Med pro dítě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
med pro dítě
Ahoj, ráda bych se Vás zeptala jestli dáváte dítěti med. Mám 8,5 měsíčního prcka a párkrát jsem mu už dala líznout medu. Mám domácí a celá naše rodina je na něm doslova závislá:-) Teď jsem se dočetla, že by ho děti neměli. Myslela jsem, že mu ho dám trošku do jogurtu k sváče tak nevím. Dáváte ho někdo? Jinak jsem ho jedla celé kojení a celé těhotenství tak si myslím, že prcek by měl být zvyklí:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ja ho holce davam taky a v pohode
ja se podle „tabulek“ nedrzim. Je oravda ze je to silny alergen, ale pokzd nema reakci a tys ho dlabala i v dobe kojeni, problem by nemel byt.
Spis ti tu hodne maminek napise ze nedavat kvuli zoubkum. ![]()
Ja bych se obcasnymu primichani do jogurtiku nebranila ![]()
- Citovat
- Upravit
Já jsem dětem přisladila čaj medem od roku.
Do jogurtu ani na chleba jsem ho nedávala. Jestli dávat nebo nedávat, se budeš muset rozhodnout sama. Nedoporučuje se to k vůli případným alergenům. Co se týče lékařského hlediska, některé zdroje tvrdí, že med je „zázrak“, že jsou tam nějaké výživově prospěšné látky, jiné tvrdí, že je to jen směsice jednoduchých cukrů, nic víc.
Z mého pohledu je lízání medu i med do jogurtu zbytečný v tomto věku, ale přisladit čaj medem je lepší než přisladit čaj obyčejným bílým cukrem.
Nejsem ale žádný extremista na výživu, to by ty děti nemohly jíst nic. Třeba rybu moje dcerka dostala před prvními narozeninami a dostala před prvními narozeninami i pomazánky, jejichž základem je tvaroh nebo tvarohový sýr - neměla ráda kaše ani přesnídávky a něco jíst musela. Samozdřejmě tvarohu nesnědla celou vaničku, tak ji to bílkovinami jistě nepřetížilo.
Teď je otázka, co je lepší - jestli dát kvalitní bílý jogurt s troškou medu(domácí zdroje, tím ušetřím) nebo kvalitní bílý jogurt s obyčejnou přesnídávkou levnou plnou cukrů nebo kvalitní bílý jogurt s kvalitní drahou přesnídávkou bez cukru..Za předpokladu, že nemám domácí zdroje ovoce a vlastní domácí domácí přesnídávky nebo marmelády..
Není to jen o výživě a doporučeních, ale taky o financích a hlavně o zdravém rozumu. A toto si v sobě musí vyřešit každá maminka sama.
Pokud se nebojíš rizika alergie, myslím, že trochu medu někde neuškodí, ale neměl by být každodenní součástí výživy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi takhle - neměl by se dávat, protože je hodně sladký a protože se po něm může dítě osypat (alergie na pyly). Ale pokud o zoubky pečuješ a nedáváš med po kilech, dítě na něj nereaguje nijak neobvykle, tak si myslím, že není co řešit. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mrňous je po mě taky milovník medu. Takže často spolu snídáme chleba s medem. Ale poprvé ho na mě vyloudil až tak kolem 11. měsíce. Ale pokud netrpí alergií, tak bych klidně občas i ve vašem věku dala.
- Citovat
- Upravit
Ahoj, dávám od roku do kaše. Myslím, že jsem kdysi četla, že se dřív dával nedonošeným miminkům
Já osobně bych se ho tedy nebála ani v těch 8 měsících, mně jen tehdy nenapadlo, že bych ho malé mohla dát ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Med se řadí mezi alergeny.
Těch potenciálních alergenů je celá řada, někdo to dodržuje, já bych dodržovala, pokud je v rodině zátěž, u medu třeba kdyby někdo z rodičů byl alergický na píchnutí včely, vosy či zkrátka alergik, tak bych nedávala, jinak jako všechno - trochu zkusit, pamatovat, že jsem dala, nedávat nic jiného nového a čekat.
Druhorozený dostal už někdy v 6m medem oslazený čaj, protože měl šílenou zácpu a nepil, tak abych do něj dostala aspoň něco.
Já jsem třeba dala rajčata prvorozenému někdy v 10m syrová, nic mi nebylo, tak je dostával, druhorozený je snese vařená v jídle, ale po syrovém rajčeti ho bolelo břicho a měl průjem, takže tomu syrové rajče nedávám a dostane ho za pár měsíců znova na zkoušku a uvidí se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ja davala myslim ze uz od pul roku..lizla si mozna jeste driv..nikdy zadny problem..taktez jsem „odkojena“ medem..a zuby mam zdravy..jde o to nic neprehanet dle me..a nedavat toho kilo denne…tady vcelari odbornici rikaji ze idealni davka je jedna lzicka denne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
co se medu jako alergenu týče, naprosto souhlasím s holkama výše - pokud není v rodině zátěž, není nic jednoduššího to zkusit a když na něj bude reagovat bez problémů, s chutí do toho
samozřejmě všeho s mírou, ale to platí o všem jídle, já nealergik kdybych jedla vcelku neškodnou mrkev od rána do večera, tak budu mít reakci jak vyšitou ![]()
co se týče zoubků, řešila jsem to s kamarádkami zubařkami a obě se shodly na tom, že neví. Že dříve se učilo o medových zoubcích, dneska se od toho názoru ustupuje, já jsem někde narazila na popis chemické reakce tento názor vyvracející, ale jelikož jsem i přes vytrvalou snahu vzdělávacího ústavu v tomto směru naprosto nepoznamenaná, nejsem schopná objektivně posoudit, do jaké míry to považovat za bernou minci. Takže jsem se držela osvědčeného všeho s mírou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje dcera dostávala první sezonu, kdy měla asi 8 - 9 měsíců, ovoce i zeleninu normálně syrovou.
Je narozená koncem listopadu a v létě normálně dostávala syrové meruňky, broskve, i jahody..Co šlo oloupat, jsem oloupala, nepřislazovala jsem, jí to chutnalo. Měkké ovoce si kousala v kouscích.
Zdroje jsem měla od našich ze zahrádky, pečlivě jsem umývala. Nikdy nebyla přesnídávkový typ, nejedla ani kaše, prostě jí to nechutnalo.
Byla do půl roku plně kojená, potom jsem začala přikrmovat a jí začalo hrozně moc chutnat, přestože byla a dodnes je drobek.
Snídala a svačila různé druhy pečiva s těmi pomazánkami(tvaroh, žervé, cottage), večeřela podobně jako oběd, masozeleninový příkrm, ovoce v kouscích..
Brzy jsem jí dala ryby a to dokonce i pomazánku z nich
Já jsem jí nebránila. Byla jsem ráda, že jí a ušetřila jsem si finanční náklady na drahé přesnídávky.
Takže taky potencionálně alergenní strava, tím, že dostávala spoustu věcí syrových a spoustu věcí dřív, než doporučují dnešní tabulky.
Starší syn takový nebyl, ten naopak vyrostl na příkrmech a přesnídávkách, vším se dávil, začal „normálně“ jíst až kolem 18. měsíců.
Co se týče zoubků, ve 3,5 letech má první plombu. Je mi to líto, protože to u nás v rodině nikdy nebylo a ona není na sladké - moc jí nechutnají sladké obědy ani buchty, nevařím sladké, buchty si zobne. Sladkosti má ráda, ale dostávají obě děti na příděl a umírněně.
Starší má 6, kaz nemá žádný a miluje buchty, sladké knedlíky, žemlovku,buchtičky s krémem, pudinky,sem tam pribináček..Má to občas ve školce, já to nevařím, ale když vaří babička, počítá i s ním..
Malá zase pribináky a pudinky ráda nemá, jogurty jí jen bílé a přesto kaz má.
Co se týče medu, máme ho pravidelně celou zimu do čaje, na chleba jim ho nemažu, ale starší si občas řekne o chleba s medem nebo marmeládou, malá to nejí.
Přestože má malá tu plombu, je mi to líto, ale nemám výčitky, že bych ji dávala moc sladké nebo že bychom nepečovali o zoubky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S tím medem a dalšími alergeny já jsem toho názoru, že se v malých dávkách má vše v rozumné době začít pomalu dávat tak, aby si ten dětský organizmus na to zvykl a pokud nemá reakci, tak není důvod to nedávat. Takže náš malý med i vaječný bílek apod. čas od času má - třeba u sestry ve školce, když byl za dětmi na návštěvě, tak s nimi měl chlebíček s medovou pomazánkou a moc mu šmakoval. Zrovna nedávno mě napadlo, že se musím popáídit po nějaké zdrojiu skutečného medu, neb kupovat pro něj ten sirup ze supermarketu nechci.
Jinak jsem celou diskusi nečetla jen jsem prolítla poslední příspěvek od Jany 206 a trochu mě to zarazilo s tím ovocem. Syrové ovoce je snad pro dítě samozřejmě lepší než přesnídávky, ne? Chápu že zelenina se má povařit, protože je pak lépe stravitelná, ale ovoce? To jako někdo doporučuje? Není to náhodou Hami něbo nějaký jiný výrobce? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mafina5
No, tak trochu je to marketingový tah výrobců kojeneckých výživ, aby se to kupovalo ![]()
Je pravda, že např. syrové jahody pro 8 měsíčního kojence jsou potencionálně alergenní, každá máma by to nedala, ale když děda dětem jahody sám vypěstoval a tak dobré, sladké..Škoda zahodit a koupit přesnídávku.
První ovoce se doporučuje trochu podusit, syrové snad jen jablko a banán. Malá jedla syrové vše, co jsme na zahradě našli nebo co jsme dostali - broskve, meruňky, švestky..Poté, co vyplivala první dávky přesnídávky.
Já jsem to myslela pro malého kojence, pod jeden rok, to je takový ten „mezník“. I když taky občas kroutím hlavou nad názory, že do jednoho roku „nic“ a od jednoho roku „vše“..Já to beru orientačně, nic víc. Každý musí vyzkoušet, co mu vyhovuje.
S dcerkou jsem měla i štěstí, že čas jejího prvního přikrmování přišel na plnou sezonu. Syn je letní miminko a půl až třičtvrtě roku měl v zimě a na jaře, a to čerstvé české ovoce a zelenina ještě není. Kupovanou supermarketovou dovozovou všemi v obchodě ochytanou bych kojenci jako první syrový příkrm nedala. Teď čekáme taky letní miminko a pravděpodobně to bude jak se synem, první výživa se trochu prodraží, protože nic domácího ještě nebude k mání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A dcerce jsem udělala i domácí přesnídávky, nechtěla to.
Ale to úplně první se opravdu doporučuje povařit nebo trochu podusit na kaši. Starší by mi to nesnědl tak, jak to jedla mladší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já tedy ovoce nikdy nepřevařovala a přesnídávky jsem taky nedávala. Ale samo jsem s tím začínala pomalu - jablíčka, banány a až pak když byla sezóna tak meruňky apod… Jsem na tom jako ty, zkrátka nic se nesmí přehánet ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit