Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Ale pochop, že tohle není věc volby, každé tělo má své limity. Tohle není otázka chtění nebo nechtění. Dá se zkusit cyklus udržet pomocí HA nebo substituce se správným dávkováním estrogenu a progesteronu, ale už to samozřejmě není přirozený cyklus. A třeba já tak hezky fungovala nějaké dva roky (bez léků už jsem cyklus neměla) a stejně poslední půlrok už prakticky nemenstruuji.
Moje máma byla v přechodu ve 42. Me bude 40 a tak nejak s tím počítám, mam tělísko a předpokládám ze až bude na vyndani, uz bude po všem. S teliskem nemenstruuju davno a doufam ze uz nikdy nebudu. Kdyby nahodou tonu me nefungovalo dedicne, dám si další. Ja jsem se s menstruaci takhle rozloučila ve chvili kdy jsem věděla, že už nechci další dítě. Neni to žádná známka toho jestli jsi baba nebo ne, jen čistě toho, ze uz nebudeš mít další deti. Zdravotně je sice fajn kdyz to vydrží dlouho, ale to neni neco co může kdokoliv ovlivnit…
Vážně se divíš? A víš o tom, že menopauza může trvat i třeba 10 let? Vážně to každý rok na prohlídce na gynekologii neprobíráte? U mě zrovna probíhá perimenopauza a je mi 45+ ![]()
@ibis píše: Více
také mně překvapuje, že si myslí v 48 letech, že je na menopauzu mladá, vždyť to je normální věk - a jak touží po stálé menstruaci
![]()
v minulé práci jsem měla kámošky-kolegyně od 50 do 61 let a všechny se shodly, že být bez menstruace je super, že je to jediná výhoda stárnutí
To se takhle nedá říct, každý to má jinak…je mi 50 a až asi 3 roky s emi cyklus zkracoval…mívala jsme 32-34 a teď 21-26…pak najednou 19 a pak 48…a teď zase 26-28 asi 5 měsíců…MS může třeba 3 měsíce vynechat a pak se zase na pár měsíců vrátit…Prostě nevyzpytatelné:-(. Také mi to trochu vadilo…protože po 6 letech od rozvodu jsem poznala přítele, tím jak oba máme děti na sebe máme čas jen někdy…no a třeba na Velikonoce konečně spolu aspoň 4 dny místo pár hodin za týden jsem to den před dostala právě za těch 19 dnů, že:-). Ale antiko nechci, brala jsem ji za celý život asi rok…Takže prostě to je jak je…
Miluju, absolutně miluju jako plavec a cestovatel život bez menzes
ani na kila to vliv nemělo… miluju takto svobodný život, jedna z mála výhod staršího věku ![]()
v 48 už fakt nikdo mladý není, průměr mi říkal gyndař 51 a ve 49 jsem si zuby nehty ještě ubránila dohasínající vaječníky… kolem 49-50 už berou vše, že je to na nic a jsou tam leda rakoviny.. já tento názor nesdílím, jsem PRO ať je vše na svém místě dokud to zdravotně jde
a taky názor, že od nějakých těch 48+ si musíme přiznat, že mladé jsme již pouze duchem
![]()
@Lucy75 píše: Více
Tak stará si v 50 nepřipadám, je to fakt o nastavení…a asi i tom, že mám menší děti a ne už dospělé…ale 30 mi není to je jasné…
@pisisvori
super, že si v 50 nepřipadáš stará, já jo, páč jsem toho příliš mnoho zažila a viděla a i v práci působím jako hodně vysoký levl seniora (skoro 33let praxe), takže pamatuju věci, co tam nepamatuje skoro nikdo a můj super kolega vedle z kanclu se narodil v roce, kdy jsem tam nastoupila
vidím to na kůži, na postavě.. i tak jsem jsem šťastná (dokonce strašně moc, skoro srovnatelně tak, jako když jsem měla mimina), ale mladá, to fakt ne
![]()
PS : víš, já si svůj věk umím přiznat, i že už nejsem miss gymplu, prostě nejsem a nebudu a to prošlo.. zde na e.mimi každá píše, jak vypadá o deset mladší, já to nepsala nikdy, kvůli svému jižnímu typu a tvarům jsem vypadala stejně vždy starší, než jsem byla a jsem asi skoro jediná, kdo to na tomto webu normálně řekne..tu je to samá 40letá třicítka a 30let dvacítka
je to směšné. Člověk se má mít rád, jaký je, včetně svých vrásek…
Příspěvek upraven 21.09.25 v 21:56
@Lucy75 píše: Více
mladá ne…ale ani stará…anovlasy, pleť…ale prostě stará mi přijde žena tak 65 víc ne 50:-). Anotaky mám přes 25 let praxe a jsem v práci 17 let…ale jsou tam kolegyně právě těch 60…Jako nesrovnávám se s 20 -25…to už mi bylo…Ale stáří si představuju něco jiného:-).
hele já když se na to mudr ptala tak se smál že v 45 jsem moc mladá, no nemyslím ![]()
Ja o menstruaci prisla gynekologickou operaci ze dne na den a ani jsem po ni nevzdechla, natoz aby se mi nejak styskalo. Naopak si chrochnim, je to pohoda.
Jen teda nemam zadny indikator te blizici se menopauzy, tak jsem zvedava jak jinak se projevi a jak ji poznam.
@ka2ka píše: Více
Hele jako jo, tak každý doktor je jiný a každá žena to má jinak
Ale reakce zakladatelky se mi zdá poněkud zvláštní, no
Jako ve 48 se divit ![]()
I když na druhou stranu některé v tohle věku ještě rodí ![]()
Já se tomu nedivím. Chtěla jsem, aby to prislo později. Na kontrole mi bylo posledně řečeno, že se to ještě dlouho nechystá. Proto mě to dost zaskočilo. Lepší bylo mít pravidelnou menstruaci a z toho vychazet. Už kvůli létu, koupání. Takhle už 10 dní čekám, co bude, chodim s vložkou, spotřeba je vysoká a vlastně k ničemu. Bojím se spíš nějakých změn, přibírání (poslední roky jsem pořád přibírala a až teď se mi to konečně povedlo zastavit, hubnout se mi nedaří vůbec).
Ano, některé rodí. A já měla ještě nedávno pocit, že je v tomto ohledu vše v pořádku. Samozřejmě bych rodit nechtěla. Dost mě to celé zaskočilo.
@pisisvori Menstruaci dostaneš zničehonic nebo máš aspoň nějaké indicie - bolesti břicha…?