Maturita z psychologie - možnosti

2
16.7.22 13:12

Maturita z psychologie - možnosti

Zdravím, nevíte co všechno bych mohla dělat, když mám maturitu z psychologie? 🤔 Přijde mi škoda to nějak nevyužít. Jen vůbec nevím kde bych se s tím mohla uplatnit. Je mi jasné, že maturita nestačí k tomu si otevřít svou psych. poradnu… ale ráda bych se v tomhle oboru pohybovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20976
16.7.22 13:15

Máš jen maturitu. To není žádné odborné vzdělání. Využít to můžeš ideálně při studiu vysoké školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1573
16.7.22 13:20

Z psychologie mám maturitu, absolutorium i státnice a je to, jako bych nic neměla. Pokud nemáš přímo vystudovaný obor Psychologie, tak je to o ničem. Pokud tě to baví a chceš mít jednou svoji vlastní poradnu, tak bez VŠ studia se neobejdeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
16.7.22 13:26

@Niikkaa Na práci terapeuta by měla stačit VŠ+ započatý terapeutický výcvik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
16.7.22 13:28

Pokračuj dál ve vzdělání, na to být psychologem opravdu maturita nestačí. Pokud tě to baví, věnuj se tomu. Teoreticky bys mohla být nějakou vztahovou koučkou, mohla by sis udělat nějaký kurz a ohánět se maturitou s psychologie, ale osobně bych k tobě s žádným psychologickým problémem nešla, nicméně jsou i tací koučové a ač dost často nadělají víc škody než užitku, tak nějaké klienty mají, pokud mají dobré PR a umějí to prodat. Viz třeba „poradna Moniky Štikové“, která je sice většině lidem pro smích, ale nějaké pomýlené klienty má. Nebo Nela Boudová, ta si účtuje za jedno sezení 10000,–:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1573
16.7.22 13:30

@hemera To ano, s VŠ to samozřejmě jde. Ale zakladatelka píše, že má maturitu. S tou taková možnost není. To je skoro stejné, kdyby někdo měl maturitu z první pomoci a chtěl dělat lékaře, taky to nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.7.22 14:06
@ZuzaM píše:
Pokračuj dál ve vzdělání, na to být psychologem opravdu maturita nestačí. Pokud tě to baví, věnuj se tomu. Teoreticky bys mohla být nějakou vztahovou koučkou, mohla by sis udělat nějaký kurz a ohánět se maturitou s psychologie, ale osobně bych k tobě s žádným psychologickým problémem nešla, nicméně jsou i tací koučové a ač dost často nadělají víc škody než užitku, tak nějaké klienty mají, pokud mají dobré PR a umějí to prodat. Viz třeba „poradna Moniky Štikové“, která je sice většině lidem pro smích, ale nějaké pomýlené klienty má. Nebo Nela Boudová, ta si účtuje za jedno sezení 10000,–:-))

Jako sorry, ale to se teda musim ohradit. Stejne jako existuji dobri a spatni koucove, tak to same je i s psychology. Nekteri koucove by mohli vypravet, jak u nich konci klienti, kteri roky navstevovali psychologa, ktery jim nepomohl, a najednou behem par mesicu u kouce se jim zcela zmenil zivot.
Napriklad jmeno Lenka Cerna, je pro me zarukou velike kvality. Takze vazne bych tady tu profesi nespinila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
16.7.22 14:51
@Jana525 píše:
Jako sorry, ale to se teda musim ohradit. Stejne jako existuji dobri a spatni koucove, tak to same je i s psychology. Nekteri koucove by mohli vypravet, jak u nich konci klienti, kteri roky navstevovali psychologa, ktery jim nepomohl, a najednou behem par mesicu u kouce se jim zcela zmenil zivot.
Napriklad jmeno Lenka Cerna, je pro me zarukou velike kvality. Takze vazne bych tady tu profesi nespinila.
@ZuzaM píše:

Co? Nela Boudová chce nekomu radit? Vždyť je blbá jak štoudev!

• Citovat
  • Upravit
15814
16.7.22 14:52
@Vendyna26 píše:
Zdravím, nevíte co všechno bych mohla dělat, když mám maturitu z psychologie? 🤔 Přijde mi škoda to nějak nevyužít. Jen vůbec nevím kde bych se s tím mohla uplatnit. Je mi jasné, že maturita nestačí k tomu si otevřít svou psych. poradnu… ale ráda bych se v tomhle oboru pohybovala.

hmm, já mám taky maturitu z psychologie a nikdo to nikoho nezajímalo. důležité vždycky bylo akorát to, zda mám vůbec maturitu, případně v jakém studijním oboru ji mám. jednotlivé předměty maturity nikdy nikdo neřešil :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
16.7.22 14:55
@Niikkaa píše:
@hemera To ano, s VŠ to samozřejmě jde. Ale zakladatelka píše, že má maturitu. S tou taková možnost není. To je skoro stejné, kdyby někdo měl maturitu z první pomoci a chtěl dělat lékaře, taky to nepůjde.

Vím, že zakladatelka toho pouze s maturitou moc nenadělá. S kurzem PvSS může dělat aktivizační pracovnici.

Ale ty bys mohla, terapeutů je nedostatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
16.7.22 15:30
@Jana525 píše:

No, už jen to, že by to vyprávěli někteří koučové a ne jejich klienti pro mě záruka kvality není. :-) Netvrdím, že jsou všichni koučové stejně špatní, je pravda, že špatní jsou i někteří psychologové, ale oni jsou navíc ještě nekvalifikovaní a ty jejich rady jak vystřižené ze špatných amerických příruček. Spousta z nich akorát oblbne slabé klienty úplně obecnými nefunkčními kecy typu 7 kroků k získání šťastného vztahu, 30 minutová meditace k objevení svého talentu. 21 klíčů k ženské sebelásce. :-) A ještě za spoustu peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.7.22 16:14
@ZuzaM píše:
No, už jen to, že by to vyprávěli někteří koučové a ne jejich klienti pro mě záruka kvality není. :-) Netvrdím, že jsou všichni koučové stejně špatní, je pravda, že špatní jsou i někteří psychologové, ale oni jsou navíc ještě nekvalifikovaní a ty jejich rady jak vystřižené ze špatných amerických příruček. Spousta z nich akorát oblbne slabé klienty úplně obecnými nefunkčními kecy typu 7 kroků k získání šťastného vztahu, 30 minutová meditace k objevení svého talentu. 21 klíčů k ženské sebelásce. :-) A ještě za spoustu peněz.

Tak to je vec nazoru. Ja to vidim ve svem velmi blizkem okoli z obou stran, jak z te akademicke psychologicke, tak z te vic alternativni, koucovske. Oboji mam ve svoji rodine.
Nechala bych to na kazdem cloveku, myslim, ze si kazdy najde cestu k tomu svemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.7.22 16:36

@ZuzaM slabe klienty? To je podle tebe kdo? Lide s vetsi empatii a citlivosti? Holka zlata, kdyby sis aspon na den vyzkousela, co to znamena, byt v kuzi techto lidi, tak by jsi nikdy nemohla napsat, ze jsou slabi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
16.7.22 17:30
@Jana525 píše:
@ZuzaM slabe klienty? To je podle tebe kdo? Lide s vetsi empatii a citlivosti? Holka zlata, kdyby sis aspon na den vyzkousela, co to znamena, byt v kuzi techto lidi, tak by jsi nikdy nemohla napsat, ze jsou slabi.

To jsi špatně pochopila, jako slabé klienty jsem myslela lidi, co naletí nějakým šarlatánům. Ne lidi, co opravdu potřebují psychologickou pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1573
17.7.22 12:49

@hemera To je pravda, aktivizačního pracovníka by mohla klidně dělat. Ale asi to nebude zrovna to, co zakladatelka hledá. Jeden čas jsem ho také dělala. Myslíš terapeuta jako opravdu psychologického terapeuta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze