Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje máma potratila kluky několikrát, ve 28.tt, ve 24.tt, pak už to bylo do 20.tt, nevím, na jakých vyšetřeních tenkrát rodiče byli, ale bylo jim řečeno, že oni dva nemohou mít chlapce. Jinak před potraty se narodily 2 dívky a po potratech 1 dívka.
Tak po dvou potratech v takto pokročilém týdnu bych rozhodně chtěla vyšetření, od různých mutací krve až po genetiku…
Mrzí mě to, čím musíš procházet, přeju, ať se to vyřeší a napotřetí to klapne ![]()
Urcite bych chtela nejake vysetreni, to stopro, JEN jsem chtela napsat, ze ma sestra nemuze diky silnemu revmatu donosit chlapecka, ma jen dceru a dvakrat take potrat kolem 25tt oba kluci. ![]()
Já jsem potratila dvakrát v prvním trimestru, genetiku jsme měli oba dva v pořádku, ale přesto jsme si nechali udělat preimplantační screening a z 8 jinak výborných embryí bylo jen jedno dobré - správně spárované chromozomy, nikde na nich nic nechybělo, ani nepřebývalo. Díky tomu jsme teď v 29tt ![]()
Ahoj
Moje maminka má dvě dcery a mezi námi potratila kloučka… tenkrát to nějak neřešily, jen jí říkaly, že chlapečci jsou náchylnější
Ale byl to potrat do 20tt.
Být tebou tak bych určitě chtěla nějaké gen. vyšetření, v takovémto pokročilém stádiu těhotenství je to podezřelé ![]()
Určitě bych žádala vyšetření. Myslím si, že správná gyndařka by ti je měla i sama doporučit.
Tady jsou nějaké odborné informace http://www.wikiskripta.eu/…hp/Gonosomální_dědičnost ale to ti asi moc neřekne. Každopádně jsou vady, které jsou přenositelné třeba pouze na chlapečky. Chce to určitě odbornou konzultaci.
Nevím odkud jste, ale fajn je třeba Gennet. Ale určitě se vás ujme libovolný genetik. Prostě zavolej, objednejte se. Nejspíš začnete s posezením a odběrem krve a pak se uvidí.
Ahoj, za prve chci rict, ze je mi to strasne lito!!!a za druhe jsem slysela, ze holky jsou silnejsi a v brisku se lepe udrzi.( ono i v zivote jsme bojovnice:-))co je pravdy na tom nevim, ale mam dve holky a obe se od zacatku zuby nehty dokopaly k porodu a zdrave, jak by to bylo u chlapecku netusim a raci nechci vedet.mam pocit ze i vice chlapecku trpi na gen.vady,ale je to jen muj pohled z okoli, co jsem si vsimla, nebo cetla. drzim palecky a preji moooooc stesti!!!
Ahoj nevím přesně jak o bylo, ale bývalá kolegině - 1 dítě zdravá donošená holčička, 2 dítě potrat 16tt - kluk, 3 dítě 20tt kluk -potrat, 4 dítě zdravá donošená holka,5 dítě postižený donošený chlapeček - byli na genetice a prý jim řekli, že majá na kluky špatný geny
- nikdy jsem se jí víc nevyptávala, takže vím jen hodně okrajově, na gentetiku bych šla
Ano, může jít o nějakou X-vázanou chorobu, kdy chlapečci jsou neživotaschopní. Otázka je, zda běžným vyšetřením se na to přijde, dělává se jen karyotyp pod mikroskopem a trombofilní mutace a tam se na molekulárně-genetickou příčinu zpravidla nepřijde. Ale můžeš být taky nosička velké translokace na chromozomu X a potom samozřejmě by to viděli (byť obvykle u těchto případů končí těhotenství velice brzo, v I. trimestru). Anebo šlo o náhodu, že 2× jsi prostě „měla“potratit a kdybys byla čekala holčičku, tak by to dopadlo stejně-a potom samozřejmě může být na vině klidně i ta trombofilní mutace a tak je vyšetření na místě.
takže ano-rozhodně po dvou těhotenských ztrátách, kor v takovémhle tt, bych si vyšetření vyžádala.
Po dvou nepodarenych tehotenstvich, kdy byly v obou pripadech potvrzeni kluci, bohuzel jsem potratila jedno v 25tt, druhe ve 20tt. Myslite, ze bych mela zkusit genetiku, kde je problem? Nevite jak postupovat? A co nas ceka? Jinak mame dve zdrave holciny. Diky za Vase nazory.