Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Melanom může mít mnoho podob, je několik znaků, čím víc jich znaménko splňuje, tím vyšší pravdepodobnost. Tohle je malé, čímž ta pravděpodobnost prudce klesá. Že to jako melanom nevypadá, neni pravda, některé znaky to vykazuje. Je třeba vyšetření dermatoskopem, ani malou pravděpodobnost není na míste nechat bez povsimnutí. Ovšem myslím, že to melanom není. Co vím, v drtivé většině jsou tato znaménka větší. Držím moc pěsti!
Já mám taková znaménka co mají dvojí pigmentaci a vypadají téměř jako to tvé asi 4, na kontrole se nad nimi nikdy nepozastavili, naopak mě posílali na hystologii znaménko které se mi zdálo naprosto klidné a nikdy jsem se nad nim nepozastavila
. Takže neplaš to je ze vevnitř tmavé nemusí vůbec nic znamenat ![]()
Ahoj holky, tak paní doktorka říkala, že je znaménko „aktivní“, nevím moc, co si pod tím představit, takže mi ho vzala ven.. No a teď 14 dní hrůzy přede mnou.
![]()
@SandyL píše:
Ahoj holky, tak paní doktorka říkala, že je znaménko „aktivní“, nevím moc, co si pod tím představit, takže mi ho vzala ven.. No a teď 14 dní hrůzy přede mnou.![]()
![]()
Neplaš, to ještě nemusí znamenat nic hrozného, mně takhle vzali už několik znamének a vždy to dopadlo dobře a výsledek byl v pořádku ![]()
@SandyL píše:
Ahoj holky, tak paní doktorka říkala, že je znaménko „aktivní“, nevím moc, co si pod tím představit, takže mi ho vzala ven.. No a teď 14 dní hrůzy přede mnou.![]()
![]()
Aktivní = Ta piha je trochu divná, nemůžu vyloučit, že se tam něco děje.
Hlavně, že je to už venku a nestresuj se.
I kdyby tam melanom byl (a nejspíš ani není), tak by byl úplně v začátku, takže by akorát ještě jednou obřízli jizvu a chodila bys na kontroly. Bude to dobrý. ![]()
Ahoj holky, já mám zase tuhle pihu. Vždycky jsem jí vnímala jako vétší pihu a neřešila jsem jí, dneska při zkoumání jsem dostala ale docela strach. Určitě si zajdu ke kožní příští týden,.jsem z toho ale dost vystrašená. Poradite mi jestli se mám bát? Uklidnite mě? Je mi hrozně.. Velikost je cca 8mmx3mm.
@Lucimiminko píše:
Ahoj holky, já mám zase tuhle pihu. Vždycky jsem jí vnímala jako vétší pihu a neřešila jsem jí, dneska při zkoumání jsem dostala ale docela strach. Určitě si zajdu ke kožní příští týden,.jsem z toho ale dost vystrašená. Poradite mi jestli se mám bát? Uklidnite mě? Je mi hrozně.. Velikost je cca 8mmx3mm.
Ahoj, jak už jsem zde psala, sama mám takových par znamének a některé mi dokonce nechali, nakonec jsem měla nebezpečná znaménka která vypadala úplně normálně a nikdy by mě nenapadlo je řešit
… určitě k lékaři jdi ať se na nej podívá a případně ho odstraní, zatím nemáš žádný důvod aby ti bylo hrozně ![]()
@Lucimiminko píše:
Laik je laik právě proto, že pozná celkem houbeles. Co teda vím podle toho, jak se řeší moje pihy, je to znaménko podezřelé (tzv. aktivní), které by stálo za to sledovat. Velmi pravděpodobně se z něj nikdy nic zlého nevytvoří a nemusí se ani honem vyndavat, ale jednou za rok by to kožař vidět měl.
@Lucimiminko píše:
Pomůže ti laik?
Otce jsem poslala k lékaři se znamínkem.
To co se mi laikovi nelíbilo, tak bylo v pohodě a jiné mu vyřezali.
Naprosto čerstvá zkušenost z rodiny: útvar asi 5mm v průměru, dle kožní hemangiom, doporučeno k odstranění protože docházelo k dráždění oblečením, dle chirurga taky s největší pravděpodobností hemangiom, po hystologii melanom
. Z těch varovných znaků, podle kterých se má poznávat nebezpečné znamínko, to nemělo ani jediný
@Anonymní píše:
Naprosto čerstvá zkušenost z rodiny: útvar asi 5mm v průměru, dle kožní hemangiom, doporučeno k odstranění protože docházelo k dráždění oblečením, dle chirurga taky s největší pravděpodobností hemangiom, po hystologii melanom. Z těch varovných znaků, podle kterých se má poznávat nebezpečné znamínko, to nemělo ani jediný
To me moc moc mrzí!! Držte se
Ono jakmile to vystupuje, tak to bývá povětšinou špatný ![]()
Ahoj lidičky. Byla jsem na kožním a ve středu jdu odstranit 6 znamének. Mám je co vím už přes 8 let. Z jednoho znaménka mi vyšlo že má dysplasticke rysy. Tyto prý jsou také aktivní. Prý je raději odstraníme. Jsem z toho na prášky mám strach protože jsem tato znaménka nikdy neřešila. Co si o tom myslíte? Říkala že jsou to dysplasticky nevy a z toho by se mohlo něco třeba za pět let udělat
Příspěvek upraven 10.03.24 v 15:20
Jinak jsem ve skupině na fb melanom, ale tam nechtějí posílat fotky pih. Já to chápu, že tam nejsou lékaři, ale jsou lidé, co potřebují podporu a jsou psychicky tak v háji, že by byli rádi za shlédnutí těch pih. Vím, že každý melanom je jiný vzhledově, ale i mě by zajímalo názor i laiků
@nipetka123 ahoj!! Moc držím palce, já už čekám týden na výsledky a všimla jsem si další pihy, která má podobne rysy, jako ty odstraněna.. takže docela síla, je mi ještě hůře. No, myslím na tebe
Jestli je tam ale mas už dlouho, a nevidíš žádnou změnu, budou určitě ok! U me došlo ke změně