Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, před rokem jsem měla stejný problém, ve 20.týdnu dr. zjistili, že je malá o 14 dní menší, sledovali mě každý týden na UTZ, průtoky, placentu, nic nezjistili. V 35. týdnu se začalo zdát, že malá začíná ztrácet víc, takže nakonec plánovaný císař 36+4 tt, malá měla 41 cm a 1850g. Placentu posílali na rozbor, nic nezjistili. Zkoušela jsem se jeden týden jíst normálně, jeden týden se nacpávat, ale bylo to pořád stejné, malá přibírala pořád stejně jako celou druhou půlku těhpotenství. Vitamíny jsem taky jedna, na velikost to vliv nemělo. Dr. na genetice mi řekl, že to prostě neovlivním. Naštěstí je všechno v pořádku, jen jak je maličkatá tak jí déle trvalo než začala lézt a ještě nechodí. Musí prostě vždycky zesílit na další pohybovou dovednost.
A u prvního dítěte zjistili proč bylo maličkaté?
Maru
ahoj, já byla kvůli menšímu plodu v 36.týdnu hodpitalizovaná, odpovídal na 32.týden tedy jen bříškem, zjistili že jsou horší průtoky pupečníkem, ale co jsme leželi v nemocnici tak bylo vše v normě nakonec se malý narodil ve 38.týdnu po císaři byl KP a měl i hezkých 2580g, strašili mě s nějakými 2150g…sestřička mi den před císařem poradila hroznový cukr nebo alespon hroznové víno, já to už nestihla vyzkoušet, ale holčina co byla se mnou na pooperačním byla prý v nemocnici předemnou kvůli tomu samému a nakonec její mimčo mělo k třem kilům a prý jedla ve velkém hroznový cukr.....tak zkus ten tím, nic nezkazíš
Ale taky hodně záleží jestli je menší ve všech měřených hodnotách, tak jen byl prcek počat malinko dýl než jak je to spočítané
Děkuji všem za odpovědi ![]()
U našeho prvního se nic nezjistilo, šel tehdy také ven, protože už měli doktoři strach. Míry mám v podpisu. Absolvovali jsme i po porodu různá vyšetření, protože občas stagnuje na váze (genetika, stále docházíme na endokrinologii). Vše v pořádku - naštěstí.
Vitamíny beru, v prvním těhu jsem taky brala..snažím se hodně ovoce a zeleniny, cpu se občas i nezdravým (krosánky, domácí klobáska), ale spíš preferuji zdravější stravu. Tj. kvalitní přílohy a libové maso, celozrnné pečivo.
Určitě zkusím ten glukopur
Jejda, to budu na konci 8. měsíce jako koulička, ne?
![]()
VVero a můžu se zeptat co jste všechno absolvovali za vyšetření? Naší princezně nabírali krve na všechno možný, naštěstí všechno dobrý a za půl roku budou znovu nabírat hodnoty štítné žlázy a půjdeme na ultrazvuk, protože má trošku zvětšená prsíčka, ale prý to je asi od kojení. Jinak vše v pořádku, jen je stále maličkatá a roste pomaleji,. V roce měla 6,5 kg. Ale jinka se vyvíjí v pohodě, je to šikulka a jsou s ní spokojení. Genetiku pan primář taky zmiňoval, ale zatím nás neposlal. Kdy jste tam začali chodit Vy? Děkuju za opdoveď. MAru
Maru, vyšetření krve nejdříve u pediatra, zjistil se jen nedostatek železa, potom asi v roce a půl endokrinologie - odběry, ty se zřejmě budou opakovat co půl rok, aby se zjistila hodnota růstového hormonu a kompletní vyšetření na genetice v téže době. Náš malý měl teď ve dvou letech cca 8kg, takže myslím, že v roce měl podobně jako Vaše malá (musela bych kouknout do průkazky) ![]()
Sami jsme si zařídili ještě odběr na imunologii s podezřením alergie na vajíčko. Ta se potvrdila, zároveň zase nedostatek železa a bílkovin. Zavedla jsem do jídelníčku maso každý den.
Jinak je taky šikovný a vše je jinak v pořádku, akorát bojujeme s papáním, aby trochu normálně přibíral. Jak je nemocný a nepapá, váhu rychle ztratí a můžeme začít od začátku
Jinak lézt začal normálně, pak se i stavěl, ale jak byl slabý a maličký, chodit začal až za třičtvrtě roku od postavování. Teď už běhá ![]()
Přeju vše nejlepší ať na genetice nic nezjistí. Většinou už to řeknou hned, poznali by i pohledem nějakou abnormalitu ![]()
Tak my máme teď ve dvou letech skoro 12kg, těch 8 je fest málo
… a porodní váhu měli skoro stejnou..
Jídlo taky boj… Ale hodně pomohl Glukopur - to bys nemohla přidat do jídla? Nebo Fantomalt ![]()
emocuc.polymorf píše:
Tak my máme teď ve dvou letech skoro 12kg, těch 8 je fest málo![]()
… a porodní váhu měli skoro stejnou..
![]()
Jídlo taky boj… Ale hodně pomohl Glukopur - to bys nemohla přidat do jídla? Nebo Fantomalt
Ahojky,
Vvero děkuju za informace, málo železa měla Klárka někdy okolo půl roku a pak se jí to srovnalo,. Maso dáváme každý den a papká jak kdy, někdy v pohodě, jindy to do ní musím tlačit, aby vůbec něco snědla. Nemoci se nám naštěstí vyhýbají. A když jí nabírali, jestli má výživu v pohodě, tak to dopadlo dobře. Ta genetika nás tedy asi bude čekat asi taky až v roce a půl, uvidíme, to jdeme znovu na kontrolu.
Jinak Klárka v roce a měsíci začala regulerně lézt po čtyřech a tenhlje týden se začala stavět na nožičky. Tak uvidíme, kdy se nám rozběhne, ale starší taky šmejdil okolo nábytku docela dlouho než se sám rozběhl do prostrou, takže jsem v klidu. Vám přeju zdravíčko, ať se Vám nemocí vyhýbají.
Jo holky a aby jste dávaly ten Glukopur to Vám řekl doktor? A co je to ten Fantomalt??? A jak to prckům dáváte?
Děkuju za odpoveď
přede jenom kdyby nám Klárka přibrala o něco víc, byli bychom rádi, tak heldám každou dobrou radu. Maru
Ahojky, zrovna jsem se taky dozvěděla, že je malá v 31+0 taky menší. Váha asi 1490 g a obvod bříška s týdenním zpožděním. Dr mě uklidňovala, že to ještě nic neznamená, že uvidíme příště, ale ve mě už hrklo
. A k tomu se otočila KP a to už byla natočená správně
. Doufám, že se ještě otočí. Promiňte, ale jen jsem si chtěla trochu ulevit. Přítel mi říká, tak víc jez, ale už tak mám nahoře 15 kg a myslím, že tímhle to asi opravdu není
.
Ahoj Sommi,
o týden měnší , to není o tolik, příští UTZ to může být lepší
Kdy jdeš zase na kontrolu?
Mě se teda malá točila v bříšku jak se jí zachtělo, nejdřív byla normálně hlavou dolů, na dlaším UTZ byla KP, někdy byla příčně pod žebry… jak byl maličkatá, tak tam měla místo a otáčela se jak se jí zachtělo. Nakonec se nahnízdila pod moje žebra a příčně, takže nás neminul cisař. Ale tvoje mimi má jště čas se otočit správně, moje holčička byla přece jenom menší.
Držím palečky, aby bylo všechno v pořádku¨.
Maru
Děkuju Maru…já vím, že má asi ještě dost času. Dnes jsem už i v klidu a moc si z toho nedělám. To jen včera jsem z toho byla docela vyvalená. Teď si pořád sahám na břicho a kontroluju kde mě tlačí hlavička. Jako blázen
. Příští kontrolu mám za 14 dní. A jestli bude teda drobnější, je možná i lepší. Tím se teď uklidňuju ![]()
Sommi všechno bude určitě v pořádku a všechno to v pohodě zvládnete
budu držet palečky na další kontrolu ať malá poporoste
Maru
Holky, děkuju všem, co mi poradily jíst hroznový cukr. Doktor říkal, že je to nepotvrzené, dělalo se to dříve, teď už ne a spíš si myslí, že to nepomůže. Ale já myslím, že to fakt pomáhá a miminko pořád lineárně roste. Uvidím jak bude velké po porodu. Zatím je už aspoň větší než prvorozený syn. Jste zlaté, ještě že existuje emimino.
![]()
Ahoj holky,
dneska jsem byla na velkej UTZ u dr. a rikal, ze je vse v poradku, vahovy odhad 1100 g, mala odpovida na 29tt jen se mu nelibilo, ze ma o tyden mensi brisko nez ma mit, ale pry je to jeste v norme a mam vic jist a priste to zkontrolujeme, tak jsem z toho takova rozpacita a bojim se, aby to nic nebylo. mate s tim nekdo zkusenost? diky