Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, mám dotaz. Včera jsem si všimla při vytírání pupíku, že místo hnisu tam má malý sroupky od krve. Nějak jsem tomu nevěnovala pozornost, nebo jsem si spíš říkala, že je to asi při hojení normální. Jenže dneska když jsem pupík ráno opět čistila(lihem),jsem byla svědkem toho, jak se mu pupík zalévá krví
Volala jsem dr. a nakonec jsme i u ní byli. Prý máme zkusit pupík propláchnout peroxidem a když to nepomůže a pořád to bude krvácet, tak máme jet na chirurgii.
Koukala na to nějakým světýlkem a byli tam vidět 3 cévečky, ze kterých to nejspíš při čištění teče. Na diskusích ale hodně čtu, že se to stává mít krev v pupíku, tak nevím, zda dát na radu dr.Jsem z toho vyplašená, malému je 13 dní
Nerada bych něco podcenila, ale zase nechci vypadat jak debil, až pojedeme do nemocnice, kdyby se to nezlepšilo po tom peroxidu. Nemáte s tím nějaká taky zkušenost???
Zkušenost s tím nemám, ale já bych jela hned do nemocnice. Přeci jen je tvé mimi ještě hodně maličké. Třeba někdo má zkušenost a napíše, že to zase přejde.
Tak ať jste brzy fit ![]()
Ahoj, zkušenost nemám, ale moje dr mi říkala dopředu, že kdyby hodně plakal nebo tak, že se to může stát, že nemám plašit a jen zase vytírat pár dní lihem (už to měl zahojené) - ale pokud to tvoje dr viděla a řekla, že máte jet na chirurgii, tak bych jela, nic tím nezkazíš a abys neměla ten pocit, že vypadáš jako hysterická matka, tak rovnou řekni, že tam jsi na popud doktorky ![]()
My jsme na to dostávali vitamín K, zlepšilo se to hned za dva za tři dny, pupíček začal krvácet tři týdny po porodu…
Stroupky jsem vytírala asi dva týdny? Ale byly pidi, tak jestli to máte víc a doporučila to i doktorka, proč by měli v nemocnici koukat divně.
Ahoj mému mladšímu se to taky stalo, taky jsem to nikdy neviděla. Volala jsem ale doktorce a ta mi řekla že se to stává a pokud té krve není moc tak nemám nikam jezdit. Jinak krvácelo to dva dny a od té doby nic. Mám pocit že mu bylo tak dva týdny.
Mě náš pediatr říkal, že kdyby malé začala téct krev z pupíku tak to mám zakápnout mateřským mlékem. Ale nezkoušela jsem to, nebylo to už potřeba.
Naše maličká to měla taky…taky jsem asi po 13 dnech jejího života vystrašeně volala doktorce…a nakonec to bylo všechno v pořádku - čistila jsem to lihem a nakonec to zaschlo, dneska má pupík výstavní
![]()
Malá to měla taky. Ale vždy jen ty krvavé stroupky, nebo trochu krve. Ale hodně jak popisuješ ty to neměla. Ale jestli ti Mudra řekla ať jedeš, tak bych jela. A jestli nechceš vypadat jak debil v nemocnici, tak řekni, že tě Mudra poslala ![]()
Také se nám to stalo, všimli jsme si toho večer tak jsme hned volali na pohotovost a tam nám řekli, že když to neteče proudem tak to nic není, že se to stává. Za pár dní to měl v pořádku
Ale jestli si nejste jistá, tak bych klidně na pohotovost jela. Raději bych vypadala jako debil
než něco zanedbat, ať si trhnou nohou chytráci ![]()
Taky jsme to měli u mladšího syna. Na pokyn dr. jsem dávala zvýšené dávky Kanavitu asi tři týdny a krásně se to zlepšilo. Jen jsem měla nakázáno moc ten pupíček nemáčet zbytečně ve vodě a při čištění to moc nedrhnout, spíš ho jen oťupat, abych nestrhla ty stroupky, co se už stihly udělat.
Jestli to nekrvácí nějak hodně - že by z toho soustavně tekla krev, ale jen to špiní, tak se zeptala na ten Kanavit (protikrvácivý vitamín). Ale jestli si nejsi jistá, radši jeďte do nemocnice - radši desetkrát zbytečně, než jednou něco prošvihnout. Přece jen je to ještě malý drobeček.
V tomto věku to měly všechny moje děti a bylo mit řečeno, že je to norma, pokud je to jen drobné prosakování na stroupek a ne nějaké vyložené krvácení. Takže se snaž do toho moc nerýpat, ať se ten stroupek nestrhne, spíš tam jen ten líh malinko kápni.
Ahojky, naše mala to měla nejen krvavý, ale druhý den po odpadnuti i nehezky zbarveny (červenozluty), bylo ji myslím 22 dnu. Jeli jsme do nemocnice, nechali si nás tam 3 noci. Já za sebe bych jela, přece jen, aby nedostalo mimi nějaký zánět. Držím palce ![]()
Malá to měla 14 dní zpátky a to docela dost, krev na plince i košilce, volala jsem doktorce a že potřít fialkou a super, tedˇ to má krásné ![]()
Malá taky měla problémy s pupíkem. Neodpal jí sám, pahýl musela odloupnout dr. asi ve 14 dnech. Taky pod tím měla plno krve a hnisu.
Desinfikovala jí to, zatahovala jí to lápisem, napřed to měla zalepené, ale za 24 hodin jsem to měla odlepit a normálně umývat a často potírat lihem. Kdyby to začalo výrazně krvácet nebo hnisat, měli jsme přijít hned, jinak za týden. Naštěstí to nic nedělalo.
Kdyby z toho tekla čerstvá krev, tak bych určitě s dítětem někam jela. To být nemá.