň máš nárok na mateřskou, tak pak ještě musíš dodat potvrzení o denní výši mateřské, aby ti mohli správně spočítat, jak vysoký rodičák ti náleží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dneska jsem si od gynekoložky vyzvedla papír - žádost o peněžitou pomoc v mateřství (takže nástup na mateřskou), jsem 8 týdnů do porodu.
V pondělí jdu na sociálku ukončit dosavadní rodičovský příspěvek a předpokládám, že už po mě nikdo nic chtít nebude
.
Příští měsíc tedy dostanu část rodičovské a za těch pár dní asi už i mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Les2311 píše:
zdenkak - ono v tom měsíci, kdy máš nárok jak na mateřskou, tak na rodičák ti náleží rodičák jenom ve výši rozdílu mezi rodičákem a mateřskou. takže pokud nastupuješ na další mateřskou a víš, že ta bude vyšší, než rodičák, takže bys rodičák stejně nedostala, tak prostě ukončíš rodičák už ke konci předchozího měsíce, a pak bys už teoreticky neměla nic dokládat (ovšem známe úřednice, z vlastní zkušenosti vím, že občas je to s nimi na palici a chtějí i naprosto zbytečné papíry, které v daném případě k ničemu nepotřebují). pokud ovšem ukončíš rodičák v průběhu měsíce, ve kterém zároveň máš nárok na mateřskou, tak pak ještě musíš dodat potvrzení o denní výši mateřské, aby ti mohli správně spočítat, jak vysoký rodičák ti náleží.
Opravdu se to musí znovu dokládat, když je ten denní vyměřovací základ totožný s tím, ze kterého se vypočítávala původní mateřská? Jsem přesně tento případ, ukončuji rodičovskou 23.7. a na mateřskou nastupuju 24.7., takže mi to budou nějak rozdělovat, ale papír o doložení denního vyměřovacího základu jsem od nikoho skutečně nedostala a ani ho po mně nikdo nechtěl …
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
zdenkak píše:
Opravdu se to musí znovu dokládat, když je ten denní vyměřovací základ totožný s tím, ze kterého se vypočítávala původní mateřská?
no dobře, ale úřad práce nemůže vědět, že tvůj nový vyměřovací základ je stejný, jako byl ten starý. můžeš ho mít jiný z různých důvodů - třeba ti díky čerpání dovolené po první mateřské druhý vychází vyšší, než byl ten první (pak by se ti mateřská počítala z toho vyššího), nebo jsi v průběhu pobírání rodičovského příspěvku mohla nastoupit do nového zaměstnání, a pak by starý vyměřovací základ vůbec nehrál žádnou roli a sledoval by se jenom ten nový, nebo jsi mohla při pobírání rodičáku podnikat a nemocenské pojištění si nastavit tak, abys teď dostávala mateřskou vyšší…
nehledě tedy na to, že v poslední době se neustále čachruje s výpočtem mateřské, takže i ze stejné mzdy ti může vyjít jiná denní výše mateřské, než bylo posledně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám úplně stejnou zkušenost jako Michaela 23, nebýt e-mimina, vůbec jsem nevěděla která bije a jak mám postupovat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maminky prosím Vás, když ukončím rodičák třeba něco málo po 2 roce věku dítěte a nastoupím na mateřskou s dalším, ty peníze z rodičáku, co mi měli ještě vyplatit do těch 220.000,– za 3 roky už mi asi nikdo nedá, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky. Má prosímvás někdo zkušenosti s rodičeovskou dovolenou a znovu nástupem na mateřskou? Já teď jsem se synem na rodičovské a v srpnu mám nastoupit na mateřskou. Mám pocit že mi asi nebudou vyplácet rodičovskou i mateřskou současně, nevíte někdo jak na to, co mám udělat a tak? Moc dík