Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, moc vás prosím o radu. Používám menstruační kalendář a mám nový telefon, přišla jsem o stará data v tom kalendáři a tim padem nevim, jak jsem mela dlouhý cyklus počet dnů menstruace…od konce dubna se pokoušíme o miminko a teď jsem si stáhla nový kalendář (tam ten mi přijde nepřesný) a nevím jaký si zadat průměrný menstr. cyklus a počet dní menstruace.. od května mám menstruační cyklus 30 dní, potom 32 dní, 23 dní, 28 dní, 32 dní a 28 dní. A od května mám délku menstruace 5 dní pak dvakrát 4 dny, a pak 3 měsíce za sebou cca 14 dní s tím, že špiním/nešpiním… teď to mám tak, že 2.11. jsem měla jednorázové špinění když jsem se na wc utřela a pak nic, potom si to moc nepamatuji, ale sem tam špinění, 5.11.celý den žádné špinění a dnes větší špinění (spíš menstruace)…většinou prý bývá ovulace 14 dní od prvního dne menstruace, ale já už jsem zoufalá jak ji zjistit bez ovulačních testů… v těch testech je tabulka podle ní to mohu zkoušet, alw potrebuji vedet ten cyklus ☹️ Moc prosím o rady
![]()
Ovulaci nezjistíš podle kalendáře ani kdybys měla cyklus naprosto pravidelný, takhle už vůbec ne. Nevíš ani, jestli ovulaci vůbec máš.
@nika-weru každé tělo funguje jinak, já ovulace poznám dle sekretu na kalhotkách je to okolo 13. Dne po začátku menstruace. A během toho mám horší pleť.
*** dodatek: nevím zda si mám počítat menstruaci od toho 2.11. nebo 3.11. nebo 6.11.dnes… jestli se první den počítá první špinění ať už přetrvává nebo ne… prosím poraďte nebo pište i zkušenosti
Jám mám cykly 29-31 dní ovulaci jak kdy mezi 15-18 a to mi žádný kalendář fakt neřekne a s těmi tvými cykly už vůbec ne…břicho mě bolí už 4-6 dní před ovulací, to mi taky moc neřekne. Prostě jedině BT a testy ![]()
@nika-weru píše: *** dodatek: nevím zda si mám počítat menstruaci od toho 2.11. nebo 3.11. nebo 6.11.dnes… jestli se první den počítá první špinění ať už přetrvává nebo ne… prosím poraďte nebo pište i zkušenosti
Jeden den není tak zásadní, já počítám od krve ![]()
K ovulaci, já ji třeba měla 10 dc, přitom cykly mívám spíš delší. Švagrová si zase „neplánovaně“ pořídila další dítě, protože celý život má ovulaci 14 dc a ona se najednou objevila 22 dc… poznala ji podle příznaků, potvrdila testem, ale bylo už pozdě, nechráněný styk proběhl ![]()
Ale už jen použití mozku snad stačí na to, aby každému došlo, že univerzální aplikace ti nikdy nezjistí, kdy a jestli vůbec ovuluješ. Ano, je to opruz pokud nemáš příznaky ovulace, ale jinak než měřením bazální teploty, ovulačními testy, popřípadě ultrazvukem ovulaci prostě nezjistíš.
@nika-weru MS se pocita od doby krvaceni, ne spineni (rikal mi to tak gynekolog). Prumery k nicemu dal nepotrebujes, zkratka si budes psat a sledovat po novu. V moji aplikaci co mam v mobilu je moznost rucne zadat prumer, nebo ho nechat pocitat z cyklu, stejne tak delka MS
Cykly 28-33, výjimečně i delší, ovulaci poznám podle bolesti a několik dní před bolestí podle bílkového hlenu-který teda nezkoumám, ale je nepřehlédnutelný. Kalendář mi hlásí ovulaci pokaždé 14. den, což je blbost, že jo. Budeš se muset naučit poznat své tělo a své příznaky ![]()
Ahojky vsem:-) Mam takovy dotaz..Od minuleho mesice si merim bazalni teplotu, abych i trosku poznala, jestli mi vse funguje podle toho co ctu:-) S pritelem jsme se zacali snazit o mimi. Ale zatim nic, snazime se cca 3 mesic…Dle grafu BT mi vychazi ovu 17.den od zacatku cyklu. Vzdy pred mam pozitivni OVU test..ale nikdy nebyla ta druha carka silnejsi nez ta prvni. Tento mesic jsem 15.den, coz bylo ve stredu mela dve carky, pritel byl pracovne mimo od ctvrtka a ve stredu vecer jsme na to hupli:-) A po te v nedeli po jeho navratu. Jenze vypada to, ze v sobotu probehla na tuty ovu, protoze jeste v patek jsem mela silnou i v sobo a v nede uz po druhe carce ani pamatky. Myslite, ze je nejaka pravdepodobnost tehu? Navic me desi nizka BT, pred ovu 36,1 ci 36,2 po ovu 36,6 ci 36,7 vic ani tuk. ![]()
Třeba teď mě břicho přestalo bolet už v sobotu, normálně to znamená u mě ovulaci.. a přitom test byl pozitivní včera a dnes, takže ovu teprve bude ![]()
@nika-weru Vzhledem k tomu, že máš nepravidelné cykly, tak ti žádný kalendář nepředpoví, kdy budeš mít ovulaci
Pokaždé v jiný den. Většinou to bávý +-14 dní před menstruací, tedy když máš cyklus 23dní, tak asi 9.den, když bude cyklus 40 dní, tak asi 26. den… Ale i tuhle tzv. luteální fázi může mít každá žena jinak dlouhou. Mimochodem, 1. den ms se počítá až silnější červené krvácení, špinění prý ještě ne. A k ovulaci, pokud nechceš utrácet za testy, dá se měřit bazální teplota nebo já poznala fázi cyklu podle sledování čípku a hlenu. V plodných dnech to poznáš i při utření na wc, že to víc klouže.
Ideálně sexujte každý druhý den, ale když už chceš mít přehled, kdy je právě ta šance na početí, tak nevěř kalendáři, ale svému tělu! ![]()