Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nataša píše:
o botulotoxinu v medu (Kvalitním!) slyším prvně. ano, clostridium botulinum, producent jedu botulotoxin způsobující tuto otravu, se může vyskytovat v medu, nekvalitním, znečištěném. právě proto myslím, že je velmi důležité kupovat med s dobrým původem.zajímalo mě to, tak jsem si našla, co se tím asi mohlo myslet. objevují se informace o tom, že díky vyššímu pH v žaludku dítěte může spora clostridia způsobit v žaludku až botulismus. mno, tento výklad mě moc neuspokojuje, nedovedu si představit mechanismus, kdy zasporovaná bakterie v žaludku vyklíčí (díky pH vyššímu než 4, prootže při nižším zůstane sporou, u dospěleho je pH max. ty 4, u dětí totedy může být nepatrně více..), začne se v žaludku množit a dokonce tvořit toxin.
růst oné bakterie a vznik toxínu může nastat už v medu. ale právě v medu nekvalitním, protože med kvalitní má takové vlastnosti, že přirozeně zabraňuje růstu bakterií (souhra spousty faktorů, pH, aktivita vody atd.). proto je důležité mít med kvalitní, a takoé se k němu správně chovat - dbát na jeho čistotu ve sklenici, atd.jinak, otrava botulotoxinem není nebezpečná jen pro děti, ale i pro dospělé, problém může být spíše v tom, že děti jsou prostě menší, křehčí, a stejně, jako existuje infekční dávka pro bakteriální nákazy, tak i množství jedu je důležité a pro dítě je samozřejmě dávka nižší. neplatí to ale do onoho roka,a le obecně!! (rok prostě není magická hranice).
a ano, med se nedoporučuje kvůli alergii do roka. jenže mi to přijde děsně vtipný, jak ten rok je magické čílo.. to je všechno do rokka ne, pak ano? to mi přijde divné..
např. zuzka dává med, dítku nic není, proto radím v tom v poho pokračovat..med jako takový je opravdu úžasný výtvor přírody, a jako takový bychom ho měli brát.
co se zoubků týká, pokud se pravdileně čistí, nevidím v tom problém.. daleko důležitější je právě onen návyk čištění..
dobrou chuť!!!
spousta „dětských“ výrobků obsahují cukr, tj. sacharozu, což ej na zuby stejný mor, jako med
No Nataso, na to, ze jsi o tom predtim nikdy neslysela… ![]()
Pripady jsou ridky, slo mi o to, ze obzvlast deti do 1 roku jsou na to citlivy. V medu je toho hodne maly mnozstvi, ktery starsi deti zvladnou.
2-7% medu obsahuje spory.Spory jsou celkem bezny, dostanou se do medu uz v ulu, med je konzervuje, neni to tak, ze by se tam dostaly az zpracovanim. Bakterie se zacnou mnozit ve strevech a nasledne toxiny zpusobi otravu. Ale zadnou paniku, fakt jde o ojedinely pripady, kdy to skonci spatne, normalne se to zvlada v nemocnici a ani tech pripadu moc nebude.
Na magickou hranici 1 roku neverim, je to ciste orientacni, ale zrejme konkretne v tomhle je pro to nejaky duvod, nepatrala jsem.
Vazne to neber, ze nejak strasim botulismem, mne osobne to prislo spis zajimavy, taky proto, ze se o tom vubec nemluvi, i kdyz co se tyce detskyho botulismu, tak prave med se na nem castecne podili. ![]()
Pro zajimavost v AJ:
http://www.nutriwatch.org/…T/honey.html
Asho, zajimavé to je. fakt jsem o tom neslyšela, a ze zvědavosti jsem to hodila do googlu, jak se to jako stane, taková otrava.. pravda, nehledala jsem v angl., asi chyba, protože v čj se píše opravdu o pH žaludku apod., což mě zarazilo, a proto onen rozbor, jak se to proboha může stát, že spora vyklíčí v kyselém pH..navíc v žaludku.. - asi někdo překládal, až přeložil hezkou blbost.. ![]()
jetsli 2-7 % medů obsahuje ony spory, je to opravdu mizivé číslo, ..
navíc v tom odkazu píší, že u 3 ze 16 dětí nakažených dětským botulismem to bylo z medu.. navíc těch 16 je od roku 79 , kdy se objevil první případ,do roku 99. (pravda je, že med je jediný prokázaný potravinový zdroj dětského botulismu)
také že se neví, jak se spory do medu dostanou, předpoklad je, že je seberou včely (vyskytují se v zemi, prachu atd.)
v podstatě bych to shrnula tak, že je to zajímavost - a fakt děkuju za rozšíření obzorů!!
protože tohle jsem netušila - a že se není čeho bát..
(počet případů mi připomíná leptosporidiozu z nemytých borůvek
)
Jj. Akorat jde o nahlaseny pripady a jen v Kanade. Treba v USA je jich nekolikanasobne vic.
Taky v tom muze hrat u nas roli i fakt, ze se tu vyzivou dost zabyvame a velka vetsina deti med do roka proste neji. Zbytek ma stesti na tech cca 95% dobryho medu. Zajimalo by mne, kolik pripadu je u nas, jestli se to vubec sleduje. ![]()
At je to jak chce, prtatum med nedavam z vicero duvodu, z vyzivovyho hlediska je to u nas do roka i zbytecny, protoze kojim. Jinak se medem cpem vsichni, vybornym domacim ![]()
myslím, že se to nesleduje.. aspoň jsem žádnou takovou ep. studii /přehled nezaznamenala.. a asi i z toho důvodu, že tady je skoro včechno do roka tabu
(mi přijde)
(je mi jasný, že to bylo jen v kanadě.. a incidence případů se může stát od státu lišit, ale i tak.. je to pořád maličké číslo).
navíc jsem nikde zatím nenašla nějaká ucelená měření na obsah právě spor Cl. b. v medu.. bylo by to docela zajimavé, ale asi i nákladné, při předpokládaných procentech.. víš, jakože 7% medů to obsahuje, ale kolik jich obsahuje - na tom taky nesmírně záleží. a jestli se nějak liší jejich obsah třeba v USA a kanadě - protože podle toho by se mohla zvedat incidence případů.. ![]()
hihi, se ve mně nezapře šťoura (jsem mikračku dělala.. ![]()
jako mě taky nenapadlo ho vojtovi dávat. prootže on čaj nepil v životě a na rohlík s medem mi přišel moc malej a nechtěla jsem ho zvykat na sladký..(kor když mu stačilo máslo
ale když bych si měla vybrat, jetsli dát sladký čaj oslazený medem nebo cukrem, zvlím vždycky med. opět, z vícero důvodů..
noa teď, když chce skladkou snídani, jsem ráda, že chce rohlík s máslem a medem, a ne marmeládu.. ![]()
Nataša píše:
myslím, že se to nesleduje.. aspoň jsem žádnou takovou ep. studii /přehled nezaznamenala.. a asi i z toho důvodu, že tady je skoro včechno do roka tabu(mi přijde)
(je mi jasný, že to bylo jen v kanadě.. a incidence případů se může stát od státu lišit, ale i tak.. je to pořád maličké číslo).
navíc jsem nikde zatím nenašla nějaká ucelená měření na obsah právě spor Cl. b. v medu.. bylo by to docela zajimavé, ale asi i nákladné, při předpokládaných procentech.. víš, jakože 7% medů to obsahuje, ale kolik jich obsahuje - na tom taky nesmírně záleží. a jestli se nějak liší jejich obsah třeba v USA a kanadě - protože podle toho by se mohla zvedat incidence případů..![]()
hihi, se ve mně nezapře šťoura (jsem mikračku dělala..
jako mě taky nenapadlo ho vojtovi dávat. prootže on čaj nepil v životě a na rohlík s medem mi přišel moc malej a nechtěla jsem ho zvykat na sladký..(kor když mu stačilo másloale když bych si měla vybrat, jetsli dát sladký čaj oslazený medem nebo cukrem, zvlím vždycky med. opět, z vícero důvodů..
noa teď, když chce skladkou snídani, jsem ráda, že chce rohlík s máslem a medem, a ne marmeládu..
Jj taky jsem stoura
Jinak ja prvne sladila jablka na dort k 1. narozkam glukopurem. Cukr davam jen sobe do kafe, decka pijou jen vodu, redeny dzus, nebo pri nemoci bylinkovy caje s medem. Ale to jsem v podstate dala az kolem 2. roku, driv ani nebyl duvod. Takze mi dost vadi zvyk v MS a ZS vsechno poradne sladit, do druziny museli prinest i stavu (nechci vedet, co tam pijou
) No to uz jsme jinde… ![]()
u nás ve školce můžeš nahlásit, že dítě pije jen vodu a dostává čistou vodu, ne slazený čaj
ale je pravda, že chodí do speciální školky.. kde jsou děti s dietama a zdravé, takže jsou zvyklí na to, že rodiče říkají, co děti smí/nesmí.. ![]()
ale taky mě to štve, u zubaře, kam podle zubního prlkazu máš jít v roce, slyšíš, jak nic skladého, štávy, nic. a pak když ty se toho držíš, zkazí ti to ve škole a školce.. a pak se diví, že přibývá obézních dětí ![]()
Jo u nas to jde taky, takze jsem jim zatrhla mliko. Jinak je to tezky, kdyz to pijou vsechny deti. Zvlast v ty druzine, zkus nekoupit stavu. Koupila jsem lepsi, bez chemie, doufam, ze to druzinarka nesebere a nedoda svou
Ale pochybuju, ze vsichni rodice tohle resi. Ovsem dorazila to ted piucka, ktera nakazala prinest pytlik bonbonu, pac to dava detem za odmenu (treba kdyz se rychle prevlecou, nebo daleko doskoci na tv apod.), to jsem teda koukala…
Bonbony se u nas temer nevyskytujou.
ty bonbony ve školce mě taky dostaly.. hlavně, vojta je nezná, ani neví, co s tím, mám strach, že to spíš spolkne nebo vdechne.. zatím byl jen prárkát, ale pak asi uč. upozorním na to, že to nezdá a neví co stím..
Ve skolce jsem to vedela, nadsena nejsem, ale decka je tam nosi na narozky a svatky. Tohle bylo ve skole ![]()
Loni mi kluk chodil do přípravky…pytlík bonbonu jsme museli dávat každý měsíc, taky prý na odměny, děs.