Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte mamky,
můžete mi, prosím, poradit, který papír je vhodný do popelnice na papír?
Hlavou mi vrtají obaly od mléka a džusu (ten má PVC šroubovací vršek) - vevnitř je folie, která mi moc nepiřpadá jako ekologicky vhodná do papírového odpadu.........nebo si s tím sběrna poradí???
![]()
Teď jsem se dočetla, že někde vyžadují obaly vyplachovat
- děláte to taky?
Díky moc za odpovědi - diskuzi na toto téma jsem nenašla a budu ráda, když mi poradíte.
Bubu
Bubu,
na tetrapackove krabice su osobitne kontajnery, aspon teda po Prahe. do papiera urcite nie, to by si znehodnotila vsetko.
Bubu,
s těmi obaly od džusu je to pravda, neni to jako papír. Myslím, že je to na těch kontejnerech i napsáno. Ale taky nevím, kam s takovým obalem!? ![]()
Já obaly vymývám a přítel se mi řehtá, že jsem blázen. ![]()
Adéla
bubu, do papiru by mel prijit jen cisty papir, takze ne tetrapaky, ne treba obalky s pruhlednym okynkem /to ja vytrhavam/, ne papir, jako maji treba nekde v lahudkach, ze je z jedne strany podlepeny igelitem…
Krabice od mléka a pod. se dávají zvlášť. U nás tuším dávají na MÚ pytle, a jednou za čas se to sváží. Papír patří extra. A správně by se měli ty krabice vypláchnout a nejlépe i nechat vyschnout - no, ona taky pak taková krabice s trochou mléka pěkně smrdí ![]()
A.
na tetrapaky u nas mame extra popelnici, neni to tak velky jako ty ostatni kontejnery…
jo a vyplachuju jen mliko, protoze to pak smrdi…
Trapinko
V Ostravě fungují kontejnery, do kterých třídíme plasty zároveň s kombinovanými odpady, jako jsou právě tetrapaky. Někde se ale plasty musí třídit zvlášť, a to potom tetrapak asi budeš muset házet do směsného. Je třeba podívat se, jaký přesně typ kontejnerů máte.
Bubu, v našem městě se teď asi dva měsíce dávají krabice do plastu. Je to vylepeno na kontejnerech. Taky máme nově kontejnry na barvené sklo. Být tebou, tak se informuju na úřadě, na odboru životního prostředí - prostě tam kde platíš popelnici.
věra
ahojky,
já bydlím na vesnici a u nás třídíme papir do modrého pytle a krabice od mléka, džusů a pod. dáváme do pytle oranžového. Svážejí se oba dva druhy v jeden den. Myslím, že se pak ještě všechno znovu třídí, protože každý má určitě jiný způsob recyklace.
Peggi
Ahoj, na těchto stránkách určitě najdete odpověď. ![]()
http://www.jaktridit.cz/odpady/jak.html
A tady je něco o těch obálkách s fóliovým okénkem, kancelářských svorkách, vymývání kelímků apod.
http://www.jaktridit.cz/forum/myty.html
Smailinka
Ahoj,
díky moc za super rychlé odpovědi
.
Měla jsem takovou radost, že se u nás konečně někdo rozhoupal a je tu víc druhů popelnic (sklo, barvné sklo a papír), ale na ty tetrapaky se teda musím zeptat. Nemáme jich tolik, ale stejně bych je ráda dávala někam líp, než do směsnýho...........třeba tu někde kontejner je, akorát dál.....
Každopádně díky za odpovědi, aspoń nebudu kazit celou popelnici
. ¨Zemi zdar, Bubu ![]()
My na Praze 5 máme někde na tetrapaky ( krabice složené z kovové fólie, papíru a plastu od nápojů) dokonce veliké kontejnery jako na ostatní. Je to prima. Ještě by to chtělo popelnice na bioodpad, ale to zatím jede někde jako zkušební projekt.
Smailinko, ty odkazy jsou dost dobrý - dozvěděla jsem se i o prá hloupostech, co mezi lidmi koluji, takže díky
![]()
Hezký večer Bubu
U nás jsou taky kontejnery extra na obaly od mléka a džusů!!!!
A já poctivě třídím
![]()
Tam kde ty kontejnery nejsou, tak bych to vyhazovala do normálního odpadu, do papíru se to nehodí !!!!!
Danny