Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@neila píše:
@Barush a nehrabe ti náhodou?takže žloutenka by byla ok, hlavně, že se šetří vodou?
K čemu pak základní hygienické návyky? Kde si člověk z paneláku asi nahrabe dešťovou vodu? Nebo ve školce, že… Tenhle úhel pohledu je přesně ten extrémní, který civilizace nepotřebuje
Jako promin, ale z nesplachovani a nemyti si rukou doma zadnou zloutenku nechytis… A i myti po prichodu z venku je u zloutenky dost diskutabilni, pokud nemas kurz na spravne myti rukou a dedinfekci.
@j.a.n.i1 píše:
Jako promin, ale z nesplachovani a nemyti si rukou doma zadnou zloutenku nechytis… A i myti po prichodu z venku je u zloutenky dost diskutabilni, pokud nemas kurz na spravne myti rukou a dedinfekci.
pokud si někdo nemyje ruce doma, tak si je nemyje nikde… stačí, aby používal třeba pražskou mhd a má ke žloutence slušně nakročeno
@neila Ale houby, to by ji musela mit pulka Prahy… Neb umyt si ruce tak aby to melo zreba na zloutenku efekt umi tak max. 5% populace.
Pamatuji si jak se moji rodiče ošklíbali nad babiččinými zvyky - chytala vodu z pračky, pak s ní splachovala, balila jídlo do sáčků od mouky, dárky do novin a dovolenou trávila na zahrádce. Dnes se zase mě nelíbí u rodičů, že vyprodukují igelitku odpadu každý druhý den, létají xkrát ročně po výletech, věčně všude rozsvíceno a nejraději jedí balené ovoce z dovozu ![]()
S tím asi u mámy nic neuděláš. Překvapuje mě, že je učitelka, tam bych to taky nečekala. Ale je to v osobnosti.
Moje máma je taky extrémně šetrná, nikdy by si nedala kávu k kavárně, protože přece za ni nedá 30 kaček, když balíček té nejlevnější kávy stojí skoro stejně.
Ani by nikdy nešla do restaurace, nebo si nekoupila na výletě ani blbý párek v rohlíku.
Ale ruce si myje až chorobně. Horší je to se sprchou, dává si jednou týdně vanu, naštěstí je hubená, tak se moc nepotí. Oblečení - co jí kdo daruje, ale tam tak problém není, má toho hromadu a pěkné věci. Občas si koupila i něco nového, ale nikdy to nenosila, schovala do skříně a šetřila si to. Má tam spoustu věcí, co nikdy neměla na sobě. Nosí jen co po kom podědí, to jí tak není líto. Kozačky nové jí tam tak leží v krabici už 15 let, teď už se takové ani nenosí. Na ponožky a spodní prádlo se radši ani nedívám, nosí asi to, co po mě zbylo ze základky ![]()
I když jí nakoupím nové a pěkné, tak to založí a nenosí. Už jsem to vzdala.
Anonym, protože mi to taky není příjemné psát o své matce. jen abys věděla, že takových různých šetřivých matek je víc.
@Monchichik zakladatelka: se zbytkem úklidu to má tak, že jde to. U sebe doma bych to považovala za nepořádek, ale ještě to jde. Ona to prostě moc neřeší, jednou za týden až čtrnáct dní vytre/vysaje a pak se ptá, co to máme za podlahu, že se nám na ni nedělají chuchvalce prachu. tak co na to říct než, že to asi bude tím vysatim obden. To samé nádobí umyva jen v napustenem dřezu bez saponatu a ono se to nějak umyje.
@j.a.n.i1 píše:
@neila Ale houby, to by ji musela mit pulka Prahy… Neb umyt si ruce tak aby to melo zreba na zloutenku efekt umi tak max. 5% populace.
nemáš pravdu, žloutenka typu A se říší právě díky prasákům, kteří nedodržují hygienické návyky. Virus se vylučuje stolicí, je extrémně nakažlivý a jeho přenos není nic, co by vyžadovalo nějaké speciální podmínky. Stačí, aby si tady paní vytřela zadek, ulpělo jí něco na rukou a ona pak šla třeba do mhd, nebo supermarketu… Nebo nějaký bezdomovec. A problém může být na světě… není to tak dávno, co se Českem šířila. Že mytí rukou není 100%, to máš pravdu. Ale rozhodně značné riziko eliminuje.
@Anonymní píše:
@Monchichik zakladatelka: se zbytkem úklidu to má tak, že jde to. U sebe doma bych to považovala za nepořádek, ale ještě to jde. Ona to prostě moc neřeší, jednou za týden až čtrnáct dní vytre/vysaje a pak se ptá, co to máme za podlahu, že se nám na ni nedělají chuchvalce prachu. tak co na to říct než, že to asi bude tím vysatim obden. To samé nádobí umyva jen v napustenem dřezu bez saponatu a ono se to nějak umyje.
Tak to nádobí je taky síla
. To dělala vždycky nebo je postupem času líná nebo co? Když se jí zeptáš, co ti na to řekne. Přece není normální nesplachovat a mýt takhle nádobí. To, že vytírá jednou za čas by ještě nebylo tak hrozné.
@Monchichik vzdy, mě to vadilo vždycky, ale co mám malé dítě, tak nějak víc
nelíbí se mi, že moje dítě má být v takovém prostředí. O záchodu jsem s ní nemluvila a nádobí sobě i malé umývam pred použitím a to se tváří urazene a mluvit se s ní o tom moc nedá, jsem prý moc cita.
Tak o záchodu bych s ní teda klidně mluvila. A ty můžeš spláchnout? Kdyby mi řekla, že jsem cíťa, tak bych jí asi odpověděla, že ona je pro změnu prase.....