Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky,
mám dotaz, kamarádce se před 3 týdny narodilo mimi a už s ním začala chodit do restaurací…je to ok? Sama nemám ještě žádné, ale příjde mi, že je to ještě moc brzy. Můžu jí nějak jemně upozornit, nebo co a jak?? Díky za každý názor.
Ahojky, musím říct, že tohle mi příjde docela brzo. Asi je kamarádka velmi společenská, ale myslím že chvíli by ještě počkat měla. Předpokládám že je to restaurace, kde se nekouří
, ale i tak musí maminka něco ze svého starého života obětovat a přizpůsobit se potřebám miminka. Asi bych s ní lehce promluvila, určitě ještě namá mimi ani základní důležitá očkování, tak bych snad šla na to z této strany. Držím palce.
Jit s 3 tydennim miminkem do restaurace mi pripada dost predcasny, ale tohle je kazdeho vec. Nekdo (treba jako my) nechodi jeste ted s dcerou (8 mesicu) do restaurace, protoze je vsude zakoureno, nebo je obdobi chripek…takze vyckavame az budou zase zahradky a bude se moci sedet venku
myslim, ze ale rozmlouvat kamaradce neco nema cenu, urcite ma svuj rozum, nehlede na to, pokud s tim souhlasi i jeji manzel, nemelo by to stejne cenu ![]()
S.
Ja si myslim,ze ve trech tydnech je velmi brzy. Prave tohle tema resime s manzelem. Mame trimesicni dceru a on byl presvedcen,ze kolem obeda se nesmi v takovych zarizenich kourit a peclive se to dodrzuje. Ja jako byvala kuracka vim,ze to spousta lidi nedodrzuje,takze si pekne pockame na otevreni zahradek. Nejsem totiz zrovna ten typ,ktery by behal za neukaznenymi lidmi a zakazoval jim kourit. A navic mam pocit,ze dite do restauraci nepatri. Terka a Charlie.
Nechci se zastávat té maminky, co chodí s tak malým miminkem do restaurace. Pokud se tam opravdu nekouří, tak v tom problém nevidím.
Jít na procházku a pak si jít do nějaké restaurace na vyšší úrovni ne do začouzené klasické hospody na kafíčko.Nevím.
Sama mám malé dítě ( 3 roky ) . A do restaurace chodíme taky od miminka. Když bylo malé asi 7 měsíců, dostala v restauraci vepřo-knedlo-zelo. No a ?? Žije.
Ja nevim,ale ja mela uplne jine starosti,kdyz mela mala tri tydny. Netusim,jak jsou na tom zezacatku jine maminky,jenze ja mela prvni dva mesice v hlave budik na kojeni a kdykoliv jsme sli treba jen nakoupit nebo neco vyridit,tak jsem z toho byla desne nervozni. Nakojit se da dite i v restauraci,ale tam vetsinou neni misto na prebaleni. A miminka byvaji docela prutokove. Mozna jednou za cas nouzove bych to prezila,ale nejak pravidelneji bych to urcite nedelala. Korny
Pokud se v té restauraci nekouří, tak mi nepřipadá že je co řešit.
Já jsem byla se synem poprvé v restauraci asi v jeho dvou týdnech, většinu celé naší večeře stejně prospal a když jsem ho potřebovala nakojit, udělala jsem to přímo u stolu, zatímco jsem jedla…prostě jsme se najedli oba. ![]()
Do restaurací jsme pak chodili dost pravidelně, samozřejmě do těch nekuřáckých. Teď, když syn chodí to už tak růžové není, protože chce pořád někam utíkat a z návštěvy restaurací se stává noční můra. Malá miminka jsou na tohle idální ![]()
Ahoj Lidi,
asi jsem rekordmanka, ale já byla s malým v restauraci v den příjezdu domu z porodnice. Opravdu záleží na výběru restau. zařízení.
Pa Štěpík
No, rozhodně nemám skleníkové dítko … ale chodit s ním po příjezdu z porodnice do restaurace???! I když vyberete superčistou restauraci bez kuřáků … přece jenom je to uzavřená veřejná místnost! Může tam kdokoliv - a vy nevíte, jestli není nemocný! Šestinedělí má něco do sebe, miminko není odolné vůči okolnímu prostředí!!!!!
Nechtěla jsem sem psát, abych si zase nenaběhla, ale (nejen) poslední příspěvek mě docela nadzvednul!
Já sama jsem s dcerou chodila od malinka (nevím přesně od kdy, ale jak psala Korny, miminka jsou průtoková, kojíte a přebalujete třeba každou hodinu…a těžko v sebelepší restauraci přebalovat, pokud tam není přímo místnost k tomu určená a kojila jsem zpočátku vleže, což by na veřejnosti působilo divně:))), ale bylo jaro a léto, chodily jsme výhradně do letních venkovních restaurací, v zimě už bylo dceři kolem 8 m. a bylo to v pohodě i uvnitř.
Novorozenec NENÍ zmenšenina dospělého!!!!!! Nemá vyvinutou imunitu… !!! Vždyť ani domů na návštěvu si člověk zpočátku nepustí každého, aby miminko nenakazil… Nebo vy ano?
Jsem pro to, že i malé dítě může většinu aktivit absolvovat společně s rodiči… ale nesmí to být na úkor jeho zdraví, pohodlí a bezpečí ![]()
(a teď mě tu ukamenujte …!)
Baghira a Eliška 11 m.
Ja fakt nechapem, co sa tu riesi. Preboha ved to je jej dieta!! Vam by sa pacilo, keby vam niekto kecal do toho, co mate robit??? Tu nadavame na svokry, ze nam do toho kecaju, toto sa mi zda dost podobne,
Keby chodila do zafajcenych restik, tak jej otvorene poviem svoj nazor, a bud si z toho nieco vezme, alebo nie, ale inak si myslim, ze sa s tym nic moc robit neda. Keby bola tema mam ist s 3m dietatom do restiky, tak to pochopim, ale riesit, ako mam presvedcit kamaratku, ze MOJ nazor je ten spravny, to sa mi nezda velmi na mieste.
K restikam- my sme s malym nechodili po obchodoch asi do 2m, potom uz ano a to aj pocas chripkovej epidemie. Chory bol raz a to dostal od muza, ktory bol chory 3 tyzdne vkuse. Zvladli sme to bez liekov, len homeopatikami a prirodnymi prostriedkami. Kym je dieta kojene, tak ma taku imunitu, ako uz nikdy v zivote. Maly bol aj s chorymi detmi (v rodine je viacero deti, takze sa tomu nevyhne) a nikdy neochorel.
Dieta by malo v ramci prevencie alergii do 2 rokov zivota prekonat aspon 5 horuckovitych ochoreni. Mna rodicia tiez izolovali a ked ma dali do jasli, tak som bola non-stop chora, nemala som ziadnu imiunitu a casom sa k tomu pridali alergie a astmy.
Raz sa robil vyskum, a zistilo sa, ze najzdravsie su deti, ktorych matky boli dojicky krav a deti boli casto v spine.
Poznam babu, ktora s malym chodi len von, nikam ho neberu medzi ludi, je rovnako stary ako moj, plne kojeny a aj napriek izolacii mal uz zapal priedusiek s nutnostou antibiotik. Nahoda? Mozno, ale skor si myslim, ze nie.
Myslim si, ze sa daju najs baby friendly restauracie a ist tam raz za cas bud s manzelom, alebo kamoskami, moze len pomoct nezcvoknut sa na materskej. Pre dieta je to obohatenie, ma nove podnety, zazitky.
Nas Valerik je vyslovene nocny, restauracny typ. Nikdy nesiel spat pred 23 hodinou. Minule sme sa s nim boli najest, v momente bol hore a takeho stastneho, som ho uz dlho nevidela, plno ludi, nove veci okolo. Boli sme tam asi hodinku, ale citila som sa super, po stereotype opat medzi ludmi.
Moj nazor je, ze sa to neda zovseobecnovat ci s dietatom ano, alebo nie. Nech si kazdy vyberie, co mu vyhovuje.
Matky, ktore zoberu do restiky dieta, ktore tam place, alebo sa nudi, zatial, co mu oni fajcia pomaly do tvare nechapem, ale to snad nie je pripad tvojej kamaratky?
Ale inak si myslim ZI a NECHAJ ZIT.
Sorry za vasnivy a trocha chaoticky prispevok ale tiez ma stvu niektore kamaratky, ktore mi kecaju do vychovy a hlavne tie co este nemaju deti. Tazko sa posudzuje situacia v ktorej sme sa neocitli.
Baghira, mne prave detska lekarka povedala, ze v sestonedeli ma dieta imunitu taku ako uz nikdy v zivote!! Samozrejme kojene dieta. My sme ked bol malicky tiez nechodili, ale teraz (ma 4,5m) vydim, ze ho to obohacuje, nikdy to nie je na ukor jeho bezpecia, alebo pohodlia, s muzom sa striedame v jedeni a noseni a maly je stastny.
V porodnici, kde som rodila je (mimochodom baby-friendly) su povolene navstevy hocikoho od narodenia, dieta mozu kupat rodinny prislusnici, proste je to otvorena nemocnica a maju argumenty preco je to tak. Cim skor sa dieta stretne s infekciou, tym skor sa s nou nauci bojovat.
A k prebalovaniu, Nas maly uz dost dlhu dobu kaka za:,–(ne len rano po prebudeni, takze s prebalovanim, ked sa niekam vyberieme na hodinku-dve problem nie je.
Mne sa skor zda odveci sediet s dietatom v lete na terase, lebo tam je nafajcene teda dost aj napriek tomu, ze je to vonku. Ja chodim za:,–(ne do restik, kde sa nefajci, alebo je tam dosledne oddeleny priestor pre nefajciarov(na toto som vazne citliva)
Ja by som skor vydela problem v nepohodli pre seba 3 tyzdne po porode som bola rada, ze zijem.:-)))
Ale je samozrejme, ze mame kazdy iny nazor a je to tak v poriadku, su to nase deti a je na nas, co pokladame za dobre pre ne.)
Gothic,
tak to máš kliku, naše malá kakala fakt pořád ![]()
A na kouření jsem taky pes, úplně to nenávidím … neboj, na to dávám pozor, ani venku nikdo nesmí kouřit, když jsme v dohledu…:)
Měj se krásně (jakpak je na Slovensku? Už taky roztál všechen sníh?)
Baghira
Baghira na Slovensku teplucko, slniecko, parada. ![]()
Maly ked bol krpec kakal viac, ale od toho 2m, niekedy aj 4 dni nic a teraz je to kazdy den rano, Tesim sa tomu. A ked ti pravdu poviem, nikdy sa nam nepokakal vonku ani na nakupe. Asi stastie, neviem. Ale vytocilo ma, ze postavili u nas novy obchodak a nie je tam prebalovacia miestnost!! V dnesnej dobe. Maleho som prebalovala medzi umyvadlami. :- ) Nastastie len pocikaneho. Tiez to moc neprehanam s tym tahanim po restikach a obchodoch v tom sestonedeli nebol hadam nikde, ale to bola vonku dost zima (von ale chodil), ale preto sme nechodili, ze moj muz bol proti, stale sa boji, co ked sa maly zobudi, alebo nieco, ale uz vydi, ze sa to da aj so zobudenym. V sedacke nam vzdy zaspi, je to fakt dost pohodove dieta, ked ma podnety, tak je stastny. Skutocne to asi dost zalezi od dietata a preto nemam rada zovseobecnovania-toto ano a toto nie. Je to na rodicovi. Ked niekto nechce chodit, nech nechodi a ked chce nech chodi.:-))
Ja len nemam rada tych mudrlantov, co vzdy vedia, co je pre cudzie dieta TO NAJLEPSIE.:-))))) Tym nemyslim nikoho v tejto diskusii.
me taky prispevek selky „nadzvihnul“, jit s miminkem v den pusteni z porodnice do restaurace je podle me ujety
ale je fakt, ze lidi jsou ruzny a proto je to kazdeho vec. treba mela selka pocit, ze to mimi nevadi, docela by me zajimalo, kolik ji je? treba je to jeste hodne mlada maminka, ktera nevedela co a jak je dobre pro takhle maleho drobecka. kazdopadne neni dobry drzet mimi jako ve skleniku, ale zase takhle brzy:?:
tak prijemny vikend a uz aby byly zase otevreny zahradky ![]()
Simona
Simona P, ja nechcem nikoho obhajovat, ale tazko posudzovat situaciu, mozno sa len niekde zastavili po ceste najest. Mimi spi v kociku dost izolovane a restika moze byt aj prazdna. Ja to skor nechapem vo vztahu ku mne, ja som nemohla ani dobre sediet po prepusteni z porodnice.Ale nedovolila by som si niekoho odsudzovat, ked nepoznam okolnosti.
Mna skor soklo to vepro, knedlo zelo v 7m!! Na jedlo som fakt ujeta. A tiez nechapem rodicov, co davaju malym detom masove gulicky v IKEI, ved v nich je glutaman sodny, nevhodny pre deti do 3R!!!Ale je to v prvom rade ICH dieta a ICH vec!!!