Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My máme doma 5letýho jezevčíka,když se nám malej narodil doktorka nám doporučovala hodně pejskovi miminko ukazovat,rozhodně ho nedávat pryč,před koupáním klidně nechat olíznout ručičku nebo nožičku,tak jsem to vyzkoušela a se žárlivostí sme neměli ani nejmenší čest
![]()
Zuzlounek píše:
Holky, a nemáte někdo zkušenost přímo s bišonkem a miminkem? Ta naše je velká závislačka a cizí děti moc nemusí - dělají na ni moc rychlé a nepředvídatelné pohyby…
ale říkám si, že mimi bude ze začátku spát a moc se hýbat nebude, tak by si mohli zvyknout postupně…
nemam zkusenosti s bisonkem. Doma jsme meli maleho knirace, ktery taky nemel rad deti. Kdyz se narodila nejmensi segra, tak dokud byla lezici mimino, bylo to v pohode. Problem nastal, kdyz zacala lozit. Jednou se stalo, ze spal vedle gauce a segra k nemu prilezla a sahla na nej, ohnal se a prokousl ji ruku. Byla to urcite nase chyba. Nemeli jsme doma dobre nastaveny zebricek smecky (tenkrat jsem vubec nevedela, o co jde).
Ted mam sveho psa, od zacatku vi, kde je jeho misto, kdyz jsme si privezli malou z porodnice, tak by ji nejradsi snedl laskou, to jsme zarazili, aby na ni neskakal, ted je v jeji pritomnosti klidny, nesape se po ni, nesmi k ni na deku a vi, ktere jsou jeji hracky. Kdyz se k nemu mala prizene, vstane a odejde. Proste to chce nastavit psovi hranice. Dokonce se mi jednou stalo, ze jsem dala psovi zradlo a neco jsem kuchtila v kuchyni, kdyz jsem si uvedomila, ze Lena je nejaka podezrele hodna a ticha, nasla jsem ji sedet ve dle jeho misky, hrabala se mu granulich a druhou rukou ve vode a on spokojene zral dal, rusit se nenechal. Myslim, ze testem prosel
, ale uz davam bacha. Ted uz to jenom naucit dite
, to bude vetsi fuska.
Mame taky jackrussela a mimi prijal dobre, ochranarsky, kdyz jdeme s kocarem a nekdo se priblizi tak vrci, je to dobry proti otravnym babi co hledi do kocaru a sislaji na mimi. Pes je normalne v baraku, malej si snim hraje, kdyz ho placne tak pes si ho nevsima anebo odejde. Jednou ho malej dloubl do oka to jsem se lekla, ale nez jsem priletela pes zaknucel a odesel, nic mu neudelal a ani by asi neublizil. Manzel ho celkem dobre trenuje, je vychovanej, neublizi, kdyz ani nezavrcel pri dloubnuti do oka tak vim ze je klidas.
Holky potřebuju poradit. Taky máme psa, přítel ho měl, ještě než jsme se seznámili. Je to opravdový kříženec:-), nalezenec, jako štěňátko vyrůstal v hospodě a zažil toho asi dost. S přítelem jsou opravdoví parťáci, bránil by ho i kdyby ho napadl medvěd:-) Ale taky je to hrozný anarchista, nenechá si nic líbit, stačí mu omylem šlápnout na nohu a hned by vás sežral, on teda nekousne, ale vyjede… S miminkem je to zatím v pohodě, pořád by ji olizoval:-) Ale bojím se, až bude Viki větší a chodit. Pes je celkem vychovaný, poslouchá i mě, ale když se sekne, tak prostě ne. Snažíme se. aby ho ta změna v rodině nijak neomezovala. Akorát hierarchie smečky nějak nefunguje, s přítelem byli rovnocení. Když jedl on, dal i psovi, když ho pes při hraní kousnul, kousnul ho taky…
Máte někdo zkušenosti s takovým psem a mimčem?
elfans, vas krasavec by mel vedet, kde je jeho misto, rovnocennost s pritelem by mohla davat psovi dominanci nad mimcem. Napisu, co jsme delali my, aby si nas pes uvedomil, ze Lena je nad nim. Kdyz byla prte, davali jsme mu ji ocichat, ale jen kdyz jsme chteli my, nesmel se na ni sapat, jedla driv nez on, z baraku „vychazi“ nejdriv kocar, pak ja a nakonec pes. Myslim, ze to pochopil celkem rychle.
elfans
Hele neboj, tzv. teorie smečky, že šéf první jí, jde ze dveří a sedí na křesle, jsou ve skutečnosti pověry
. Hlavní jsou jiné věci - když si pes něco protivně vynucuje, tak mu to nedám. Já jako šéf ovládám zdroje - jídlo, drbání, nejlepší místo, odměny, pozornost. Psovi je dávám jen tehdy, kdy je pes klidný, nevnucuje se, je hodný. Když dělá bugr, má smolíka.
A pak je ještě všemocná důslednost - když něco řeknu, tak to prostě platí a nejede přes to vlak (podmínkou je že pes ví, co po něm chci, musí to umět).
Ve vašem případě bych psa odměňovala za vše, co udělá dobře - např. že v nepříjemné situaci prostě odejde pryč. Pomoct si můžeš povelem („bež pryč“ apod.). Musí přesně vědět, co se mu vyplatí a co ne, tohle se psi učí hodně rychle
.
Dávat pejska pryč před příjezdem miminka je určitě blbost.Já měla taky hrozný strach,jak to po porodu bude.Máme 2roky starou fenu ridgeback§staford, musím říct že začátky byly vpohodě,když se pak malá začla více plazit a otáčet,Šejla jí nosila hračky,lehala si k ní na zem… problém nastal až teď,když malá začla lozit po čtyřech.Stačí aby se jen trochu přiblížila k pelechu,nebo misce a šejla už vrčí a ježí se.Tak je to logické,že si brání svoje, ale já mám hrozný strach že jí kousne. Jinak agresivní není,je trochu divoká,mazlivá,a ne příliš vychovaná,ráda si hraje, s lidmi problém nemá,tak snad to přejde.Jinak malá je pro mě vším a pes pokud se to nezlepší bude muset pryč.. ![]()
Elí zelí píše:
Dávat pejska pryč před příjezdem miminka je určitě blbost.Já měla taky hrozný strach,jak to po porodu bude.Máme 2roky starou fenu ridgeback§staford, musím říct že začátky byly vpohodě,když se pak malá začla více plazit a otáčet,Šejla jí nosila hračky,lehala si k ní na zem… problém nastal až teď,když malá začla lozit po čtyřech.Stačí aby se jen trochu přiblížila k pelechu,nebo misce a šejla už vrčí a ježí se.Tak je to logické,že si brání svoje, ale já mám hrozný strach že jí kousne. Jinak agresivní není,je trochu divoká,mazlivá,a ne příliš vychovaná,ráda si hraje, s lidmi problém nemá,tak snad to přejde.Jinak malá je pro mě vším a pes pokud se to nezlepší bude muset pryč..
Tvoje fena se snaží dostat tvé dítě pod sebe.Dej jí jasně najevo kdo je pánem a kdo je poslední ve smečce.Moje děti mohli i sedět v pelechu a bylo to v pohodě.Ba i při jídle se hrabat v tlamě.prostě vše.I když jsem samozřejmě děti nenechávala.Ale vše bylo max v pořádku.
Petra2829 píše:Elí zelí píše:Tvoje fena se snaží dostat tvé dítě pod sebe.Dej jí jasně najevo kdo je pánem a kdo je poslední ve smečce.Moje děti mohli i sedět v pelechu a bylo to v pohodě.Ba i při jídle se hrabat v tlamě.prostě vše.I když jsem samozřejmě děti nenechávala.Ale vše bylo max v pořádku.
Dávat pejska pryč před příjezdem miminka je určitě blbost.Já měla taky hrozný strach,jak to po porodu bude.Máme 2roky starou fenu ridgeback§staford, musím říct že začátky byly vpohodě,když se pak malá začla více plazit a otáčet,Šejla jí nosila hračky,lehala si k ní na zem… problém nastal až teď,když malá začla lozit po čtyřech.Stačí aby se jen trochu přiblížila k pelechu,nebo misce a šejla už vrčí a ježí se.Tak je to logické,že si brání svoje, ale já mám hrozný strach že jí kousne. Jinak agresivní není,je trochu divoká,mazlivá,a ne příliš vychovaná,ráda si hraje, s lidmi problém nemá,tak snad to přejde.Jinak malá je pro mě vším a pes pokud se to nezlepší bude muset pryč..
Takhle to nefunguje, ta reakce je z drtivé většiny buď strachová nebo teritoriální, se smečkou to nemá co dělat. Pes nikdy nemůže brát dítě jako nadřízeného tvora, ale měl by ho naopak brát jako mládě svého šéfa a jako takové ho chránit.
Malou nenech, aby fence lezla do pelechu, a fenu nenech si ten pelech bránit. Zároveň fena musí vědět, že se o svůj pelech nemusí bát, že ji tam nikdo nebude trápit. A zapracuj na výchově, to je základ, aby pes fungoval. Pes, který nerespektuje svého pána, nebude respektovat (chránit) ani jeho mládě.
Nečekej, až se „něco“ stane a pes se sám od sebe zlepší, musíš to jako šéf vzít do svých rukou ty.
Pravidelný kontakt dítěte se zvířetem v prvním roce života snižuje riziko případných alergií až o 70%. Takže opravdu dávat zvíře pryč kvůli příchodu miminka je zbytečné a co se týče bezpečnosti tak je to opravdu jen o výchově zvířete, jestli je nevychované po příchodu miminka už to těžko napravíme.
Kamoška třeba měla psa a ten začal na dítě hrozně žárlit, schválně jim čůral na postel, trhal boty, záclony, no dali ho na týden k rodičům na zkoušku a pak ho vzali zpátky, tři dny dělal uraženého a pak se zpravil a už nedělá problémy.
Lucie_Sx píše:Petra2829 píše:Takhle to nefunguje, ta reakce je z drtivé většiny buď strachová nebo teritoriální, se smečkou to nemá co dělat. Pes nikdy nemůže brát dítě jako nadřízeného tvora, ale měl by ho naopak brát jako mládě svého šéfa a jako takové ho chránit.Elí zelí píše:Tvoje fena se snaží dostat tvé dítě pod sebe.Dej jí jasně najevo kdo je pánem a kdo je poslední ve smečce.Moje děti mohli i sedět v pelechu a bylo to v pohodě.Ba i při jídle se hrabat v tlamě.prostě vše.I když jsem samozřejmě děti nenechávala.Ale vše bylo max v pořádku.
Malou nenech, aby fence lezla do pelechu, a fenu nenech si ten pelech bránit. Zároveň fena musí vědět, že se o svůj pelech nemusí bát, že ji tam nikdo nebude trápit. A zapracuj na výchově, to je základ, aby pes fungoval. Pes, který nerespektuje svého pána, nebude respektovat (chránit) ani jeho mládě.
Nečekej, až se „něco“ stane a pes se sám od sebe zlepší, musíš to jako šéf vzít do svých rukou ty.
Nemám prvního psa ani dítě.Je samozřejmé že pokud pes nebere dospělého nebude brát ani dítě.To já chápu.Ale se smečkou to má sakra co dělat .
Petra2829 píše:Lucie_Sx píše:Nemám prvního psa ani dítě.Je samozřejmé že pokud pes nebere dospělého nebude brát ani dítě.To já chápu.Ale se smečkou to má sakra co dělat .Petra2829 píše:Takhle to nefunguje, ta reakce je z drtivé většiny buď strachová nebo teritoriální, se smečkou to nemá co dělat. Pes nikdy nemůže brát dítě jako nadřízeného tvora, ale měl by ho naopak brát jako mládě svého šéfa a jako takové ho chránit.Elí zelí píše:Tvoje fena se snaží dostat tvé dítě pod sebe.Dej jí jasně najevo kdo je pánem a kdo je poslední ve smečce.Moje děti mohli i sedět v pelechu a bylo to v pohodě.Ba i při jídle se hrabat v tlamě.prostě vše.I když jsem samozřejmě děti nenechávala.Ale vše bylo max v pořádku.
Vím co píšu
. Dítě nikdy nebude nadřazené, ani v psí smečce není štěně nadřazené. Je chráněné a vychovávané. A od toho je šéf, aby stanovil pravidla.
Každá máme jiný názor.Možná stejný ,akorát jinak napsaný.Hádat se nebudu .Moji psi byli spokojení vždy,moje děti též .Nikdy se nic nestalo což je fajn.U tebe to bude asi obdobné.
Hezký den.