meduňkový sirup - domácí

4705
4.6.06 20:36

meduňkový sirup - domácí

V některé diskuzi někdo radil recept na sirup z meduňky vhodný i pro děti.....nemůžu to najít. Neznáte to?
Dík
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1790
4.6.06 23:16

Ahoj Niki,

já dělám šťávu z meduňky. Převařit 1 litr vody, nechat vychladit. Do toho dát hrst meduňky a nakrájet 1 citron. Nechat 24 hodin uležet v chladu.
Uvařit sirup z 1 litru vody, 2 kg cukru a 1 lžičky kys. citronové, nechat vychladnout a nakonec do sirupu přecedit výluh z meduňky.

Miroušek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
5.6.06 08:31

aha, díky, to bude možná ono.. :wink: .Jak dlouho to vydrží?
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
5.6.06 11:23

Ahoj,
medunkovy sirup - to me fakt zaujalo! :wink: Na co se to pouziva? Jen na dezerty, do piti a tak a nebo to ma nejaky „lecebny“ efekt?
Ptam se, protoze medunky mam na zahrade spoustu a v podstate ji vyuzivam jen na dekoraci sladkosti…
Predem dekuji za odpoved!
 Eliska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
5.6.06 13:45

Ahoj, taky mne zaujal tento recept a při nejbližší příležitosti ho vyzkouším. Pokud vím, čaj z meduňky se používá na celkové zklidnění a při problémech s usínáním. Mám to na sobě vyzkoušené, tento čaj jsem pila vždycky ve zkouškovém období, když jsem měla nervy před zkouškou a fungovalo to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
5.6.06 13:46

Eliško, ano na uklidnění a na spaní. A myslím, že i báječně chutná.
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1352
5.6.06 21:59

Holky a může se to dávat aj dětem, třeba jako sirup? A taky bych chtěla vědět jak dlouho to vydrží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
DD
337
5.6.06 22:54

Sirup

Ahoj NiKino,

nevím sice jaký recept jsi tady kdysi viděla, ale pokud mi ještě v hlavě správně zůstaly informace z technologie léků a farmakognosie tak sirup se podle lékopisu připravuje takto: koncentrace cukru - sacharosy musí být přesně 64% (tato koncentrace působí konzervačně, zvláště u sirupů připravených z rostlinných výluhů). Takže já bych si nejprve připravila odvar z meduňky, v něm bych poté za tepla cca 50-60st.C rozpustila cukr a doplnila převařenou nejlépe destilovanou vodou, tak aby výsledná koncentrace cukru byla 64%. Měl by se uchovávat v chladu a temnu. Vyrobila bych si množství max. na týdenní spotřebu. Pokud bych chtěla sirup dávat dětem nepřidávala bych kys. citronovou, protože patří mezi alergeny. Sama se jí pokud možno vyhýbám.

A není lepší a jednodušší vařit meduňkový čaj?

Dáša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1790
6.6.06 14:00

Ahoj,

my šťávu dáváme do vody. V lednici vydrží tak 3 týdny až měsíc. Pro nás přidávám ještě dle návodu KONZERVANT a s tím to vydrží v chladu přes celou zimu. Ještě teď pijeme zásobu z loňského září, ale pro malého už jsem vařila letošní.
Můžu jen doporučit a myslím si, že šťáva pomohla trochu i manželovi od migrén. Ten ji pije asi 2 roky a za tu dobu měl migrénu tak 2×.

Miroušek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
8.6.06 17:06

Mirousku, a myslíš, že místo cukru můžu dát glukopur? i když 2 kila, to by se mi asi prodražilo:) takže jestli tomu rozumím, výsledkem je 2 litry sirupu a ten se pak ředí vodou? může to pít i roční dítko? že bych mu to dala pár kapek do čaje, v létě do kojo vody?
a ta kys. citronová je nezbytná?
díky K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová