Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer. Chtěla bych se poradit. Čekám své druhé dítě a plod je nyní ve 27.tt. o 12 dní menší než by měl být. První těhotenství proběhlo velmi podobně, rozdíl se stále prohluboval a nakonec jsem ve 38.tt porodila plánovaným CS syna s velmi nízkou porodní váhou (1780g). Samozřejmě nechci, aby se vše znovu opakovalo, s genetikou jistě nic neudělám, jen bych se ráda zeptala, zda si někdo z Vás myslí, že když budu více jíst, plod také více poroste. Manžel mi říká, že mám jíst více. Myslím, že jím dostatečně, ale jsem ochotná se i trochu přejídat, kdyby to mělo mít nějaký efekt. Jaký na to máte názor? Nějaká zkušenost? Děkuji předem ![]()
A řekli ti proč první miminko mělo tak nízkou porodní váhu?Já bych se zeptala na gyndě.Možná nějaké vitamíny…Držím palce,ať to dobře dopadne ![]()
Já myslím, že když budeš jíst víc, že to nepomůže…
Ale to by ti měli poradit doktoři. Pro své svědomí to klidně zkus, jíst 6×-7× denně, ale pokud možno zdravou stravu, s dostatkem vlákniny, vitamínů a minerálů, a ve správném poměru tuky, bílkoviny, sacharidy.
Možná by pomohly trochy těhotenské vitamíny?? Aspoň už mi hodně porodních asistentek potvrdilo zkušenost, že se po těhotenských vitamínech rodí děti s vyšší porodní váhou.
Našla jsem toto:
Rizikové faktory růstové retardace:
Ze strany matky – malnutrice, chronické choroby, gestóza, hypertenze, toxické látky (alkohol, nikotin, drogy, antimitotika).
Placentární – odlučování placenty, placentitis, infarkty, syndrom fetofetální transfúze.
Ze strany plodu – víceplodová gravidita, anomálie chromozomů, chronické fetopatie.
Nejčastější přímé příčiny porodů NNPH:
poruchy placentace a funkce placenty,
intrauterinní infekce,
imunologie – HELLP syndrom, eklampsie,
inkompetence hrdla děložního,
abnormality dělohy (pooperační stavy, VVV, myomy).
Nejčastější přímé příčiny porodů NNPH:
zatížená porodnická anamnéza,
socio-ekonomický status,
chování těhotné,
zevní prostředí,
tělesná charakteristika těhotné,
věk těhotné.
Já si myslím, že to na váhu mimča vliv nemá. Když jsem byla podruhé těhotná tak jsem celých devět měsíců prozvracela, když jsem za den snědla rohlík byla to sláva, zhubla jsem 16. kilo a dcera měla 3,4 kg. ![]()
Já bych řekla, že nebude mít vliv ani tak množství, jako výživová hodnota toho, co sníš. A to ještě možná, pokud je tam ve hře genetika. Beru radila tehotenské vitamíny, zkus je, určitě tím nic nezkazíš.
peggy.sl píše:
Já si myslím, že to na váhu mimča vliv nemá. Když jsem byla podruhé těhotná tak jsem celých devět měsíců prozvracela, když jsem za den snědla rohlík byla to sláva, zhubla jsem 16. kilo a dcera měla 3,4 kg.
Tý jo, fakt celých 9měsíců ? Á chudinko, to muselo být příšerný. Kolik vážíš ? Já jen abys neměla 40kg i s postelí
Hlavně že mimísek - holčička se narodila v pořádku a 3,4 kg to je teda pěkný ![]()
Ježiš, teď jsem se vyděsila… Já jsem na tom podobně s první - 37.tt a 1710g - a doufala jsem, že to byla náhoda.....
Jsi mi teda vlila pesimismus do žil
Jinak mám zkušenost, že víc jíst je k prdu.. ale uškodit tím nemůžeš..... ![]()
lumáťa píše:peggy.sl píše:Tý jo, fakt celých 9měsíců ? Á chudinko, to muselo být příšerný. Kolik vážíš ? Já jen abys neměla 40kg i s postelí
Já si myslím, že to na váhu mimča vliv nemá. Když jsem byla podruhé těhotná tak jsem celých devět měsíců prozvracela, když jsem za den snědla rohlík byla to sláva, zhubla jsem 16. kilo a dcera měla 3,4 kg.Hlavně že mimísek - holčička se narodila v pořádku a 3,4 kg to je teda pěkný
Naštěstí jsem dobře stavěná, takže jsem byla sexy těhule. ![]()
Do porodnice jsem jela v riflích s páskem a sestra na mně ječela jako hysterka co si jako o sobě myslím, že TADY je příjem rodiček…
![]()
Ahoj.
Taky jsem měla u dcery rozdíly, hned od začátku, je to tedy už skoro 11 let. Dlouho se to drželo na rozdílu 14 dní, pak se to zhouplo na rozdíl 3 týdnů a to už mě hnali na doppler pupeční šňůry, kde teda bylo vše v pořádku, i placenta byla oki. První syn měl po narození ve 38+4 2510g a ten měl od začátku do koce těhu rozdíl ve velikosti 14 dní. A u dcery mi říkali, že nebude mít ani těch 2 a půl. Musela jsem na jejich doporučení „cpát“ glukopurem…hroznovým cukrem. Jestli to vážně pomohlo, netuším. Každopádně malá měla při narození ve 41+4 2930g.
Tak ten glukopur zkus konzumovat…já ho pila rozpuštěný ve vodě. 2× nebo 3× denně, myslím, že asi tak 6 lžic. ![]()
těhotenské vitamíny, moje llékařka mi zakázala je užívat, abych neměla obry
Z čeho přesně se má po vitaminech, které z větší části vyčůrate, přibrat?
Karleon píše:
Z čeho přesně se má po vitaminech, které z větší části vyčůrate, přibrat?
Já je jedla - GS Mamavit, a stejně jsem měla prcíka.. nezdá se mi to…
Ale o Glukopuru jsem taky slyšela… nicméně taky s negativním výsledkem - nepomohlo to ![]()
14 dní ještě není taková hrůza, pokud se to neprohloubí, snad to bude dobré.. ale po zkušenosti s prvním bych taky měla strach
Hodně štěstí ![]()