Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den maminky
,
obracím se na Vás s prosbou, která tu zřejmě již zazněla, ale nevím si rady a jsem bezradná …
V září jsem úspěšně ukončila vysokou školu, Univerzitu v Pardubicích, fakultu chemicko-technologickou a nyní bych měla nastoupit do zaměstnání, do výzkumného centra.
Již rok se léčím s cystami na vaječníku, každou chvíli jsem u doktorky s tím, že mi nějaká praskla a „rodí“ se nové a nové. Já chtěla dál studovat, ale doktorka mi oznámila, že je tu možnost, že kvůli cystám nebudu moci otěhotnět, dokonce jsem měla jít po novém roce na odběr vajíček. Měla jsem si vybrat, budto škola, nebo miminko. Já si vybrala miminko a můj dlouholetý přítel byl též pro miminko. Doktorka nám doporučila se o miminko pomalinku snažit, že to prý nebude jen tak.
Přítel s miminkem už „otravuje“ dlouho, koupili jsme si byt a vzhledem k jeho dobře postavené kariéře nemáme o peníze nouzi.
Nicméně mám nastoupit do zaměstnání. A co čert nechce, včera jsem si udělala těhotenský test a byly tam dvě čárky
. Byla jsem moc ráda, ale dneska mě přepadla hrozná panika. Takhle jsem si to nepředstavovala. Chtěla jsem aspoň půl roku pracovat
Nemáte s tím někdo zkušenost? Vždyt nebudu mít nárok na mateřskou nebo na nějakou peněžitou výpomoc v těhotenství?. Napadá mě jen, že jít do zaměstnání a tutlat to co to jde, než mi vyprší zkušebka.. Ale zase se bojím toho, že by mě mohli nařtknout z toho že jsem podvodnice..
Já fakt nevím, miminko moc chci, vlastně moc chceme, ale to, že na mateřské dostanu necelých 5 000 Kč, co jsem se dočetla na jiných diskusích mě děsí.
Mohla byste mi o tom některá napsat více?
Děkuji za rady a zkušenosti. Já jsem z těch „vědeckých článků“ a zákoníku vynervovaná. :´( Rozhodně nejsem ta, co by si chtěla udělat dítě hned po škole a vyhnout se práci, jen se sešla náhoda se skutečností moc brzy.
@Maarcelkaa píše:
Dobrý den maminky,
obracím se na Vás s prosbou, která tu zřejmě již zazněla, ale nevím si rady a jsem bezradná …
V září jsem úspěšně ukončila vysokou školu, Univerzitu v Pardubicích, fakultu chemicko-technologickou a nyní bych měla nastoupit do zaměstnání, do výzkumného centra.
Již rok se léčím s cystami na vaječníku, každou chvíli jsem u doktorky s tím, že mi nějaká praskla a „rodí“ se nové a nové. Já chtěla dál studovat, ale doktorka mi oznámila, že je tu možnost, že kvůli cystám nebudu moci otěhotnět, dokonce jsem měla jít po novém roce na odběr vajíček. Měla jsem si vybrat, budto škola, nebo miminko. Já si vybrala miminko a můj dlouholetý přítel byl též pro miminko. Doktorka nám doporučila se o miminko pomalinku snažit, že to prý nebude jen tak.
Přítel s miminkem už „otravuje“ dlouho, koupili jsme si byt a vzhledem k jeho dobře postavené kariéře nemáme o peníze nouzi.
Nicméně mám nastoupit do zaměstnání. A co čert nechce, včera jsem si udělala těhotenský test a byly tam dvě čárky![]()
![]()
. Byla jsem moc ráda, ale dneska mě přepadla hrozná panika. Takhle jsem si to nepředstavovala. Chtěla jsem aspoň půl roku pracovat
Nemáte s tím někdo zkušenost? Vždyt nebudu mít nárok na mateřskou nebo na nějakou peněžitou výpomoc v těhotenství?. Napadá mě jen, že jít do zaměstnání a tutlat to co to jde, než mi vyprší zkušebka.. Ale zase se bojím toho, že by mě mohli nařtknout z toho že jsem podvodnice..
Já fakt nevím, miminko moc chci, vlastně moc chceme, ale to, že na mateřské dostanu necelých 5 000 Kč, co jsem se dočetla na jiných diskusích mě děsí.
Mohla byste mi o tom některá napsat více?
Děkuji za rady a zkušenosti. Já jsem z těch „vědeckých článků“ a zákoníku vynervovaná. :´( Rozhodně nejsem ta, co by si chtěla udělat dítě hned po škole a vyhnout se práci, jen se sešla náhoda se skutečností moc brzy.
To si trochu odporuje, ne
?
Ale obecne, pokud nemate o penize nouzi a mas obavy, ze oddaleni by ti dite do budoucna znemoznilo, proc do toho tedy nejdes?
Ze to bez praxe asi neni nejrozumnejsi asi tusis. To uz je na tobe a vasem spolecnem rozhodnuti.
Jestli je pritel chlap, tak si Te vezme a nebude ti vyčítat malý rodičák. Však po prvním dítěti můžeš chvíli pracovat a později mít další. Jsi mladá.
@Maarcelkaa doba úspěšně zakončeného studia se ti počítá do nároku na PPM, takže je tu šance, bys nárok měla
Raduj se, protože s takovou dg je tohle přece mnohem lepší varianta než se léčit a čekat a snažit léta:). Pokud jsi během VŠ vůbec nepracovala a nemáš tedy odplaceno na pojištění potřebných 270 dnů k výplatě MD, pak dostaneš rovnou rodičovskou, teď už to stejně nestihneš dohnat. Ta se bude určovat vzhledem k příjmu vás obou, takže pokud přítel dobře vydělává, tak si s tím nelam hlavu (budeš si tedy moci zvolit kteroukoli z „rychlostí“ RD). Pokud odpracováno 270 máš, popř. s novou prací budeš mít, tak se ti MD vypočítá z příjmů za poslední rok, s tím, že minimum je cca 4500. A po vybrání MD nastoupíš teprve na rodičovskou.
V praxi třeba u mě: otěhotněla jsem na konci VŠ, u které jsem si přivydělávala - tj. měla jsem těch 270 dní, ale měsíční příjmy nízké. Dostala jsem tedy MD cca 4500 na ten půl rok, poté jsem přešla na RD. Můj vlastní příjem by mě odsoudil jen k dlouhé variantě, ale tím, že manžel vydělává dost, jsme si mohli vybrat - v mém případě nejkratší možnou variantu s měsíční výplatou 11 500 Kč (plánovali jsme pak hned druhé, což tedy i vyšlo).
@matkabagristy pozor, to minimálně v roce 2015 nebyla - už :/ - pravda. Kdybych u školy nepracovala, tak bych nárok na mateřskou neměla. S RD je to jiné, tam má nárok každý.
@elibro pořád to platí. Aktuální informace
Do doby účasti na nemocenském pojištění se pro nárok na PPM započítává:
doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno,
Běž to tutlat. Je to super, zaměstnavatel bude jen a jen nadšenej.
Dost možná budeš se svýma problémama na neschopence pro rizikové těhotenství. A navíc nějaká laboratoř to je ideální prostředí pro těhotnou. Směle do toho podepsat smlouvu a co nejdřív, spěchej, včera bylo pozdě.
A děsí tě malá mateřská? Hm, teď máš z brigády lepší peníze? A co slibná kariéra přítele, ta už není tak slibná?
Normálně bych ti poradila, ať to zatím neříkáš, ale v laborce je to docela problém. Ožel těch pár korun, když vás přítel uživí (snad je to stabilní svazek a postará se ochotně) a buď ráda, že budeš mít dítě. ![]()
Psala si že přítel ma peněz dost. Tak se o tebe a potom o vas snad postara ne? V laborce bych těhotenství netajila.
Moc gratuluji k pozitivnimu testu.
Ja na Tvem miste, bych si miminko nechala a uz ted bych se uskromnila co to jde a vytvarela bych co nejvetsi financni rezervu. Pokud ma pritel dobre placenou praci, tak to jiste nejak zvladnete a za 2-3 roky muzes jit do prace.
@matkabagristy tak tím líp! ^^ tak to je aspoň jistota té minimální MD - a zas jako kapesné+menší výdaje, když člověka na těch pár měsíců uživí muž, to přežít jde.
Byla jsem na tom uplne stejne. Polycystické vaječniky. Dr. strašil a otehotnela jsem po VŠ hned na první pokus. Nebudete žádná podvodnice. Ja pracovala až do porodu a kdo říká, že musíte být pryč 3 roky. Normálně nastupte do práce, pokud nastoupite hned po skole bude se vám do materske zapocitavat i cele studiim!!! Nesmite ale mezi tim na urad prace..
Zajdi nebo si zavolej na ČSSZ a zjisti, jak to s tím nárokem na PPM máš. V každém případě bys měla nárok na rodičovský příspěvek, jehož výši si můžeš volit i přes otce dítěte, takže pokud má nějaké normální příjmy, mohla bys mít 11 500 měsíčně (ale jen do určitého věku dítěte). Co se týče budoucího uplatnění, bohužel jsou obory, kde si po výpadku už neškrtneš :/ Nevím, jestli je vaše laborka ok i pro těhotné, když jsi ochotná tam být ve zkušebce? Každopádně gratuluju k miminku.
@zvidavajanca Nemyslím si, že by kvůli hypotetickým problémům, které v tuto chvíli nemá, měla sedět celé těhotenství doma, pokud sama nechce.
@zvidavajanca píše:
Běž to tutlat. Je to super, zaměstnavatel bude jen a jen nadšenej.Dost možná budeš se svýma problémama na neschopence pro rizikové těhotenství. A navíc nějaká laboratoř to je ideální prostředí pro těhotnou. Směle do toho podepsat smlouvu a co nejdřív, spěchej, včera bylo pozdě.
A děsí tě malá mateřská? Hm, teď máš z brigády lepší peníze? A co slibná kariéra přítele, ta už není tak slibná?
Proc hned tak zhurta?
pokud vim ve zkusebni dobe muze odejit sama stejne jako muze ze dne na den dostat padaka. Takze bych to klidne tutlala ty prvni tri mesice. Kdy taky tehotenstvi nemusi dopadnout a muze se stat cokoliv… navic pokud nastupuje pi skole tak s nejvetsi pravdepodobnosti dostane smlouvu na rok, kterou ji pak zamestnavatel neprodlouzi…
Zakladatelko, radovala bych se z tehotenstvi. Nechala bych vecem volny prubeh. Klidne bych tehotenstvi po dobu zkusebky nerikala. Alespon ti vyplyne narok na materskou. Je ta prace nevhodna pro tehotnou? Vsude se snad dodrzuji predpisy o ochrane ne? Pracovala bych co to pujde. No a kdyz bude nejhur tak je tu otec ditete…