Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Klopotkova píše: Více
To už jsme poznali. Nezkoušela jsi nějakou terapii?
![]()
Jenže pak by dokázala, že je stejná…někdy ti paradoxně vic pomůže ukázat, že jsi lepší…což neznamená, že odpustíš nebo zapomeneš.
@jege píše: Více
Ne. Já jsem z gruntuhodná ženská, hotová Stella Zázvorková do doby, kdy mě někdo naštve, ublíží.
Neumím se chovat špatně k lidem, kteří se ke mně chovají dobře. Naštěstí se v životě obklopuju jen lidmi, které mám ráda a kteří mají rádi mě. ![]()
@Adull píše: Více
Mně přijde úplně neskutečné a nedůstojné, že se s tou zrůdou ještě v dospělosti, kdy už na ní nebyla závislá, stýkala. Říkám si: proč. Bylo by to po tom všem pod moji důstojnost a abych jí ukazovala, že jsem lepší než ona? A to jako proč. Takové kur. ě bych nechtěla dokazovat vůbec nic. Proste bych jí vynadala, zmlátila ji za to vše a nikdy bych ji už nechtěla vidět. Pokud by mi dal někdo zprávu třeba o její vážné nemoci nebo dokonce jejím úmrtí, nezajímalo by mě to, ta osoba by u mě měla útrum. Vždyť to ani matka nebyla, jen osoba, která ji porodila.
Nikomu jsem nic nedokazovala a dokonce jsem nepotřebovala ukázat, že jsem lepší než ona.
Zachovala jsem se tak, abych s tím byla v souladu já.
@Velryba černá píše: Více
Jak může fungovat vztah matky a dcery po tom všem? Ona za tebe byla zodpovědná. Totálně selhala.’ Ty jsi byla malé, bezbranné dítě. Ona psychouš, který nejen, že tě nechránil, ale ještě tě jak na zlatem podnose dával týrat jiným lidem. Vůbec to nechápu, to se to jiní lidé úplně zbláznili? Kdyby svoji chybu uznala, šla se léčit, s tím by se asi ještě dalo pracovat a úplně ji nezavrhovat, ale takto prostě ne. Byla jsi obětí svině, lidské zrůdy. Ta měla lapět v base i s tím svým amantem.
Proto jsem psala, že jsem se aktivně snažila svým přístupem ten vztah modifikovat tak, aby mohl fungovat. Asi jako když postavíš hrad z kostek a někdo ho zničí, začneš stavět znovu, nejspíš už nebude stejný, ale pořád by to mohla být hezká stavba.
Ale jak už jsem psala, úplně chápu, že někdo jiný by vyčkával jen na to, až jí to dá sežrat.
@stock píše: Více
Tak mám předpotoní názory. Ale jak se ma vžít jaké je to fyzicky někomu ublížit, nebo že může někoho vyprovokovat až k fyzické agresi.
Opět podotýkám, že nejde o to děcku udělat jelita na zadku, to vůbec. ![]()
Fyzická zkušenost k vývoji podle mě prostě patří, ať už je to pálí, dostat na zadek, nebo jít bos. ![]()
Důležitá poznámka: Musí to být bezpodmínečně vyvážené pociťovanou láskou. Nejednou slyšíte, jak si někdo stěžuje, že by radši dostal na zadek, než ten chlad, nebo psychické týrání. ![]()
Příspěvek upraven 25.07.26 v 14:57
@M_Vladim píše: Více
Dítěti taky nedáš flašku vodky, aby se „vzilo“.
Nekoupís mu krabici cigaret, aby se „vzilo“.
Nepodrzis mu hlavu pod vodou, aby se " vzilo".
Nenechas se ditetem fyzicky potrestat, aby se „vzilo“. Se mnou se tohle nedá diskutovat, vím o tom. Mnohokrát jsem se pokoušela, ale nikdy to nedopadlo dobře. Lidé si vzdy utvoří vlastní úsudek o mě a mé výchově, že raději nechám dítě přejet, zvíře zbít, atd., nez bych dítěti jednu soupla. Já už nezvládám na takový kraviny odpovídat. Vím jak, kdybych se pustila do diskuze, o nebiti děti, skončí. A to mě nebaví. Naštěstí ziju v zemi, kde bití, psychické týrání atd. detí je zákonem zakázáno. Je to jedno z mála moc dobrých rozhodnutí. ![]()
@stock píše: Více
Všechny ostatní případy se běžně stanou.
Ne tedy jako výslovně výchovný počin.
Ukažte mi. plavce, co si nikdy neloknul. Kdo potají neochutnal ať cigaretu, nebo neusrknul ze skleničky. Čili ta zkušenost se dostaví. Samo o sobě to nic neznamená. Důležitý je ten kontext, to jsem psal. Jestli mu to někdo vysvětlí, jde příkladem, má ho rád, nabízí bezpečí. ![]()
Určitě se distancuju od použití fyzických trestů jako běžné výchovy na denní bázi. ![]()
Jaký trest chceš dítěti udělit, aby nikdo neřekl, že to je psychické týrání?
Jak to obhájit před zákonem? ![]()
Jde o určitou vývojovou fázi mozku. Pořád máme živočišnou historii a vývoj, nejsme nadřazené éterické bytosti bez tohohle, jak si sem tam někteří mysli.
Mimochodem: O tom, že je někdo násilník si přečtete denně. Ale o tom, jak se vyrovnat s agresivním vztekem…kdo z vás tehle tyden něco četl? A přitom se nedá čekat, že zrovna tihle lidé se vrhnou na studium psychlogie. Je nutné jim dávat předžvýkanou kuchařku až pod nos. Denně! ![]()
Příspěvek upraven 25.07.26 v 15:06
Nedivím se Tyrani a zneužívání dítěte je ten největší zločin pro mě a kor v rodině, ve které má mít člověk zázemí a oporu. To bych trestala dozivotim, protože co to zanechá na psychice toho dítěte si vůbec nepovedeme představit.
@marin píše: Více
Je.
Takže je tu nutně otázka, co s tím. Určitě dříve, než se dostane dítě na pohotovost, nebo zaklepá OSPOD. ![]()
![]()