Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj lidičky,
protože máte pár nezodpovězených dotazů, tak odepisuji. Milá SimonoP rozhodně nepatřím mezi hodně mladé maminky, řadila bych se do průměru v České republice. Jinak svého syna jsem kojila 13 měsíců a to bez problémů. Nepřišlo mi problematické synka nakojit v restauraci, nemusela jsem u toho ležet. Po porodu jsem neměla žádné fyzické ani psychické problémy.( bez nástřihu)
Můžu říci, že jsem hodně pečlivá maminka a velmi lpím na stravě a výchově mého dítěte. Co se týká zdraví, tak můj syn za celých 28 měsíců měl jednu angínu ve dvou letech a 2krát rýmu. Jako kojenec nemarodil. Proto konstatuji, že pobyt v restauraci mu neublížil. Navíc jsem neměla možnost volby zahrádky, neboť jsem porodila na konci října.
Pokud jsem někoho nadzdvihla a přišla mu ujetá, je to věc názoru.
S pozdravem Štěpík
Ahoj Selka.
Musím s tebou jedině souhlasit. A ostatním maminám napsat svůj názor.
Jsem zdravotní sestra a mám skoro tříletou holčičku. Musím dodat, že moje holčička má tzv. Sparťanskou výchovu. Já jsem totiž ta pisatelka, která je tak nezodpovědná a dítě v 7. měsících nacpe knedlíkama se zelím.
A ze své praxe musím potvrdit, že maminky, které své dítě stranily všeho špatného tak jejich děti měly podstatně více alergií a byli více nemocní.
Když jsem si Adélku přinesla z porodnice, rozprostřela jsem deku na zem a položila ji na ni, aby si ji mohl očuchat i na náš pejsek. A nebránila jsem mu. Musím říci, že Adélka je zdravé, spokojené a šťastné dítě. Není obézní, ani příliš hubená. Nikdy ani jako malinká nebyla nemocná. Druhý den po propuštění z porodnice jsme objely celé příbuzenstvo. Na co miminko stranit infekce. Tomu mi stejně nezabráníme. POkud má dítě dostat chřipku, tak ji dostane od tatínka, od Vás od jiné návštěvy. A tomu fakt nezabráníte. To byste musely dítě schovat pod skleněnou pokličku.
My pravidelně jezdíme stanovat. Poprvé jsem byli, když Adélce bylo asi 4 měsíce. A super. Na čerstvém vzduchu. To moc pražských dětí nezná. A já tak taky vyrůstala. A jsem šťastná a zdravá. Bez potíží.
Upřímně lituji ty děti, kterým maminka nedopřeje ani bonbon. Nebo ty děti, které už od malička musí papat bílé jogurty. Co je špatného na pribiňáku ??
Nejsem ta maminka, která by letěla domů, když je čas oběda. Když jsme venku, tak jdeme s Adélkou na oběd so restaurace ( samozřejmě nekuřácké ). Vrátíme se kolikrát domů až po obědě. Toho Adélka využije a jde spinkat. A já mezitím uvařím večeři. anebo ji uvaříme spolu.Když se probudí, tak si hrajeme, povídáme a mazlíme. Večer si čteme pohádky. Adélka především potřebuje hodně lásky, trpělivosti a klidné dětství. Má harmonickou rodinu, kde se takové věci jako sterilizace lahviček neřeší. Při koupání nemyjeme dětský mýdlem ale normálním naším ( dospěláckým ). Ale koupeme každý den !!!!!!!!!!!!!!!!!!! A problémy se suchou kůží nemáme.
Maminy, neřešte tak svoje zá:,–(y a raši dávejte Vašemu dítěti více lásky, věnujte se mu. Určitě je to lepší, než když mu pomalu odvažujete stravu a přemýšlíte a trápíte se nad tím co dát chudáčkovi k jídlu.
Promiňte, jestli jsem se někoho dotkla anebo jsem někoho nadzvedla, ale toto je můj názor na výchovu.
ja souhlasim, je to v kazdym pripade kazdeho vec, ale to neznamena, ze clovek nemuze napsat jeho nazor
od toho je to diskusni forum
a co se tyce separace ditete urcite souhlasim, ze je dobre dite neseparovat, jen proste v den propusteni z porodnice je na me brzy, ale to neznamena, ze to nektere maminky nedelaji. my jsme taky malou (8mesicu) nechali ocuchat pejskum manzela rodicu a Kristy jeste nebyla ani jednou nemocna, jen me vadi, ze celkove v CR je velky problem najit prijemne misto, kde se nekouri
.
Simona
Tak to je fakt, najít dneska nekuřáckou restauraci to je těžký. Kuřáci jsou strašně bezohledný. Nadávno jsme byli s kamrádkou a jeím dvouletým dítětem na obědě v restauraci. Ani by mě tolik navadilo, že vedle nás u vedlejšího stolu si zapálili cigaretu, když jsme ještě jedly. Vadilo mě to z pohledu toho dítěte. Dospělý člověk si může vybrat, jestli tam zůstane, nebo odejde, ale dítě je pod vlivem rodičů ( musí poslouchat ) a když je pak rodič nezodpovědný, tak trpí akorát dítě.
Znám to z vlastní zkušenosti. Když jsem byla malá, tak si táta vždy zapálil u stolu, když já jsem ještě jedla, ale musela jsem mlčet.
Jít spát do silně zakouřené místnosti ( měli jsme garsonku ), hrůza. A asi mě to trochu ponaučilo, dodnes nekouřím a začít nehodlám. Jen manžel, ten kouří, ale v létě chodí na chodbu na balkon a v zimě má dovoleno jen v kuchyni a neustoupím ani návštěvě.
Nebo ještě víc mě doslova drtí, když vidím těhotnou s cigárem. To bych jí ho vždycky ( s prominuím ) urazila od huby i s hlavou.
Nebo, když jde maminka s kočárkem a u toho kouří. Děs a hrůza.
Přeju Vám krásný zbytek víkendu a spokojené děti.
Pro anonymní zdravotní sestru :
Souhlasím s tebou prakticky ve všem, žádné sterilní prostředí není nejen nutné, ale může i uškodit.
Ale proč lituješ děti, které neznají ( do určitého věku, pochopitelně ) bonbon nebo pribiňák? Jako zdravotní sestra bys měla vědět, proč je lepší bílý jogurt než pribiňák. Moje malá baští bílý jogurt, až se jí dělají boule za ušima, takže bych řekla, že jí chutná.
Dávky jídla přesně neodměřuji, dudlíky hystericky nevyvářím ( občas ho opláchnu vodou ), ale taky malé nedávám kaši s kakaem nebo s čokoládou, když hezky baští ty bez příchutě.
Své dítě nehodlám nijak izolovat od přirozeného prostředí, malá si hraje na zemi (kde jinde, že) a strká do pusy vše, co jí stojí v cestě
, ale rozhodně ji nenechám „olizovat“ na dvorku slepice, králíky a kočky, které neviděly očkování a odčervení ani z rychlíku ( u babičky). Úzkostlivá snad nejsem, sama mám dva velké psy a dvě kočky.
Jinak samozřejmě souhlasím, že je nejdůležitější co nejvíce lásky ![]()
R
Milá anonymka má to štěstí, že dítko nezdědilo dispozice k alergiím apod.
Kdyby dostalo její dítě ekzém z jablka, protože jeho otec je silný potravinový alergik, tak by asi musela řešit, co jíst, v čem a jak koupat, aby se ekzém nezhoršoval.. Dělat frajerku, když žádné problémy nikdy nenastaly a myslet si, že to je zaručeně díky postupu, který aplikujeme, mi přijde značně krátkozraké…
E.
Pro anonymní zdravotní sestru:
Skoro se vším souhlas, jen mi nejde na rozum to vepřo - knedlo - zelo v sedmi měsících. Mému malému je sedm měsíců právě dnes a neumím si představit jak by to jedl - má jen dva zuby. Nebo jsi to v té restauraci nechala rozmixovat? I tak si myslím, že minimálně do jednoho roku by se mělo dítěti dávat jídlo jen s kontrolovaným obsahem škodlivin, pokud možno kvality bio, případně a nejlépe, co si sami vypěstujete… Já jsem na jídlo dost ras - a nějaké maso v restauraci bych teda svému dítěti minimálně do tří let nedala… Taky jsem viděla jednu zdravotní sestru, co cpala své rok a půl staré dítě hamburgrem…úplně se mi z toho ježila kůže… no nic… jsou to vaše děti, dělejte jak myslíte…
Gábina
Suhlasim s Efinou, chodim aj na inu diskusiu a tam podobna odvazlivka ako anonymka pysala, ako dava od 2m svojmu malemu mandarinkovu stavu, pomaranc a ananas, lebo to tak robia vsetky kamosky a malemu to taaak chuti a nikdy nemal ani vyrazku. No a poobede dosla z alergologie s diagnozou atopicky ekzem a doporucena len mliecna strava do 6m! A to je maly viac-menej na umelej vyzive. Nasledky prilis odvaznej vyzivy sa mozu prejavit daleko neskor. Prajem tvojej dcerke, aby sa neprejavili. Nie je to moc prijemne pozerat sa ako sa ti 2 mesacne dieta skrabe do krvi kvoli tvojej odvahe!
A co je zle na Pribinaciku?? Precitala si si niekedy zlozenie? Samy konzervant a chemia, mne je zle ked to jem, citim v tom len chemiu. Kedysi mali podobne vyrobky zaruku len 3 dni, dnesne pribinaciky maju aj mesiac.
Dieta, ktore nepozna sladkosti nie je ziadny chudacik, ked nieco nepoznam, tak mi to nechyba. Je pre neho sladkost aj ovocie.:-) A ist s 3 rocnym dietatom k zubarovi to tiez nie je ziadny prijemny zazitok.
Pre Simonu, ano je to diskusia a kazdy moze vyjadrit svoj nazor v tom mas pravdu, ale podla mna by to mal robit v zmysle fair play. Mne by sa zdalo rozumnejsie napisat „Selka, kolko mas rokov?“ „Nie si mlada mamicka?“A podobne a nie „Selka je asi nejaka mlada mamina......“
Pisat o niekom v 3 osobe a odsudzovat ho, ked ho ani nepoznam sa mi moc nepaci. A toto je zase MOJ nazor.
A ked sme uz pri tom, vydela som akurat vcera mamicku s asi tyzdnovym babetkom sediet v obchodnom centre v podniku, kde viem, ze sa fajci spolu s 5 ludmi pri stole. Dieta bolo na rukach, mamicka vyzerala okolo 30 rokov a nemali problem. Tak z toho priznam sa mi trochu uzko bolo. A to som mala este vcera opacny nazor. Takze sa mi len potvrdilo, ze to velmi zalezi od situacie a neda sa zovseobecnovat ci ano, alebo nie.
Prajem vsetkym pekny den, ci uz v restauracii, alebo vonku na prechadzke.:-)) Hlavne je ked je rodinna pohodicka, no nie???
Ahoj,
musím jen souhlasit s tím, že není jedno, co v kterém věku dáte dítěti jíst. Máme doma dva alergiky a nikomu nepřeji vidět co s nimi udělá takový pribiňák. Největší problém byl vysvětlit prarodičům, že tohle prostě ne. Sladkosti jim nechybí i přesto, že je znají. Malý už si sám řekne, že bonbon nebo čokoládu nemůže, ale že by si dal třeba karob.
Naštěstí není jejich alergie tak hrozná, vadí jim jen sladké mléko, kakao, exotické ovoce, rajčata, oříšky a některé odrůdy jablek. Jen díky tomu, že stravu dodržujeme se malému objeví ekzém vždy jen na jaře - alergie na trávy.
S miminkem v restauraci moc zkušeností nemám, bydleli jsme v tu dobu v malé vesnici, od kud bych musela do restaurace autem nebo autobusem, což už je náročnější. Teď občas někam zajdem, ale jen tam, kde je dětský koutek, protože už jsou větší a u stolu nevydrží. Pravda je, že tři týdny po porodu jsem byla ráda, když odešli všechny návštěvy a já měla chvíli klid, takže jsem ani společnost nevyhledávala. Ale to už musí posoudit každá maminka sama co zvládne ona i její miminko a co je pro ně nejlepší.
Přeju krásný zbytek víkendu.
Verča
Ahoj holky,nemam moc cas,litaji kolem mne dvojcata ale musim se s vami o svuj nazor podelit.Je to predevsim vec te holky kam jde,ale takemusi logicky uvazovat,sestinedeli nemoci a vse okolo co jste psaly.Ale co kdyz mela depku,dlouho nikde nebyla a musela jit nekam.Ja sama jse mpres dva mesice lezela v nemocnici abych donosila dvojcata a pak kdyz jsem vypadla ven tak jsem mela chut na jidlo z restaurace.Nastesti jsem mela kousek od nemocnice rodice a pokud bych chtela nekam jit tak deti pohlidaji.Ale kdyz bylo detem dva mesice tak jsem se vratila zpet domu a to je do Egypta,kde mam sice rodinu manzela ale pokud chci nekam jit tak deti sly vzdy s nami.Poprve jsem byla ale v restauraci az kdyz jim bylo asi 6mesicu.Ale pokud se podivam nv restauraci kolem sebe tak to je tady normalni.Pokud by ta maminka sla tady v Egypte do restaurace tak by na ni nikdo nekoukal tak jako u nas.Mejte se ahoj Katka