Kde měříte dětem teplotu?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
30656
21.2.22 09:59

Smerodatnou beru tu na cele. Ono i kdyz treba meris misto pod hustymi vlasy, muze byt vyssi, ac dite zadnou teplotu nema. Ale ja teda merim teplotu hlavne rukou, ta se nikdy neplete, mam totiz tri notoricke chcipaky doma :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3006
21.2.22 10:00

@Grety

Porizovala jsem bezdotykovy pro prcka (abych jej furt neprudila rektalnim) a vypozorovala jsem, ze:

• nejlepsi je merit na stejnem miste (merim na spanku a na krku)
  • dokud je do 37.5, tak nepremeruji
  • kdyz jsem na bezdotykovem mela pres 38, tak jsem premerila rektalnim a bylo to vzdy DO 38.

Takze ho beru fakt jen orientacne (treba po ocko), protoze mam rozbity “termostat” a casto mam dojem, ze ma teplotu i kdyz nema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.2.22 10:05

V tomto věku už jsem teplotu moc neřešila. Horečku poznáš i pohledem či dotekem a pokud dítě není nějak specificky nemocné, abys potřebovala vědět přesnou hodnotu zvýšené teploty, tak netřeba vědět, zda má 37,5 nebo 38. Při podání paralenu/nurofenu jsem se řídila čistě tím, jak moc je dítěti zle (někdy dávám už při 37, jindy ani při 39 ne :nevim: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
21.2.22 10:11

Horečku poznám dotykem a pohledem. Když potřebuju změřit, dávám teploměr do podpaží a malá mi u toho sedí na klíně, já jí přidržuju ruku u těla a koukáme na pohádku. Bezdotykové teploměry jsou nepřesné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18546
21.2.22 10:23

@Grety merim tak 3× na ruznych mistech cela a delam prumer. Na spanku je vzdycky vyssi. Mam to teda jen jako orinetacni jestli se mi teplota nezda, kdyz si nejsem jista tak v tom veku holt do zadni casti, po tretim roce lihac pod ruku. Bezdotykovy mam spis treba v noci, abych ho zbytecne nebudila, nez jako plnohodnotne meridlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
21.2.22 10:32

@Grety u dvouletaka uz jde měřit normálním teploměrem. Každopádně mám bezdotykovy skoro za litr a stejně měří blbě z čela. Měřím z ucha a odpovídá to rtutovemu. Minulý týden jsem to zrovna zase zkoumala, rtutovym měl, 38,7, z ucha taky a na cele a spánku neměl ani 37 :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
21.2.22 10:34

Rukou, když už to vypadá jako požár, tak normálně per rectum, to u pětiletého. Pro starší děti tu mám dva úžasné a excelentní rtuťáky, kterými se měří v podpaží. Pak celkem dost slušně ukazuje takový pásek na čelo za 39Kč, když se člověk naučí jak a co odečíst. Mám tu ještě kontinuální bluetooth čidlo teploty, ale prozatím jsme nevyzkoušeli, schovávám pro těžší stavy a případnou hospitalizaci.

• Citovat
  • Upravit
14376
21.2.22 10:50

Ja měřím obě děti 2,5 a 4 roky rektálně. Mám několik teploměrů a ten na čelo i do ucha mi ukáže nepřesně, i když je to teploměr určený pro zdravotnictví. Děti jsou na to zvyklé a měřím hlavně při horečce, kterou už poznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
21.2.22 11:10
@Grety píše:
Ahoj obnovuji diskuzi. Mam dva bezdotykove teplomery. Dceri je 2,5 a kdyz ji zmerim na cele tak ma normalni teplotu, kdyz na spanku nebo za uchem tak ma pres 38. Oba bezdotykove teplomery ukazuji podobne. Kdyz zmerim sebe tak mam normalni teplotu na cele, na spanku i za uchem. Podle ceho se teda ridit?

u bezdotykovych teplomeru je urceno, kde se ma merit.
Protoze kozni teplota neni teplota vevnitr tela, Kuze je studenejsi a teplomer k namerene teplote pricte korekci.
Celo je studenejsi, za uchem je tepleji. kdyz teplomerem na celo zmeris ucho a teplomer tam pripocte korekci, jako na celo, vyjde ti z toho vyssi teplota.

muj teplomer ma moznost merit skutecnou teplotu - je to na mereni ne lidi, ale domacnosti - treba pokrmu. Zkus si tim zmerit treba celo a uvidis, jaka bude skutecna teplota namerena na cele, ja hadam, ze to bude tak 34°C.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
21.2.22 11:45

@Pudloslava To je prave to, v navodu teplomeru jsou ukazana mista kde merit - celo nebo za uchem aniz by se to tam nejak prenastavovalo (oba teplomery umi jak teplotu povrchu tak teplotu tela, ale jen tyto dva mody). Nicmene mi prijde divne, ze kdyz ji teplotu srazim tak ma po dvou hodinach na cele i za uchem/na spanku podobne hodnoty momentalne celo 36,7 a spanek 36,8 (mne to nameri taky stejne). Kdyz na ni sahnu v dobe kdy nepusobi antipyretika, tak celo ma studene a spanky ji hori a teplomer ukaze na cele treba 36,5 a na spanku pres 38. Nemocna momentalne je, od uterka horecky, kasel, ryma a vcera v noci pohotovost kvuli ousku. Tak bych jeji teplotu znat potrebovala a jsem z toho celkem bezradna. Skocim koupit i ten lihovy pod pazi a zkusim. K teplomerum se chovam podle navodu, merim v te mistnosti kde je mam abych se vyhnula vykyvu teplot, mezi jednotlivymi merenimi cekam par sekund..digitalnim moc neverim, meli jsme 3 a me to pokazdne zmerilo pod 35 stupnu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.2.22 11:49

@Grety Hele, jestli má i problém s oušky, tak stejně budeš dávat průběžně nějaká antipyretika/analgetika a informace, zda má zrovna 38 nebo 39 ti k ničemu moc není. Prostě po 4 hodinkách střídej paralen/nurofen. I když by měla horečku v mezičase, stejně jí nemůžeš nic dalšího dát, maximálně studený obklad. A ten můžeš dát kdykoli, pokud nemá studené končetiny a mramorovanou kůži. Já teda vždy měřila na stejném místě (nad obočím), ale skutečně není potřeba vědět, jak přesně vysokou teplotu má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14682
21.2.22 12:50

@Grety kdyz mi celovy teplomer nameri nad 39, tak nekdy prekontroluju klasickym teplomerem do podpazi (bohuzel uz nemam rtutak, ale galiovy). A mam vyzkousene, ze u nasich deti teplota na spancich namerena bezdotykovym teplomerem odpovida teplote namerene v podpazi. Casto maji prave a spancich vyssi teplotu nez uprostred cela. Vetsinou ani nad 39 nedavam antipyretika, protoze nase holky i ctyricitky zvladaji v pohode.

Ted pri covidu teda mely pres 40 na celem cele, na spancich i uprostred. To uz jsem antipyretika dala, bolela je k tomu hlava. Merim proto, abych pripadne vedela, kolik mely, kdybychom musely k doktorce. Ale nastesti skoro nikdy nemusime.

Jeste dodam, ze kdyz nemame zvysenou teplotu, tak uprostred cela i na spancich nameri bezdotykovy stejnou teplotu, nebo se lisi max. o 0,2 stupne.

Příspěvek upraven 21.02.22 v 13:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
21.2.22 13:02

Digitalni meri jen mimcu rektalne spravne, jinak ukazuje kolem 35..deti 3.5 a 7 ho spravne neudrzi, ani za me asistence, navic i me samotnou meri v podpazi divne. Celni uprostred cela meri nekdy min nez na spancich, ale jen, kdyz mame vyssi teploty, ale plus minus pul stupne neresim.. pouzivam celni, merim dva az tri krat, udelam prumer. Teplotu srazim az kolem 39 a to ne vzdycky, spis podle stavu deti, bolesti hlavy..starsi si uz rekne, kdy jo. Mladsi zvladne bez chemickyho srazeni i ctyricitky, proste se z toho vyspi a druhej den je ok, nemoci ji trvaji nejkratsi dobu. Mimcu jsem naposled srazela, ale ne tolik kvuli horecce samotne jako kvuli bolesti (zubu) :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
21.2.22 13:10
@Grety píše:
@Pudloslava To je prave to, v navodu teplomeru jsou ukazana mista kde merit - celo nebo za uchem aniz by se to tam nejak prenastavovalo (oba teplomery umi jak teplotu povrchu tak teplotu tela, ale jen tyto dva mody). Nicmene mi prijde divne, ze kdyz ji teplotu srazim tak ma po dvou hodinach na cele i za uchem/na spanku podobne hodnoty momentalne celo 36,7 a spanek 36,8 (mne to nameri taky stejne). Kdyz na ni sahnu v dobe kdy nepusobi antipyretika, tak celo ma studene a spanky ji hori a teplomer ukaze na cele treba 36,5 a na spanku pres 38. Nemocna momentalne je, od uterka horecky, kasel, ryma a vcera v noci pohotovost kvuli ousku. Tak bych jeji teplotu znat potrebovala a jsem z toho celkem bezradna. Skocim koupit i ten lihovy pod pazi a zkusim. K teplomerum se chovam podle navodu, merim v te mistnosti kde je mam abych se vyhnula vykyvu teplot, mezi jednotlivymi merenimi cekam par sekund..digitalnim moc neverim, meli jsme 3 a me to pokazdne zmerilo pod 35 stupnu..

potom je ještě faktor pocení - zpocená kůže je chladnější a neměří to dobře. Což se u mách dětí projevuje po podání léku, tělo se začne zbavovat teploty pocením, čelo se orosí a je tam najednou velmi nízká teplota

další faktory jsou vnější - třeba obklad na čele, průvan, nebo třeba i jen čelo pohlazené před měřením studenou rukou teplotu sníží. Naopak zase nasazená čepice nebo ofina teplotu zvyšuje. Když leží čelem na polšťáři, polštář čelo nejdřív ochlaní, po delší době naopak ohřeje.

já za uchem neměřím, možná je tam teplota stabilnější, jak je to chráněné. Nebo se naopak nedokáže tak rychle ochladit, když teplota poklesne, jak je zaizolovane.
Měřím jen na čele, opakovaně, kalibruji a ještě vždycky přeměřím sebe (jakože když dítěti naměřím 37,3°C a sobě 37,2°C, přičemž mě nic není, tak to je chyba kalibrace.

Pokud se ti dvě místa na těle někdy rozchází a jindy jsou stejná, určitě bych to přičetla vnějším vlivům.

Příspěvek upraven 21.02.22 v 13:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
21.2.22 13:12

@Grety ještě že ono se tak moc nestane, když dítěti bez teploty podáš atipyretikum v doporučené dávce. Pokud máš pochybnosti a dítě vypadá nemocně, tak to prostě dej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí