Melanom - velký strach

130
5.3.24 14:57

Melanom - velký strach

Ahoj holky, od malička mám na noze tuhle pihu, avšak v pátek jsem si všimla, že se mi v ní udělaly nějaké černé tečky - změnil se pigment. K MUDr. samozřejmě jdu, ale jsem vyděšená k smrti, je tu někdo, kdo se trochu v této oblasti orientuje a mohl by mi říct názor, jak piha působí? Děkuji všem předem.
UPDATE: Ještě tedy - používám IPL depilátor Lumea od Philips, napadlo mě, že jsem si přes tu pihu mohla přejet a tím si ty pigmenty trochu podráždit. :nevim:

Příspěvek upraven 05.03.24 v 15:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9028
5.3.24 15:00

Jak je to velký?
Dítě má taky takovou. Před měsícem kontrola a dobrý. Ale tohle se musí prohlédnout tou lupou..taky jsem měla strach. Nakonec budem u dítěte odstraňovat jinou, která je od narození, mateřské znaménko a roste. Za 14 dnů jdem na odstranění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
5.3.24 15:03

Melanom vypadá poněkud jinak. Tady není důvod plašit.

• Citovat
  • Upravit
130
5.3.24 15:08

@Janli Moc děkuji za názor! Vyplašilo mě to, že se v ní najednou začaly objevovat ty černé pigmenty. :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
5.3.24 15:09

@alisekR Piha je relativně menší, mám jí tam už roky, ale jde mi o to, že se v ní teď začaly objevovat ty černé skvrnky. :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
5.3.24 15:21
@Janli píše:
Melanom vypadá poněkud jinak. Tady není důvod plašit.

Melanom v počáteční fázi může vypadat i takhle. Bohužel. :nevim:
Mně se jeden ze znaménka udělal (v 35 letech), naštěstí chodím na kontroly a tak byl zachycen in situ, tj. úplně na začátku. Takže mám 5 cm jizvu (brali hodně okolní tkáně, pro jistotu) a 2× ročně chodím na kontrolu.
Kdybych na kontroly nechodila, byla jsem za pár let na prkně. Melanom pozná akorát doktor, když se dívá dermatoskopem a to ještě stylem „mohl by to být“ a pak se stejně čeká na histologii. Tyhle diagnozy z fotky jsou nebezpečné. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
5.3.24 15:25

@SandyL Dobrá zpráva je, že takhle fakt nevypadá pokročilý melanom. Vyloučit se nedá počáteční fáze, ale ta je zase dobře léčitelná - prostě se to vyndá a pak jen kontroly.
Ta dvojí pigmentace je trochu podezřelá, ale jestli je to piha pod 5 mm, tak bych se nebála moc, okraje nejsou rozpité, tvar pravidelný… Nejspíš to budou jen sledovat, ale k doktorovi určitě jdi. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
5.3.24 15:29
@Hazentla píše:
Melanom v počáteční fázi může vypadat i takhle. Bohužel. :nevim:
Mně se jeden ze znaménka udělal (v 35 letech), naštěstí chodím na kontroly a tak byl zachycen in situ, tj. úplně na začátku. Takže mám 5 cm jizvu (brali hodně okolní tkáně, pro jistotu) a 2× ročně chodím na kontrolu.
Kdybych na kontroly nechodila, byla jsem za pár let na prkně. Melanom pozná akorát doktor, když se dívá dermatoskopem a to ještě stylem „mohl by to být“ a pak se stejně čeká na histologii. Tyhle diagnozy z fotky jsou nebezpečné. :cert:

Dík za poučení. Melanom mám za sebou v nepočáteční fázi. Nepsala jsem, aby k lékaři nešla, jen, že není důvod se stresovat.

• Citovat
  • Upravit
130
5.3.24 15:42

@Hazentla Jak dlouho jsi čekala na histologii, prosím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
5.3.24 16:05
@Janli píše:
Dík za poučení. Melanom mám za sebou v nepočáteční fázi. Nepsala jsem, aby k lékaři nešla, jen, že není důvod se stresovat.

Doufám, že všechno dobře dopadlo? Nic ve zlém, jen tvrzení „melanom vypadá poněkud jinak“ prostě není pravda, tak jsem měla potřebu to zmínit. Aby si to zakladatelka náhodou s tím doktorem nerozmyslela, když to na netu psali tak jistě.
Moje piha vypadala taky na první pohled poměrně nevinně, vyndavala se spíš „pro jistotu“, měla jsem jí roky - a byl tam. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
5.3.24 16:10
@SandyL píše:
@Hazentla Jak dlouho jsi čekala na histologii, prosím?

Histologie trvá týden až 14 dní, u mě to ale bylo tak, že se „pro jistotu“ vyndaly dvě pihy, které se doktorovi nezdály úplně 100% klidné, nečekala jsem ani nic zlého, takže jsem přišla za 14 dní jakože na stehy a až tam mi řekli, že histologie nedopadla úplně dobře a rovnou mi znovu vyřezávali tu jizvu, aby zvětšili tzv. bezpečnostní lem, i když se to naštěstí podle všeho vyndalo celé hned na poprvé, tak se jistili.
Skutečné nervy jsem měla teda jen asi 10 minut, než jsem pobrala, že „in situ“ je dost v pohodě prognóza a nemusím se děsit.
Abych Tě moc neděsila, Janli má pravdu, že rozvinutý melanom takhle nevypadá a ten počáteční se vyřeší poměrně snadno, i kdyby to nakrásně byl. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
5.3.24 16:19

@Hazentla A nemáš někde foto té tvé pihy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
5.3.24 16:19

@Hazentla Jéjej, tak to budu mít krásných 14 dní. :nevim: Moc děkuji! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
607
5.3.24 16:28

Phillips Lumea se hlavne nesmi pouzivat na i v blizkosti znamenek i pih, bradavic a pigmentovych skvrn. Nemel by se pouzivat ani v podpazi, pokud clovek pouziva antiperspiranty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
5.3.24 16:28
@SandyL píše:
@Hazentla A nemáš někde foto té tvé pihy?

Tak to bohužel fakt nemám. :lol: Já právě vůbec netušila, že z toho něco bude, brala jsem to jako že „pro jistotu“.
Dost možná Ti jí ani brát nebudou, jestli tím dermatoskopem nenajdou nic podezřelého, tak ji klidně jen budou pravidelně kontrolovat, jestli se nemění.
Já mám na sobě pih jak dalmatin, kdyby mi každou hned vyndavali, vypadám jak válečnej veterán. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí