Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
poslední dobou jsem si u svého ročního prcka všimla, že když se zadívá na tv začne mhouřit, přivírat oči, jako by chtěl zaostřit. Nevím jak to líp popsat. Nějak jsem tomu nevěnovala pozornost, ale dneska to udělal několikrát a já zase začínám plašit:-) Nemáte některá podobnou zkušenost? Mohla by se takhle projevovat případná vada očí nebo jde jen o dačasný stav? K dr. jsme objednaní až za několik týdnů, navíc má teď dovolenou, tak nevím jestli s ním zajet někam jinam nebo počkat. Díky za každou odpověď.
Ahoj, určitě bych zašla na oční. Podle mě to asi bude chtít brýličky. A jestli, už jsi tam objednaná, tak, už to určitě vydrží a počká.
U deti zkusenost nemam, ale sama mam problem s ostrenim - astigmatismus. Vidim, ale treba cteni ceduli mi dela problem, pouzivam bryle do auta a na pocitac.
Malej mi taky mhouřil oči a pak se ukázalo, že se to jen naučit (ten výraz) a pak to prostě dělal, když viděl, že nás to zaujalo a sledovali jsme ho. Když jsem se na to ptala doktorky, tak jsem asi v jejích očích byla za blbku ![]()
Stačí počkat, nic co by bylo akutní to nejspíš nebude. s oční vadou bych ale počítala
, když nebude tím líp. držím pěsti. ![]()
Tohle dělal starší syn - byla z toho určená tupozrakost a astigmatismus (tup. oboustr. a astig. jednostr.). Od dvou a půl nosí brýle.
Nenaklání třeba i trochu hlavičku, aby koukal líp jedním okem?
@Milli píše:
Tohle dělal starší syn - byla z toho určená tupozrakost a astigmatismus (tup. oboustr. a astig. jednostr.). Od dvou a půl nosí brýle.
Nenaklání třeba i trochu hlavičku, aby koukal líp jedním okem?
A dělal tohle při koukání do dálky? Na blízku totiž malý vidí skvěle. Dělal to opravdu zatím jen u té tv.
@Verulda86 píše:
A dělal tohle při koukání do dálky? Na blízku totiž malý vidí skvěle. Dělal to opravdu zatím jen u té tv.
Jedině do dálky, tak od 2-3 metrů dál. Nejvíc to bylo znát, když měl zaostřit třeba na horizont - na strom, auto, letadlo atd. Na blízko vidí výborně i přes obě ty vady.
@Milli píše:
Jedině do dálky, tak od 2-3 metrů dál. Nejvíc to bylo znát, když měl zaostřit třeba na horizont - na strom, auto, letadlo atd. Na blízko vidí výborně i přes obě ty vady.
Můžu se zeptat, kdy sis toho poprvé všimla? Dělal to pokaždé? A kdy jste šli na první vyšetření? Omlouvám se za plno otázek:-) Dnes ráno jsem zkusila zapnout tv a nechat ho kouknout a nedělal to. I do dálky jsme hleděli a nic. Já nevím čím je to ovlivněno.
Klidně se ptej, co vím tak řeknu.
Všimli jsme si toho (teda hlavně babička) někdy kolem roku a půl. Před tím jsme pořád doufali, že to bude to miminkovské šilhání. Po tom druhém roce se to nelepšilo, spíš naopak, tak jsme došli do okresní nemocnice na oční ambulanci a tam nám řekli, že nějakou vadu má, ale u takhle malých dětí je problém to změřit. Poslali nás do Prahy do Vinohradské nemocnice, tam mají spec. oční oddělení pro děti. Změřili to a hned byla jasná diagnóza. Prý je takových dětí hodně, ale často se to nepozná - myslím ta tupozrakost. U nás se to znásobilo tím astigmatismem.
Jezdíme co půl roku na kontroly do té Prahy (až mě někdy mrazí, co za případy tam v čekárně potkáváme). Ten astig. se lehce lepší, ta tupozrakost se horšila, takže proto ta operace.