Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem se zeptat na Vaše názory, rady, připomínky ohledně spaní miminka na bříšku.
Našemu klučíkovi je téměř 5 měsíců a v noci se mi občas sám otočí na břicho. Spí s námi v jednou pokoji, takže jej ovykle slyším jak se přetáčí, navíc jej i min. po hodině kontroluji, ale včera se mi stalo, že jsem nějak „zabrala“ a klučíka jsem našla spícího na bříšku… Vidíte v tom velký problém? Spí se mu tak asi lépe, ovšem mám docela strach. Co si o tom myslíte?
Děkuji za Vaše reakce.
Ja v tom zadny problem nevidim. Tahle mimca uz nejsou tak mala, aby se treba udusila. Uz je vic pohyblivej. Takhle to dela vic mimin, ze se zacnou pretacet na spani na brisko. Kdyby se mu neco nelibilo, tak se vzbudi a zacne protestovat. Hlavicku ma otocenou na bok, ne? Malej spaval na zadech nebo na boku a jak se naucil se pretacet, tak najednou taky porad spaval jenom na brisku. Zpocatku se pak taky vztekal, protoze kdyz se vzbudil, tak se neumel pretocit zpatky na zada. ![]()
Nechala bych ho. Co já se navstávala ke klukovi, když dělal přesně co Tvůj, ale nechtěl zůstat na bříšku
Až časem na to přišel, že se nemusí pořád šponovat na lokty a může nechat hlavičku položenou.
Pokud se sám přetáčí, neviděla bych problém. Malá taky takhle spávala a spí
Někdy v 6-ti měsících spala i se zabořenou hlavou do polštáře, hlavičku mírně do boku a dobré ![]()
Když je miminko hodně malé, novorozené, tak se tato poloha na spaní nedoporučuje. Jinak myslím, že můžeš být v klidu
Asi se mu tak prostě lépe spinká
Zadny problem asi,…Nas malej taky haja na brisku…A je nam 16 mesicu.
Kdyz byl uplne majinky, tak moc na brisku nechtel byt..A kdyz se umel pretacet vetsinou spal na boku,.
A taky ho kontroluji, a nekdy se me stane ze zaberu,.Ja v tom zadny problem nevidim @Anýzek85..
Pulrocni dcera taky spi na brise, sama se tam pretoci, takze snahy ji otacet zpet na zada jsem vzdala, takze bud v klidu ![]()
Já teď byla s úplným novorozencem týden v nemocnici a tam ho po každým krmení dávali jinak - záda, oba boky a i bříško. takže 1/4 spánku trávil na břiše. a to bylo oddělení, kde mají i nedonošence apod. takže když i takhle malý mimino dají v klidu na 3 hodiny na bříško, neřešila bych to u staršího. zvlášť, když se sám umí přetočit - pak se převalí, když mu nebude něco hovět, ne? ![]()
Já myslím, že tohle je další z témat, které se moooc řeší
, dříve se to tak dělalo běžně, proč né teď? Navíc u tak „starého“ dítěte. Můj prcek spí tak od mala a nevidím v tom problém (navíc máme pro jistotu monitor, a já se nemusím stresovat a můžu se pořádně vyspat), spí tak rád, tak proč ho nutit k něčemu jinému?
.Kdyby se mu to nelíbilo, tak by se přetočil a když to ještě neumí, tak si řekne pláčem přece.
Me moje mama tuhle rikala, ze nechape jak jsme mohli prezit jako miminka, protoze jsme spaly jenom na brise
![]()
@pipiinka Přesně jako u nás. Naše dcerka taky spala od začátku na bříšku, jinak prostě neusnula strašně řvala. Měla pod sebou monitor dechu, tak jsme to měli jištěný. Ted jí jsou tři a spí tak do dneška a je spokojená stále.
Klidně ho nech když mu to vyhovuje, přeci nebudeš sedět u postýlky celou noc a hlídkovat jestli se náhodou neotočil. A k těm čerstvě narozeným miminkům, když se mi narodil syn tak říkali jedině na bříško, pak dcera tak zas jedině na bok a u další dcery jedině na záda a u Anežky to ani nevím neposlouchala jsem ![]()
Moc vám všem děkuji za příznivé odpovědi.
To víte.. při prvním miminku je to vše úplně nové… ![]()
Neboj u druhého, třetího nebo i čtvrtého dítka to už bude brnkačka ![]()
Anička byla z inkubátoru zvyklá spát na bříšku, takže tak víceméně spávala často. Od 4 měsíců se otáčí sama, no a od té doby tak spí pořád. Je jí skoro 8 měsíců a do 7 jsme měli monitor dechu a i já jsem mohla klidně spát
![]()