Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak mě máma tvrdila, že pro alergiky je vhodnější ten světlý med, ale už si nepamatuju proč. Jinak o lesním medu je psané třeba tady:
http://www.countrylife.cz/…country-life
no počkat, já už skoro 2 měsíce Klárce dám do čaje trochu medu
to se nesmí?, nic jí to nedělá
zuzka.mamka píše:
no počkat, já už skoro 2 měsíce Klárce dám do čaje trochu meduto se nesmí?, nic jí to nedělá
med se nedává nejen kvůli alergii ale i kvůli zoubkům
med rozlišujeme Květový, medovicový (=lesní, včely nosí medovici, což je produkt trávicího traktu mšic
, smíšený (v případě, že se stane, že včely nasbírají nektar obojí).
med luční jako takový není ofiko název, musí tam být info je-li je to med květový nebo lesní nebo smíšený..
ale luční bývá většinou květový ![]()
Nataša píše:
med rozlišujeme Květový, medovicový (=lesní, včely nosí medovici, což je produkt trávicího traktu mšic, smíšený (v případě, že se stane, že včely nasbírají nektar obojí).med luční jako takový není ofiko název, musí tam být info je-li je to med květový nebo lesní nebo smíšený..
ale luční bývá většinou květový
děkuji za info ![]()
není zač.. škoda, že si nepamatuju o medu víc
je to fakt úžasná potravina, z hlediska vlastností.. četla jsem review článek v potrainářské review, moc hezký,a le časopis mám někde ve svém archívu, ne-li v práci a hlavu prázdnou.. ![]()
jináč, med a zoubky - no, není to nejlepší, šak si taky Vojta řádně (a rád) čistí zuby, ale řekla bych, že cukr, čokoláda, různé sladkosti, mlíko ve flašce - to všechno je na zuby špatné..
med je silný alergen, i když není v přehledu těch 14 alergenů povinných značit na obalu podle EU… je to proto, že alergie na něj není tak frekventní…
tak ať pomůže!! ![]()
Ve dvou letech bych klidne dala, ja dala prvne asi v 18ti mesicich do caje, normalne o nej extra nestoji, ale starsi segra by ho mohla k snidani denne.
Mne chutna nejvic lesni, v mistni samosce kupuji pastovy - dobre se dava do caje i roztira a netece a momentalne si pochutnavame na tymianovem z Recka, mnam
andy vozí domů med přímo od včelaře a ten je lesní a pak vozí nějaký pampeliškový
takže ho mám raději přestat dávat??
Zuzko, pokud na něj nijak nereaguje (jako špatně), chutná, a ty máš jistotu, že med je český, tedy kvalitní, od včelaře, podle mého není důvod ho nedávat.
ba naopak, jsem toho názoru, že lepší vytvořit dítěti návyk na med než třeba cukr nebo marmeládu..
med je velice kvalitní komplexní potravina (stejně jako vejce kupříkladu) a bohužel ve výživě je v čechách dlouhodobě podceňován..
nechci lobovat za med, ale jediné čeho se já u medu bojím, je med nekvalitní.. ![]()
Natašo, to je med z rakouska, manžel měl melouch na baráku u nějakého včelaře-sedláka a ted si k nemu jezdí pro med
Mě vozí rodiče med z tyrolských Alp - domácí, má úžasné léčivé účinky na nachlazení a průdušky vůbec.
Med se nema davat detem do roka a nejen kvuli alergiim nebo kvuli zoubkum, ale HLAVNE kvuli botulotoxinu! Deti do 1 roku jsou na nej hodne citlivy a snadno se otravi. Nedavno o tom bylo neco v TV, na botulotoxin se u medu dost zapomina. Starsi deti a dospeli uz to zvladaji lip, ale do toho roku med durazne nedoporucujou prave z tohoto duvodu.
o botulotoxinu v medu (Kvalitním!) slyším prvně. ano, clostridium botulinum, producent jedu botulotoxin způsobující tuto otravu, se může vyskytovat v medu, nekvalitním, znečištěném. právě proto myslím, že je velmi důležité kupovat med s dobrým původem.
zajímalo mě to, tak jsem si našla, co se tím asi mohlo myslet. objevují se informace o tom, že díky vyššímu pH v žaludku dítěte může spora clostridia způsobit v žaludku až botulismus. mno, tento výklad mě moc neuspokojuje, nedovedu si představit mechanismus, kdy zasporovaná bakterie v žaludku vyklíčí (díky pH vyššímu než 4, prootže při nižším zůstane sporou, u dospěleho je pH max. ty 4, u dětí totedy může být nepatrně více..), začne se v žaludku množit a dokonce tvořit toxin.
růst oné bakterie a vznik toxínu může nastat už v medu. ale právě v medu nekvalitním, protože med kvalitní má takové vlastnosti, že přirozeně zabraňuje růstu bakterií (souhra spousty faktorů, pH, aktivita vody atd.). proto je důležité mít med kvalitní, a takoé se k němu správně chovat - dbát na jeho čistotu ve sklenici, atd.
jinak, otrava botulotoxinem není nebezpečná jen pro děti, ale i pro dospělé, problém může být spíše v tom, že děti jsou prostě menší, křehčí, a stejně, jako existuje infekční dávka pro bakteriální nákazy, tak i množství jedu je důležité a pro dítě je samozřejmě dávka nižší. neplatí to ale do onoho roka,a le obecně!! (rok prostě není magická hranice).
a ano, med se nedoporučuje kvůli alergii do roka. jenže mi to přijde děsně vtipný, jak ten rok je magické čílo.. to je všechno do rokka ne, pak ano? to mi přijde divné..
např. zuzka dává med, dítku nic není, proto radím v tom v poho pokračovat.. ![]()
med jako takový je opravdu úžasný výtvor přírody, a jako takový bychom ho měli brát. ![]()
co se zoubků týká, pokud se pravdileně čistí, nevidím v tom problém.. daleko důležitější je právě onen návyk čištění..
spousta „dětských“ výrobků obsahují cukr, tj. sacharozu, což ej na zuby stejný mor, jako med ![]()
dobrou chuť!!! ![]()
včera jsem malýmu tedy dala čaj s medem tak se ještě chci zeptat za jak dlouho mám čekat popřípadnou reakci?? ![]()