Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím potřebuji radu nebo spíš uklidnit
mám miminko teď v sobotu bude mít 1. Měsíc, ale mě malá vůbec nespí
v nemocnici naspala z 24 hodin 9 a mezi tím jenom brečela. A teď naspi tak 7-8.
Spi jak dospěli člověk ne jak miminko
má prdiky, ale i když se vyprdí řev pokračuje
měla jste to některá podobně? Přešlo to? Jsem na blázinec zralá
jenom ji hladím a furt na ni mluvím a chce se mi brečet že
brečí ![]()
Ahojky, to je mi líto. Kolika je strašná vím to dobře… Zkusila bych vyřadit zdravotní obtížemi. Podívej se na kiss syndrom, obešla bych lékaře ať víš proč pláče.
@Veruska229 jo,zažila jsem to se dvěma dětmi že tří a důvod byl že chtěli být pořád u mě. Ve dne jsem musela hodně nosit v šátku (ze začátku ani nechtěly nosítko nebo nosit v náručí, potřebovaly být v šátku zavázané od hlavy k patě), v noci jsem je musela mít v posteli. Když jsem to nedělala, řvali jak šílení už od porodnice, byli jsme tam za úkaz.
Ovšem důvodu, proč miminko pláče je tisíc, takže ti tady tisíc lidí může napsat každý něco jiného a ty budeš muset zjistit, který z nich je to u vás.
Je mi te líto, ale neboj, přejde to
Je ji teprve par tydnu, jste ještě v sestinedeli, musíte si na sebe zvyknout, zajet se, zjistit co funguje.
Všechno kromě mimina ted odsun na druhou kolej. Jestli nemáš žádné starší děti, můžeš ji mít klidně cely den u sebe, pokud to jinak nejde, na ruce. Ja takhle měla kluka snad prvního pul roku a taky jsme toho moc nenaspali. Někdy to tak proste je …
Jak psala @Hoa Mai, tech důvodu proč ti miminko brečí muže byt tolik, ze tady na to nemáme šanci přijít. Třeba někdo poradi typ co vám zabere … Ale jestli se ti cokoliv nezdá, ptej se dr, klidně volej kdyz nebudete mít zrovna kontrolu. Oni jsou tam od toho, neboj se zeptat.
A pokud to půjde, dej aspoň na nějakou dobu mimco na starost tatinkovi a bez si taky odpočinout. Když bude kdokoliv nabízet pomoct (babičky budou chtit ven s kočárem, donest uvareny oběd apod ), prijmi to! Nemusis to všechno zvládnout sama. Nebo se vážně zblaznis. A to by teprve po jednom měsíci neslo ![]()
![]()
Ano, dcerka od narození skoro vůbec nespala. Spala třeba 10 minut, maximálně hodinu a řev… Bylo to velmi vyčerpávající. Naštěstí manžel hodně pomohl, v noci jsme se střídali. Ale stejně…Kdo nezažije takový extrém, nepochopí. Trochu pomohlo nasazení BioGaii a Espumisanu, trochu… Dcerka byla dráždivé miminko a k tomu prdíky…Dělali jsme možné i nemožné, postupem času se to lepšilo. Hodně vnitřní síly přeju. Zkus co nejvíc odpočívat! Jednou bude líp ![]()
A řve i v šátku? I pevně zavinutá? Ani v kočárku nespinká? Můžeš zkusit vaníčkování, nabízet prso, dát si ji na sebe, houpat na fitlopte, pokud už tě bolí záda u chození. Na domácnost kašli, nech si pomoct. Klidně zajdi za tou doktorkou, jestli za tím nemůže být nějaký zdravotní problém, třeba ten kiss syndrom. Existují také tzv. dráždivé děti. A nebo je fakt hlavní příčinou ta kolika, ale neboj, ty taky netrvají věčně.
Zkus to vaníčkování, působí proti kolikám, unaví dítě. Pozor na příliš ostré osvětlení v koupelně. Jo a mně pomáhalo vybalit dítě z pleny, prostě chtěla holý zadek ![]()
@Hoa Mai No malá se hlavně uklidňuje když leží na mě no to je pravda ale Ja tak nic neudělám jenom lezime
a kdy to přešlo?
Pokud jsi to ještě nezkusila, běž spát s dítětem i přes den. Přiviň ho k sobě, ať tě cítí a uvidíš, třeba bude spát.
Já to taky tak dělám, dcera prostě sama spát nebude, takže si ji vezmu do postele, uspím a pak přendávám do postýlky - nemůžu s ní zůstat, protože mám ještě starší dítě. Ale s prvním synem jsem si tak normálně hodila šlofíka i já.
Ono je ještě docela brzo, ty první tři měsíce jsou takové divočejší, pak koliky většinou poleví. Docela často pomáhá i pevné zavinutí, aby se dítě samo nebudilo svýma rukama/nohama, které ještě úplně neovládá.
Pokud plně kojíš, je možné, že dítě kroutí něco z tvé stravy, tak bych zkusila vyřadit takové ty rizikové potraviny a nebo si dát pozor jestli se nekrmí moc často - může to taky způsobovat bolesti břicha. Pokud UM, tak možná změnit mléko na nějaké „lehčí“ co by ji nezacpávalo.
Taky bych to řekla doktorovi ať zkontroluje jestli tam není nějaký zdravotní problém. Dítě má vždycky důvod proč ječí, jenom pro nás je problém zjistit co to je.
@Semtex jo to by ji šlo nejlíp dudlat cecík a byt u mě
ale když si ji vezme někdo do ruky a ona u nej hledá a začne ho žužlat je to hrůza
![]()
@Kolicek95 píše:
A řve i v šátku? I pevně zavinutá? Ani v kočárku nespinká? Můžeš zkusit vaníčkování, nabízet prso, dát si ji na sebe, houpat na fitlopte, pokud už tě bolí záda u chození. Na domácnost kašli, nech si pomoct. Klidně zajdi za tou doktorkou, jestli za tím nemůže být nějaký zdravotní problém, třeba ten kiss syndrom. Existují také tzv. dráždivé děti. A nebo je fakt hlavní příčinou ta kolika, ale neboj, ty taky netrvají věčně.Zkus to vaníčkování, působí proti kolikám, unaví dítě. Pozor na příliš ostré osvětlení v koupelně. Jo a mně pomáhalo vybalit dítě z pleny, prostě chtěla holý zadek
No v šátku vydrží chvíli a v kočáru je to hrůza
chce furt pozornost mluvit na ni ukazovat ji něco, chodit s ní měnit polohy
doktorka nám říkala že je v pohodě právě. Mam takovej divnej pocit že prostě brečet chce 😂
@Veruska229 píše:
@Semtex jo to by ji šlo nejlíp dudlat cecík a byt u měale když si ji vezme někdo do ruky a ona u nej hledá a začne ho žužlat je to hrůza
![]()
![]()
No vidíš, u takhle malého miminecka je obrovská výhoda, že prso zabírá na všechno (zatím)
využij toho, dokud můžeš, pak už tolik chtít nebude. U nas se čas u prsa po sestinedeli nebo cca po těch dvou měsících rapidně zkrátil
až mi to bylo i trochu líto ![]()
@Semtex píše:
No vidíš, u takhle malého miminecka je obrovská výhoda, že prso zabírá na všechno (zatím)využij toho, dokud můžeš, pak už tolik chtít nebude. U nas se čas u prsa po sestinedeli nebo cca po těch dvou měsících rapidně zkrátil
až mi to bylo i trochu líto
Takže budu dávat cecík furt
ona je jen ve dvou případech klidná když na mě usne
nebo když má prso
ale když má prso tak se otáčí a mysli si, že je to prso natahovací 😂 😂
@Veruska229 píše:
@Hoa Mai No malá se hlavně uklidňuje když leží na mě no to je pravda ale Ja tak nic neudělám jenom lezimea kdy to přešlo?
Njn, některé děti takové bohužel jsou. Jestli máš jen jedno, tak si můžeš ještě gratulovat, že se nemusíš starat o další. Já jsem třeba svým dětem vnutila dudlík. Ze začátku ho nechtěly, ale na prsu by byly pořád. Já mám ale vpáčené bradavky, kojení s nimi jsme sice zvládli, i časté kojení třeba co hodinu a půl, ale na to, abych dělala chodící dudel to prostě není, kojení s vpáčenými bradavkami bolí, takže jsem kojila na jídlo a pak dostaly dudlík a šmitec. A nosila jsem, nebo houpala na balónu, spali s námi v posteli. Trvalo to u obou víceméně celé kojenecké období, samozřejmě nejvíc ze začátku, pak to postupně ustávalo. Já říkam, že ty děti, kdyby mohly, byly by do svých prvních narozenin nejradši zpátky v břiše. Ale nezoufej, z našich dětí jsou teď úplně normální, veselé, samostatné a společenské děti, nikdo mi nechce věřit, že to byla tak příšerná miminka. Jen jsou tedy pořád hodně mazlivé, ale teď jak už si to mazlení nevyřvávají celý den, tak je to spíš pozitivum.
@Hoa Mai píše:
Njn, některé děti takové bohužel jsou. Jestli máš jen jedno, tak si můžeš ještě gratulovat, že se nemusíš starat o další. Já jsem třeba svým dětem vnutila dudlík. Ze začátku ho nechtěly, ale na prsů by byly pořád. Já mám ale vpáčené bradavky, kojení s nimi jsme sice zvládli, i časté kojení třeba co hodinu a půl, ale na to, abych dělala chodící dudel to prostě není kojení s vpacenymi beadavkami bolí, takže jsem kojila na jídlo a pak dostaly dudlík a šmitec. A nosila jsem, nebo houpala na balónu, spali s námi v posteli. Trvalo to u obou víceméně celé kojenecké období, samozřejmě nejvíc ze začátku, pak to postupně ustávalo. Já říkam, že ty děti, kdyby mohly, byly by do svých prvních narozenin nejradši zpátky v břiše. Ale nezoufej, z našich dětí jsou teď úplně normální, veselé, samostatné a společenské děti, nikdo mi nechce věřit, že to byla tak příšerná miminka. Jen jsou tedy pořád hodně mazlivé, ale teď jak už si to mazlení nevyřvávají celý den, tak je to spíš pozitivum.
Jo taky ji toho dudlika nutim
aj mi zvracela parkrat když jsem ji ho tam dala
ale nevzdala jsem se a dudlá ![]()
Jé tak děkuji za uklidnění snad to malou přejde a má jen blbé období. A ano mám první proto jsem z toho zoufalá 😂