Maxi Cosi Priori 8 let stará

Anonymni
10.1.09 22:32

Maxi Cosi Priori 8 let stará

Zdravím všechny, mám takový „problém“ a ráda bych slyšela vaše názory. Známá mi dovezla autosedačku maxi cosi priori, která je už 8 let stará. Zatím ji nepotřebujeme, ale je to otázka tak měsíce. Nějak se ale nemůžu rozhodnout, zda ji vůbec používat. Ona ji používala doteď, nebyla nikdy bouraná. Ale prostě si říkám, jestli není lepší investovat do nějakého modelu (případně jiné značky) z letošních nebo loňských kolekcí. Vím, jaké mají dnes vychytávky, ale nemůžu se dopídit, jestli dnešní nemají třeba i jiný materiál - myslím ty plastové části, že jsou třeba bezpečnější apod. Nevíte někdo? Díky za názory.

• Citovat
  • Upravit

Máte zkušenost s Maxi-Cosi Priori?

Přidejte zkušenost s Maxi-Cosi Priori
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10848
10.1.09 22:56

co myslíš, že by mohlo být na osm let starém plastu nebezpečné? chápuli to dobe, tak si prostě chceš koupit novou autosedačku ? ;-))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
10.1.09 23:11

harpyje: udává se, že víc než 5 let staré autosedačky by se kvůli stárnutí plastů neměly používat, protože už nejsou tak bezpečné (v návodu autosedaček Maxi Cosi toto píše) … ale podle mě se to týká spíš lidí, co nechávají autosedačky permanentně v autech v mrazu i ve vedrech.

anonymní: těžko říct. Zrovna nám tato autosedačka (Maxi Cosi Priori) vydrží docela dlouho - budeme ji používat minimálně do synových 4 let, takže asi 3 roky. Když si to spočítáš, že byste ji používali podobně dlouho - tak ty 2-3 roky, tak na konci vlastně budete mít 10-11 let starou autosedačku. Já na tvém místě bych si pořídila novou. (Známí nám chtěli půjčit 5 let staré vajíčko, které odvozilo už 4 děti a taky nebylo bourané, ale raději jsem koupila pro svou dceru nové, než bych si to pak vyčítala, kdyby se něco stalo …).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.1.09 09:07

Takto stara sedacka uz nikdy nebude mit tak dobre bezpecnosti vlastnosti jako nova…neni to m uj vymysl, je to nazor odborniku…zivot ditete bych neriskla nikdy…

• Citovat
  • Upravit
5697
11.1.09 10:31

Tak tak, já bych do toho taky nešla.Maxi Cosi se myslím až tak výrazně nemění jako třeba Chicco - třeba to, co bylo kdysi totéž co dnešní Key 1 je obrovský rozdíl v konstrukci.
Záleží asi hlavně na tobě, jak se rozhodneš. Ale asi bych šla do nové ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
11.1.09 12:23

výrobci doporučují po 4, max. 6 letech sedačku vyměnit, a je to z několika důvodů:
1, ty plasty stárnou a nemohou již tolik pohlcovat nárazovou energii, a můžou prasknout a ještě ty ostré hrany způsobit poranění. Na sedačku v autě působí strašně velké rozdíly teplot, v létě někdy i +60 na slunci, v zimě klidně -30, navíc samotný sluneční svit mění strukturu plastů

• ale jinak bude vypadat sedačka, která je v autě, které parkuje venku, a jinak dopadne sedačka, která se používá málo, auto je v garáži, nebo dokonce se ta sedačka nosí domů- třeba u vajíček, ty mnohdy i po 8 letech vypadají jako nové.
    ( stejné je to třeba u zimních pneumatik, také se smí používat max. 4 roky, protože ta hmota stárne a ztvrde a již nemá takovou přilnavost, i když ještě nejsou ojeté je musíte vyměnit, a dobré pneumatiky a dobrou sedačku bych v bezpečnosti postavil na podobnou příčku, jakmile máte něco z toho špatné, staré, snižejete svoji bezpečnost a koledujete si o možný problém)
    2, další věc je to, že každé 4 roky se mění ( zpřísňuje) norma sedaček, a můžou se používat sedačky pouze 2 posledních norem, třeba od loňského dubna se již nesmí používat sedačky normy 44/01 a 44/02, smějí se používat pouze sedačky 44/03 a 44/04, a stejně je lepší používat jen sedačky s novou normou 44/04, ty již mají při testování i testy bočních nárazů, takže 8 let stará sedačka nemusí ( a jistě nebude) splňovat aktuální normy.
    Takže určině novou( nebo novější) ale 8 let je moc.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
11.1.09 13:20

tak v tomhle uz je ale snad vážně lobby výrobců autosedaček!! :evil:

stát se o naši bezpečnost na silnici stará tak, že nám zákonem přikáže že s imuíme koupit autosedačku pro děti - už to je super starostlivost :roll: péči o bezpečnost si představuju každopádně jinak . a jestli je pravda to s těma posledníma dvěma normama , tak to je už na mezinárodní soud. nechtěli by nám rovnou přikázat jakou máme kupovat značku???

hádám, že když existují autosedačky, tak rodiče rádi své dítě po:,–(í do ní i bez toho, aby jim to zákon přikazoval. protože dbají na bezpečnost svých dětí.
Jo anonymko, věta o riskování života dítěte je hrubě pod pás možná by ti neškodilo chvíli přemýšlet než něco napíšeš. naši rodiče skoro všichni "riskovali životy svých dětí""" óóóó, jaké hyeny to byli, zavřít by je měli, všechny :evil: stejně tak současní rodiče v zemích, kde autosedačky prostě nemají.

kupovat autosedačku za cca 5000 považuju za nereálný, zvlášt pro rodiče, kteří mají tři a více dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5697
11.1.09 13:52

harpyje v něčem s tebou souhlasím…
ale ten výrok o našich rodičích: určitě nebudu jediná,kdo si myslí, že za dob našich rodičů nejezdilo zdaleka tolik aut jako dneska a silnice nebyly tak přecpané a auta neměla takové rychlosti.
Jezdíme často po D1 a už jen kvůli tomu jsem vrazila nemalé peníze do autosedačky, jejíž výrobci proklamují bezpečnost, crash testy jsou úspěšné atd.
Chápu že někdo na to nemá. A souhlasím, že sebelepší sedačka nemůže v případě některých havárií zachránit život vašemu dítěti. Ale: pokud můžu, tak zajistím své dceři a také druhému potomkovi na cestě bezpečnost aspoň v případech, kdy to lze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
11.1.09 15:24

harpye, ono to není žádné loby výrobců sedaček, to byste mohla říci, že také lobují výrobci pneumatik, když musí být zimní gumy, nebo výrobci helem na kolo, když jsou povinné,
je to prostě o tom, že za dob našich maminek bylo v ČR 1,5 milionu aut a auta jezdila max. 110km/hod, a dnes se na stejných silnicíc prohání 6 milionů aut a i to nejslabší co se nyní dělá hravě přesáhne 150km/hod, prostě je daleko větší provoz,
to samé ze zákona všechny auta nově prodaná musí mít v EU ABS a min. airbag řidiče, jinak nesmí do provozu- to je bezpečnost a když už řodič má ze zákona ochranu v podobě pásů a airbagů, tak i děti musí mít ochranu v podobě autosedačky a v EU již jsou povinné sedačky ve všech státech, takže nejsme žádná vyjímka, spíše jsme byli jedni z posledních, třeba v německu byly sedačky povinné již od roku 1993, u nás na všech silnicích až od roku 2006, a podívejte se do statistik umrtí a zranění dětí při autonehodách v německu a v ČR, jistě pochopíte že ty sedačky nějaký výzman mají
a z prominutím, když má někdo na to , provozovat auto( to stojí také pořádné peníze,) tak proč by neměl na koupi sedačky, já osobně mám 3 děti, a mají sedačky dražší 5ti tisíc, nevidím v tom problém, mám na auto, mám na pořízení 3 dětí, tak mám i na pořízení 3 sedaček a ta sedačka tomu dítěti vydrží cca 4 roky, to je při ceně sedačky 5000,– pouhých 100,–Kč měsíc, když to porovnám, kolik dám měsíčně za leasing auta, nebo za naftu, tak je to směšná částka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.1.09 17:50

Harpyje nezlob se na mne, ale pokud mam na auto a pokud mam na benzin tak mam i 5 tisic na autosedacku. Argument pocet deti teda neuznavam. Pokud nejsem schopna vsem dat stejne nebo operovat, ze je vsechno drahy, tak si mam poridit jedno, max dve deti a nezehrat.

Srovnavat s nama nemuzes - my jezdili ve 120tkach Skodovkach, kde byla max. rychlost snad 120 km/hodina. V zivote jsme jako deti nepoznaly zacpu na dalnici, ani v centru Prahy, kam nas otec kazde rano vozil mne do skolky a matku do prace. A to jsem prosim rocnik 1973. Jo a ja jezdila trasu Praha-Pisek a zpet zaklinena mezi predni sedacky nasich, popripade jsem sedela na tom vstupinku vzadu veprostred. Kdyz mel tehdy nekdo bouracku, tak uz to muselo byt.

Osobne bych do ni nesla, jeste tak bych vahala u vajicka - ale ani to ne. Po petilete dceri mame Priorku a zrovna manzel rikal, ze mladsimu ditku musime poridit novou. Te Priorce jsou 4 roky a to je manzel sakra sporinek.

Mysli si co chces, ale pro mne je taky prioritou bezpecnost. Proto jsem taky vybirala pro obe deti kocarek takovy, aby na nej pasovala autosedacka MaxiCosi Cabrio a predtim Citi pro obe dcery. Hanka

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
11.1.09 18:15

Koukam, ze Steeve mi mluvi z duse. Hanka

• Citovat
  • Upravit
10848
11.1.09 18:51

lidičky, čtěme se prosím pozorněji.

steeve- nejdřív vy. podle wwwčka se zřejmě autosedačkami zabýváte a máte spoustu užitečných informací -( pevně tedyvěřím že tu blblinu s povolenými autosedačkami jen z posledních dvou „:,–(“ policisté v reálu nevymáhají, hadam, že sposutu lidí by neobstálo)
ale nechápu jak na mne můžete ragovat takto, když jsem napsala:
harpyje píše:
hádám, že když existují autosedačky, tak rodiče rádi své dítě po:,–(í do ní i bez toho, aby jim to zákon přikazoval. protože dbají na bezpečnost svých dětí.
prsotě jen si nemyslím, že každý nutně musí mít autosedačku za 5000- je jistě hodně takových , kteří mají staré autosedačky - nebudeme je hádám označovat za hazardéry se životy svých dětí??? (mne tedy také) mch . částku 5000 jsem jen tak střelila- prostě jako částku hodně vysokou - vy opravdu všichni máte autosedačky (kolem) 5000 kč????

Anonymní poslední: přemýšlím, proč ten útok na mne. zřejmě jsme si to vysloužila tou větou o autosedačkce za 5 litrů??? brala jsi to zřejmě jako žehrání??? to se omlouvám, zřejmě jsem to měla za:,–(it do kontextu.

VUBEC NEZEHRAM - řekla bych že jsem dost pozitivní člověk, drahé autosedačky nikomu nezávidím, A finance každopádně počet mých dětí neovlivní -přirozeně myslím, že u tebe by to snad bylo podobně, ne? co je špatného na levnějších autosedačkách? prostě mám dvě staré autosedačky - na nové se zatím nechystám- (obě jsou minimalne sedm let staré, možná víc, nejsem si jista. vypadají zachovale - i když tedy na výstavu zrovna nejsou ;-))

a snad jeste musím vysvětlit ty rodiče. (jak já ty vysvětlovací říspěvky nesnáším) jistě situace na silnicích před x lety byla jiná než dneska souhlasím. čtěte kontext- uvedla jsem jejen jako příklad na větu anonymní, že nehodlá riskovat život svého dítěte starou autosedačkou - to je věta hnusná- takové citové vydírání. Necítím se jako špatná matka kvůli tomu že nemá sedačku ani novou ani drahou - a chtěla jsem upozornit anonymní, na to, že její věta zněla… let's say - nevhodně.;-)))

a konneeeec :lol: :lol: bo tento způsob trávení večera, zdá se mi poněkud nešťastným
 har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
11.1.09 20:58

Předpokládám, že máte řidičský průkaz a tudíž znáte silniční zákon, kde se píše, že dítě můžete vézt pouze v dětské sedačce s platnou homologací (atestem) a Autosedačka musí být ve vozidle umístěna, upevněna a použita k přepravě dětí pouze podle podmínek stanovených výrobcem autosedačky, které jsou uvedeny v návodu k použití této autosedačky.

A dodám k tomu vymáhání normy, stejně jako policisté kontorlují platnost technické, emisí, platnost použitelnosti obvazů v lékárničce, tak i kontorlují značku na sedačkách nebo třeba na tuningových dílech, jsou to vždy čísla, která si policisté velmi dobře pamatují, a podle nových platných zákonů za špatnou sedačku můžete dostat pokutu 2500,– - 10000,– a 2 body ( v něměcku je pokuta za sedačku nesplňující normu 400Eur) to jsou pokuty daleko převyšující cenu sedačky, nevím, proč tedy hazardovat se zdravím dítěte a ještě riskovat tučnou pokutu.
jinak k těm cenám sedaček, za 5000,– jsou opravdu kvalitní pohodlné a hlavně bezpečné sedačky, ale dají se kvalitní sehnat i levnější, např.:
kat 0-13- za 1890,– Chicco synthesis XT
9-18 za 3600,– Britax Eclipse SI
15-36 za 2290,– Cybex Solution
všechno to jsou sedačky , které plní nejnovější normu 44/04 a mají 4 hvězdičky z bezpečnostních testů, tedy řadí se k těm opravdu bezpečným, ale někdo si raději připlatí za ještě lepší, pohodlnější s lepším a rychlejším poutáním( třeba Isofix) a pak jsou ty sedačky přes 5000,–.
celkové náklady na dítě po celou dobu vození v sedačce tedy představují 7780,– což je méně než maximální výše pokuty, a když to přepočítám na dobu po kterou je dítě používá, orientačně 10 let, tak to je 65,– Kč na měsíc, to opravdu nestojí za to riskovat ve staré sedačce ( špatně řečeno, tedy v sedačce se starou nevyhovující normou)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.1.09 21:07

no muzu potvrdit, ze policajti nekteri maji fakt fistrona a zrejme pokuty musi vybrat tak ci tak - na mne to zkouseli, ze mam proslou lekarnicku, jenze jsem zjistila, ze byla v novem aute uz dana prosla, takze meli peska ac to neomlouva vyrobce auta - taky jsem mu hned napsala a dostala jsem obratem lekarnickou novou a poukaz na petikilo na benzin jako omluvu.
Takze verim tomu, ze zrovna tyhlety zakoni maji organi nastudovane dostatecne…

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
12.1.09 08:15

Díky všem

Jéjé, to se ta diskuze rozběhla :-) Moc všem děkuji.

Říkala jsem si, že něco jako opotřebování plastu bude existovat a tudíž by to nemuselo být bezpečné. Co se týče norem o těch vím, jen zatím nemám návod k té současné, ale nepředpokládám, že je bude splňovat.

Nemusela bych si nutně kupovat novou sedačku, je ale pravda, že jsem si říkala, že když už, tak ať je vychytaná - přeci jen ji dítko bude používat docela dlouho. :-) Takže já rozhodnutá jsem, teď jen získané info předat manželovi a pak došetřit penízky. Takže ještě jednou všem díky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie