Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Mám dceru za týden 4 měsíce a už od porodnice máme problém s kojením. Není to žádný přechodný bojkot, který přejde, protože to už trvat celé 4 měsíce. Ona prostě nechce a nemá zájem pít. Zkoušela jsem dávat MM i UM lahvičkou, vyzkoušela jsem 5 druhů lahviček a ona se z toho nenapije, neumí to. Laktaci udržuji, že po každém pokusu o kojení odsavam. Měla jsem tu několikrát LP, nechali jsme střihnout podjazykovou uzdičku a nic nepomohlo. Pije jen v polospánku, takže já ji musím uspat, pak položit a hned strčit prso. Buď se napije hned, nebo ho má v puse a začne pít po půl hodině, nebo taky vůbec. Já celou dobu u ní ležím a čekám na příležitost, kdy bude pít. Teď poslední dny je to horší ji uspat. Mela bdělá okna 1,5h.
Takže já celý den jen uspavam a snažím se ji nakojit. V noci spí se mnou v posteli a někdy se ve spánku napije, někdy za celou noc ne. Spí celou noc. I když ji prebalim a hned přiložim, tak nepije. A ráno po celé noci o hladu taky nechce. Pediatr neřěší, protože přibírala, uvidíme po měsíci za týden na kontrole. Nemůžu sní ani pořádně nikam jít, protože jak ji tam nakojim…
Už jsem psychicky vyčerpaná a představa několika dalších takových měsíců, mě děsí…
Potřebovala jsem se z toho vypsat, nevím jestli mi někdo pomůže
Co zkusit brcko? mensi sklenicku? ucici hrnicek.. me napada proste treba i lahvicku s poradnou dirou… aby ji to teklo samo a nemusela se moc snazit i za cenu, ze bude jen na UM…
Miminko si od vás vezme jen tolik, kolik potřebuje a pokud přibírá a hladem se nebudí, zkuste svou vytrvalost v kojení omezit. Pokud se tím budete trápit, nepomůžete si a holčičce už vůbec ne. Jestli je to pro vás velmi stresující, vyzkoušejte první příkrmy od 4. měsíců nebo doma vyrábějte, možná to malé zachutná, ale zbytečně se tím netrapte. Jestli jde váha nahoru, je vše v pořádku. ![]()
Hodně holek krmí přes stříkačku.
nám to dělalo problém, to neuměla. Takže láhev. Mame docela štěstí v tom, že ji je úplně jedno z jaký láhve pije.
@Leenvecka zkoušela jsem stříkačku, panakovku, lžičku… Nic
Lahev jsem zkoušela s větším otvorem a taky nechce
@coffewomen právě že mě to hodně trápí, má i méně počůraných plen. Prikrmy asi budu už pomalu zavádět. Mě i hodně trápí to, že pije jen v polospánku. Nemůžu sní ani nikam jít na návštěvu. Chodíme 1 denně na procházku. Když spí doma, nemůže nás nikdo vyrušit…
@Atisia pořád dokola takové ty rady. Krmit v posteli nahate, nebo v nosítku, na balkoně, v pohybu… Že se to určitě spraví.. V šátku i na baloně jsem zkoušela, ale bez úspěchu. Byli jsme i na krainosekrarni terapii, ale asi taky nepomohlo
@divomys Na ORL nepomohli s orofaciální stimulací nebo s myofunkční terapií? Ještě se tím zabývá logopedie, protože vše souvisí se vším, správná funkce sání, polykání a svalů v puse se správným vývojem řeči.
Ve 4 měsících přirozeně zeslabuje sací reflex, až mizí úplně. Některé zdroje uvádí, že v tomto období už sání přechází do podmíněných reflexů. Ale že by se dítě ani nenajedlo, není až tak časté.
Nechci strašit, ale poruchy v této oblasti mohou poukazovat na některé poruchy vývoje v souvislosti s onemocněními nebo vrozené vady, které nejdou zjistit prenatálně a nemusí jít zjistit hned po narození.
Nepíšeš, jaké jsou váhové přírůstky.
Jak fungujete celý den, to jen číháš a snažíš se kojit? Nebo zvládáš i běžné věci?
Asi bych přitlačila na pediatra, vyžádala si vyšetření na neurologii a hledala někoho, kdo se zabývá výše zmíněnými terapiemi. Na tom ORL jen střihli uzdičku nebo i vyloučili vrozené vady v ústní dutině?
Příkrmy bych zavedla taky.
Jak dlouho a jak casto presne kojis?
Jestli cura a pribira, tak proste saje
.
Urcite zkus tzv. prirozenou polohu, jsi v polosedu, dite brichem na brise, nohy k noham, koji se v zaklonu bradou zaborena do prsa. Googli.
Pri vsech moznych poruchach sani byva tato poloha jedina, ktera funguje. Je to vlastne stejna poloha, ve ktere se dite samo prisaje tesne po porodu. Muzes takto kojit i ve spanku, kdy lezis na zadech a dite lezi na tobe (klidne i kolmo k tobe, hrudnikem na tobe, nohama na posteli) a samo se koji.
Jo a zmenit LP na nejakou hodne doporucovanou…?
@Lucie_Sx neříkám že nepije vůbec, ale jde i o to, jak to celé je. Náš den: probudí se např. v 7:30 ( moc se nenapije) v 9:00 zacne byt protivna, unavena. Zkusim polozit a nabidnout prso. Nekdy se napije, ale vetsinou se prisaje a zacne vrtet, kopat nozkama, mlyt sebou. Tak ji vezmu a huzdàm ji. Jak se uklidni zkusím znovu prilozit, někdy se stane že začne sat a u toho usne. Takže spí v puse má prso. Během toho spánku začne sát, probudí se a už nechce. Teď poslední dobou ji v klidu udpst je těžší, vždyť do 10 minut usla, teď to trvá i půl hodiny. Po probuzení si hrajeme, nebo si jdu udělat oběd a za hodinu a pul od vzbuzeni se to opakuje. Kolem cca 15:00 jak se probudí A je nalezena jdeme ven. To v klidu usne hned. Jak přijdeme z venku, musím ji hned vzít a vyslect a zkusit v polospánku hned přiložit. Někdy se napije, jindy ne. Když jdeme např někde na oslavu, nebo na návštěvu, tak se stalo, že prostě nepila, když jsem ji zkoušela nabídnout v náručí. V noci při každém jejím zavržení se snažím ji prso nabídnout, většinou otevře pusinku, ale jen Cucne a spí dal
@divomys jak píše @1Pears1 popřej a prohledej tu myofinkcni terapii, orofaciální stimulaci. To spíš vypadá, že má oslabené svaly, že prostě ten tlak nedokáže z nějakého důvodu vytvořit.
Zkus zavolat i tam, kde se věnují dětem s rozstepy, tam by ti mohli. pomoci.
Můj syn se z láhve nenaučil pít nikdy…
Chápu, jak je to pro tebe vyčerpávající ♥️