Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Velryba černá píše: Více
Obdivuji, že ses tady takhle otevřela
Tohle musí být hrozně těžký zpracovat…
A nikdo si toho nevšiml, že by to týrání nahlásil?
A jak to zdůvodňovala třeba u doktora ten zlomený nos, pád ze schodů… Asi jsi neměla sourozence, babičku nebo dědu? Co to bylo za matku, která upřednostnila chlapa před dítětem. Vím, že takové jsou, ale je to šílené.
To jsem právě myslela, že tě to vnitřně musí ovlivňovat. Propisuje se to dál do života…
Ani na preventivní prohlídky s tebou nechodila? A k babičce si nejezdila? Říkala jsi, jestli si to byla ty, že ani jíst ti nedávali?
A kamarádky nebo kamarádi k Vám taky nechodily?
A chodila jsi na nějaké terapie, až jsi se osamostatnila? Takové trauma člověka poznamená, aniž si to uvědomuje a má to někde vytěsně. Promítá se to právě do vztahů, což je problém, protože partner nebo manžel nemůže být „psychoterapeut“. Mám kamarádku psychoterapeutku, která se věnuje dětem z dětských domovů s traumatem a říkala, že to je strašně vyčerpávající i pro ní dělat terapie těmto dětem.
To třeba nemusel, ale ten vztah to ovlivňuje, aniž si myslíš. Teď čistě hypoteticky: Jen když už máš strach a když ti třeba někdo něco řekne, tak už to bereš třeba jako útok a primárně jsi připravena se bránit, aniž to ten druhý tak myslel.
Dobře. Ale nemusíš pořád „bojovat“ proti všem, nemusíš všechno zvládnout sama, jsou tu i lidi (odborníci), kteří by ti mohli pomoci, aby si to měla snazší a mohla pochopit i ty ostatní, kteří takovou zkušenost nemají a nemohou tě tudíž vůbec pochopit, i když se snažíš otevřeně komunikovat. Nevím, jestli to vyznívá tak, jak jsem chtěla. ![]()
@marin píše: Více
Ale já jsem se v reálném životě nesetkala s tím, že by někdo nepochopil. Nicméně tahle debata asi úplně smysl nemá. ![]()
@marin píše: Více
Pochopila jsem jak jsi to myslela a souhlasím s tim…dětství člověka formuje a pokud musíš být stale ve střehu, což je fakt hrozný…tak byť si to nepřipouštíš, tak to automaticky děláš i v dospělosti…