Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Lilly15 uz jsme doma prechod resili, pokud by se tento pokus nezdaril, tak asi ivf clinic v ol. Zatim jsme fakt spokojeni, proti predchozimu caru super. A vis co je nejlepsi? Ze ted uz miminko bude jen tresnicka na dortu, vcera jsme byli na onkologii a muz je konecne zdravy. To je ten nej nej nej darek k vanocum, miminko uz by byl bonus. ![]()
@JanduleD Jaňulko, ale to je ta nejlepší zpráva! Mocinky gratuluji! NO to je suprový! To je paráda! Tento rok je vážně báječný
.
Zdraví je nejdůležitější a Vy jste toho důkazem
![]()
@Lilly15 jj, jak nam to vcera rekli, tak jsem byla fakt neskutecne stastna. Za uplne vyleceneho bude povazovan po peti letech remise, ale toto je pro nas obrovsky pokrok. Jeste min mesic mu jina onkolozka hrozila dalsi operaci a vidis…
@JanduleD Ano, psala jsi o té hrozné ježibabě. Inu, 100 lékařů, 100 názorů. Naštěstí vše dobře dopadlo. Zdraví máme jen jedno a je celkem smutné, že si to mnozí neuvědomují.
Takže v dalším cyklu mnoho štěstí, hlavně zdraví a pod vánočním stromečkem těhotenské bříško
![]()
Malá už má zase hlad, tak jdu něco pohledat, užít si dopoledne, než po obědě dorazí těhotenské kratochvíle jako jsou třeba nevolnosti ![]()
@Lilly15 a jéje těhu nevolnosti? Tak to držím palce ať co nejdříve zmizí, jsem u malé blindila do konce 7m, fuuuj, ale klidně bych to problila znovu ![]()
Nemáte některá zkušenost? Zvažujeme, ale vlastně nám nebyly dělány testy fragmentace DNA spermií, pouze spermiogram, jednou vyšel líp, jednou hůř. Je to doc. pálka, ale kdyby mělo pomoci… Jinak z 8 embryí nám do 5. dne přežila 4 v blastocystách, což snad není špatné (zda je MACS tedy vhodná je otázka).
@Betelges Ahoj, my měli v bledě modrém to samé. Jednou spermiogram lepší, pak horší. Máte i po PGD a PGS? U nás to dopadlo tak, že bez MACSu jsme sice měli 5blastocyst, ale po rozmražení se nám 4 rozpadla a to 5, chlapeček, měl Downa. Po další stimulaci a nově s použitím medoty MACS, oplodněno 6 vajíček, 5 vajíček úplně OK (po genetice zdravé 4 holčičky a jeden chlapeček), to 6 je mozaika. Nynější stav je takový, že rozmražení a transfer úspěšný a i když mám termín porodu 14.5., dle včerejší kontroly do měsíce určitě porodím.
.
Takže za nás s manželem a dalšíma dvěma holčinama z mého okolí, MACS určitě
.
Kam chodíš do centra?
PS: musím poznamenat, že jsme se 5 let snažili o mimi v jiném centru, než které jsme navštívili loni v květnu, a za těch oněch 5 let ani ťuk. A když to zkrátím, v tomto centru nám opravdu přestali mazat med kolem huby a začli jednat a do roka od jejich první návštěvy porodím holčičku
.
Příště bych už využila všechny možné metody hned v první stimulaci, než jít do další a vlastně finančně opakovat první pokus+ příplatek za MACS.
@Lilly15 Ahoj. Děkuji za odpověď. My jsme to nakonec nemuseli řešit, resp. sme se rozhodli pro MACS, ale nedošlo na to, protože mi před punkcí popraskali folíci
(prodělávala jsem minimální stimulaci), takže nebyl důvod vyselektovávat spermie.
Byla jsem si nejistá, zda MACS není jen tahání peněz.. Ale těší mě, že vám to přineslo lepší výsledky!, a to nejen v podobě získaných embryí (myslelas 5 embryií namísto 5 vajíček, když si psala, že geneticky ok, že jo
, ale hlavně úspěšnýho těhu!
Gratuluji, za chvíli už i k narozenému mimču
![]()
Užili jste si opravdu hodně, 5 let v jednom centru a ani ťuk
, přičemž jste museli zkoušet už předtím, viď. A jestli se můžu zeptat, v čem byli jiní - lepší, co podnikli v tom druhém centru, kam jste přestoupili? (můžeš napsat názvy
My sme na klinice Unica (Brno) 3 roky, předtím jsme rok zkoušeli přirozeně.
@Betelges Děkuji k přání
. Také jsem se nejvíc bála, že mi před punkcí popraskají vajíčka, ale dle lékaře bych musela sakra hodně upadnout. A Tobě chybně spočítali hormony, nebo čas injekce?
MASC určitě není vyhazování peněz. Ono, když se odeberou vajíčka, hned vidí, jestli jsou zralá, či zda jsou jinak OK, ale u spermie to tak jednoduché není. I když odpovídá tvar, pohyb,… to ještě neznamená, že nese kvalitní genetickou informaci. To odhalí až MACS, že je, byt zdánlivě, zdravá spermie OK.
My pět let chodili na CAR Obilný trh. Myslela jsem si, že když je to tam samý Doc. a CSc, že jsou to profíci. Ale… Zklamání z neustálých neúspěchů bylo veliké.
Pak se spolužačce ze střední narodila dcera. Jeli jsme ji popřát a tak na otázku, kdy konečně MY, jsem se málem rozbrečela. No, nebudu popisovat celý rozhovor, pointa je taková, že i oni měli problém počít, také problém ve spermiích a nakonec, že je malá z Repromedy
. Neváhala jsem ani den a zavolala jim, objednali jsem se a výsledek už víš ![]()
A vajíček jsem měla 6, všechna oplodněna
, jen to jedno nám tak trošku pokulhává v rýhování. To je doposud největší úspěch( na Obilňáku prostě nic!!!
)
Shodou okolností se moje účetní prořekla, že mají Adámka z CARu, toho Tvého (1. pokus, mají zamraženy ještě 3ledňáčky), tak moc držím palečky, aby se i Vám tentokrát vše povedlo a Vy se těšili z nového života
![]()
@Lilly15 Těžko říct, co neodhadli, vše vypadalo dobře ještě 2 dny před punkcí. Dr. říkal, že příště dávkování upraví, ale nepochopila sem vlastně, zda myslel stimulační/orgalutran proti prasknutí, v prvním případě bych popravdě nevěděla jak, folíky sem 2 dny před p. obrovské rozhodně neměla, 20 mm ten největší, takže mě jedině napadá přidat orgalutran ještě 1 den před punkcí.. Poté, co se píchne Pregnyl, tak prý nejde odsát dříve, než za 36 hod., přesně důvod nevím, proto mi to ani dřív než ve středu punktovat nemohli (pregnyl po večer), ale mezitím to právě prasklo.
S MACSem bychom příště počítali
uvidíme, k čemu se teď rozhodneme, k jakému postupu.
Je to vypětí, ani popisovat nemusíš
U vás se zadařilo v Repromedě, dobré vědět
Po mailu sem si psala s Mudr. Veselou, nechodila si k ní? ![]()
Tobě tedy budou zbývat mražená embryjka, do budoucna - to je fajn! ![]()
Jinak díky za podporu a přání, měj se krásně ![]()
@Betelges Jestli se můžu zeptat, co Ti MUDr Veselá na Tvé otázky odpověděla?
Mně na Obilňáku totiž podávali stejné hormony jako Tobě, Orgalutran a Pregnyl, na stimulaci Menopur, a když jsme přestoupili do Repromedy, tak se lékařka Hromadová zděsila. Prý léky OK, ale kdybychom stimulovali tak před 10-15 lety!
Ted jsou nové, modernější, zaručují větší úspěch.
Za mne: dlouhý protokol( nízké AMH), stimulace Gonalem, proti prasknutí Decapetyl a na uvolnění vajíček Ovitrelle. Gonal je sice drahý (doplácela jsem 22500Kč), ale opravdu mám díky němu kvalitnější vajíčka a hlavně, nějaká byla!
Neber to jako návod, jen popisuji zkušenosti.
Každá jsme jiná, co platilo u mě, neumusí u Vás.
Ale každopádně držím palce! ![]()
@Lilly15 S ní jsem řešila endometriózu, víc nic.
To jsem překvapena, že podle ní máme zastaralé naordinování léků
Schválně sem na netu hledala jaký je rozdíl např. Pregnyl - Ovitrelle. Je to o tom, kolik obsahují příměsí a jak je jejich účinek konstantní. Pregnyl má více příměsí a účinek tak konstantní není, narozdíl od Ovitrellu, který má příměsí méně a obsah účinné látky kolísá méně než u Pregnylu. Takže je tedy asi fakt lepší on. Ale teda nechápu, proč se strikně na mé klinice drží Pregnylu, není třeba Ovitrelle dražší, že mi ho nenabídli?… ale netvrdím, že nenabízí, já o něm ale neslyšela
Gonal a Puregon sem měla při IVF, ale při minimálce mi dali „jen“ fostimon.
K decapeptylu sem si nic nehledala, ale zkusím se pak na klinice zeptat, zda používají jak Ovitrelle, tak Decapeptyl, myslím že jo, ale já je asi neměla, tak by mě zajímalo, v jakém případě je předepíší.
Díky za všechna info, Lilly!
Ahoj holky, tak se nám 14.5. narodila Viktorinka. Vážila rovných 3000g a měřila 49cm Rychle vše utíká! Před rokem jsem začala stimulovat a nyní se kochám pohledy na naši holčičku! Je to vážně zázrak!
Ať se také brzy dočkáte!!! ![]()
@Lilly15 Gratuluji!!! Hlavně přeji Viki zdraví a pohodový život!
Holky, vim, ze tato diskuze je stara, ale mohly byste poradit nejakou dobrou kliniku v Praze, kde delaji MACS?
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.