Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravim a prosim o radu. Mame dvouletou fenku a par tydnu stareho synovce. Vcera jsme je „seznamovali“…fenka zvedave koukala do kosiku s mimcem, pote jej ignorovala. Problem ovsem nastal, kdyz maly zacal fnukat, proste vydavat zvuky, ona koukala, poslouchala a kdybych ji nedrzela za obojek, chtela by se jit kouknout, co to je, byla v tu chvili k neudrzeni, proste ji ten zvuk drazdil, zajimal nebo nevim, jak to pojmenovat. Jsem z toho velice spatna, mam strach, ze by treba zautocila (nikdy se nic nestalo, deti ji nevadi, pokud tedy asi neplacou, od malych deti se necha pohladit, je zvedava). Cetla jsem, ze nekteri psy berou dite jako korist, zvuky, pohyby, ze se proste uplatni lovecky pud, coz ona v sobe asi ma (ma tendence honit kocky apod., ale zapracovali jsme na vycviku a ted na ne jen kouka, ale nerozbehne se uz, navic je odvolatelna). Nevim, co si myslet, jestli jen proste nevedela, co to je za zvuk, ale v tu chvili jsem ji k nemu pochopitelne nemohla pustit, byla hrozne divoka. Zkousela jsem ji poustet plac deti z netu, to ji zaujme, kouka, posloucha, ale pak zalezla pod stul a byl klid. Mam strach i do budoucna, az budeme mit deti my, co kdyz je bude brat jako korist…poradite, jak v takove situaci (kdy je nervozni z place a k neudrzeni) reagovat? Myslite, ze je to proste otazka casu, nez si zvykne, co to vlastne je? Moc dekuji!
xdawerts píše:
Zdravim a prosim o radu. Mame dvouletou fenku a par tydnu stareho synovce. Vcera jsme je „seznamovali“…fenka zvedave koukala do kosiku s mimcem, pote jej ignorovala. Problem ovsem nastal, kdyz maly zacal fnukat, proste vydavat zvuky, ona koukala, poslouchala a kdybych ji nedrzela za obojek, chtela by se jit kouknout, co to je, byla v tu chvili k neudrzeni, proste ji ten zvuk drazdil, zajimal nebo nevim, jak to pojmenovat. Jsem z toho velice spatna, mam strach, ze by treba zautocila (nikdy se nic nestalo, deti ji nevadi, pokud tedy asi neplacou, od malych deti se necha pohladit, je zvedava). Cetla jsem, ze nekteri psy berou dite jako korist, zvuky, pohyby, ze se proste uplatni lovecky pud, coz ona v sobe asi ma (ma tendence honit kocky apod., ale zapracovali jsme na vycviku a ted na ne jen kouka, ale nerozbehne se uz, navic je odvolatelna). Nevim, co si myslet, jestli jen proste nevedela, co to je za zvuk, ale v tu chvili jsem ji k nemu pochopitelne nemohla pustit, byla hrozne divoka. Zkousela jsem ji poustet plac deti z netu, to ji zaujme, kouka, posloucha, ale pak zalezla pod stul a byl klid. Mam strach i do budoucna, az budeme mit deti my, co kdyz je bude brat jako korist…poradite, jak v takove situaci (kdy je nervozni z place a k neudrzeni) reagovat? Myslite, ze je to proste otazka casu, nez si zvykne, co to vlastne je? Moc dekuji!
Když se mi narodila dcerka tak jsme doma měli 3 letého boxera, psa. Když jsme s malou přišli tak koukal tak jsem ho pustila k postýlce at si jí očuchá přes mříže v postýlce samozřejmě pod mým dohledem. Jednou jsem jí dala k oknu na papasan (měla žloutenku, prý sluníčko pomáhá) začala plakat a on hned za ní šel, samozřejmě jsem tam byla bez dohledu bych ho nenechala být s ní. On dal hlavu na papasan a trochu knučel a snažil se jí pořad čuchat a lízat. Když už malá lozila po čtyřech a seděla, tak k ní vždycky šel sedl si k ní zády a díval se na nás. Připadá mi že ji ochranoval. Když šel kolem tak si k ní čuchnul a šel zas dál, dalo by se říct že si jí nevšímal. Takže záleží jakou ma pes povahu. Rozhodně se prý nemá psa od dítěte odstrkovat protože by ho pak opravdu mohl napadnout jelikož by ho bral jako konkurenci. Já jsem svému psu věřila byla jsem s ním od štěnátka. Když jsem byla těhotná čuchal a lízal mi břicho. Opravdu to záleží na povaze. To že k němu běžela mohlo byt jen proto že byla zvědava. Je to fenka a většinou fenky mají lepší vztah k mimiskum od lidí. Nevím zkusila bych jí prvni pustit k té postýlce at si ho přes ty mřížky očuchá.
xdawerts - taky si myslim, ze byla zvedava a chtela spis pomoci, nez ze by utocila. My jsem tak 4 tydny po prichodu z porodnice nepotrebovali el.chuvu, jakmile mala sebemin vrkla, byl nas pes u ni prvni, upozornoval nas, ze se neco deje. Takze neboj, postupne ji s mimcem seznamuj. Postupne se jeho nadseni zmensovalo a ted uz pomaha jen u koupani
.
xdawerts
No, jestli chceš klidného psa, musí být klidný i páníček.
Psi neuvěřitelně vnímají náladu a rozpoložení majitele i atmosféru dané chvíle. Když z toho děláš bojovku, bude to bojovka. Když to budeš brát v klidu a zcela samozřejmě, bude to v klidu.
Přestaň řešit co by kdyby, přestaň panikařit ještě když se nic neděje, přestaň si představovat všechny katastrofické varianty, které se můžou stát. Věř svému psovi. S mimčem ho můžeš seznámit přes mřížky postýlky, jak už tu bylo psáno, oba budou v bezpečí. Dej psovi prostor, ať se trochu projeví, ať si to sám prožije. Neříkej mu, co má nebo nemá dělat, nezakazuj. Nech ho, ať si to prožije a zjistí, že o nic nejde. Čím víc budeš hysterčit, tím víc to z tebe pes vycítí a bude hysterčit taky, i když k tomu nebude mít žádný důvod.
Náš pes byl zvyklý spát v posteli, ale když se měl malý narodit tak jsme ho začali odvykat a pomohlo to, dneska by na postel nevlezl, spí pod postelí nebo na sedačce a můžu říct, že malýho miluje, nejraději by ho celého oblízal, ale to neee…:)
@kristynkaa píše:
Náš pes byl zvyklý spát v posteli, ale když se měl malý narodit tak jsme ho začali odvykat a pomohlo to, dneska by na postel nevlezl, spí pod postelí nebo na sedačce a můžu říct, že malýho miluje, nejraději by ho celého oblízal, ale to neee…:)
tak pes do postele u nás nesmí, vůbec do ložnice nesmí. Může všude, ale ne tam kde spíme, pač jsme všichni alergici ![]()
No tak já se chci tedy pochlubit jak jsme dopadli
Gee Kristýnku naprosto zbožnuje hlídá jí furt bz jí olizovala , par dní po příjezdu z porodnice teda blbla ale snažila jsem se jí davat najevo stejnou lasku jako predtim a bylo to uplně v pohodě a Kiki je z pejska hotová těším se až začné lézt a budou si hrát spolu .-)
Obávám se, že to jak pes přijme miminko ti nikdo neřekne. My máme fenku a vždycky byla hodná a děti jí nevadili. Když se malá narodila tak jí úplně hráblo, šíleně žárlila, chodila spát schválně někam jinam jen ne s námi v jedné místnosti, když jsem šla malou kojit tak si přede mě stoupla a schválně začala čůrat no prostě na zabití
. Trvalo jí to asi tak 3 měsíce a pak si zvykla, teď jsou nerozlučná dvojka a mám co dělat uhlídat je aby alespoň každá jedla svoje jídlo ze své misky (talíře). To že spolu přes den spí v pelechu a dělí se spolu o dudlík už neřeším
.
@Samuše Ahoj, máme šestiletou fenu labradora a od malinka s námi spala v posteli. Čím je však starší, tím méně chodí spát s námi. Někdy přijde až ráno, někdy vůbec. Asi už chce mít svůj klid a pohodlí na gauči ![]()
@Samuše jedenáctiletou rozmazlenou těžko budete teď nějak přeučovat
takže buď budeš muset zvládnout mimino tak, aby spalo od mala ve své postýlce, nebo koupit nějakou dečku, na které bude mimino v posteli ležet a na tuhle dečku psina nesmí. Naučíš snadno - instaluješ deku a jakmile na ni bude chtít vlézt, tak houkneš a když se lekne a zastaví, tak ji pochválíš a vrazíš jí piškot.
Plus se budeš muset smířit s tím, že budeš mít miminko „chlupaté“, já byla asi s týdenním miminem v poradně a sestřička mě upozornila „tady máte na plínce nějaký chlup“ ![]()
Až si miminko dovezete z porodnice, tak jestli se bojíš žárlení, tak celkem jednoduchýá metoda je sednout si s miminem v náručí, vedle sebe dát pytlík piškotů a jak se pes přiblíží, tak ho pochválit a dát mu piškot. A mít piškoty u přebalováku, u postýlky, všude, kde se bude mímo vyskytovat a psa naučit, že mimino = piškot. A pak jen doufat, že než ti mímo povyroste do plazícího a lezoucího věku, bude na něj psina zvyklá dostatečně, aby po něm nevyjížděla ![]()
Taky jsem zvědavá na našeho a trochu se bojim. Ale je to ještě štěně, tak snad si zvykne rychle… @Etcetera78 s těma piškotama to zní dobře, budu na to myslet ![]()
@Samuše píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jak váš pes přijal miminko. Máme doma 11ti letou fenku papilona..je hrozně temperamentní, akční občas se chová jak štěně..každopádně před 11ti lety když jsme s jí pořizovali jsme v mých 11 rozhodně nepřemýšleli nad příchodem miminka do domácnosti, tak jsme jí na malé děti nepřivykali…protože ji paníčci před námi týrali (brali jsme si jí jako 4 měsíční) a byla ze všeho hrozně vyklepaná a stačilo na ní houknou naznačit rukou na plácnutí a už se rozklepala a vypadalo to, že kdyby mohla jde se zabít.. rozmazlil jsme si jí na maximum, může v podstatě, co chce(kromě chodit po stole..)spí s náma (hlavně teda se mnou, když jsem doma) v posteli..vyždycky byla doma jako miminko má pozornost od všech všichni jí chovaj, mazlej… je to zlatíčko…ale nemá ráda děti všech věkových kategorií…přitom brácha byl relativně malej když sme si jí pořízovali, taky ještě tak před 4 rokama neměla problém po něm vyjet když se jí něco nelíbilo…s úplně malým miminkem se nikdy nesetkala pouze jednou, když bylo v kočárku a to na něj kňučela jak šílená a chtěla k němu..nemyslím si, že by mu ublížila ale u ní těžko říct…snažím se jí na všechno přivykat každou novou věci jí dam očuchat řeknu, že to je pro miminko, že to nesmí..už se mi samozřejmě narvala do fusaku…nový nábytek teď taky chystám už dva měsíce předem, aby si zvykla na přítomnost postýlky a všeho nového v bytě..do postele si jí neberu každý den, tak spí u bráchy (ale i mě je v tý posteli smutno, když je partner přes týden pryč
, takže stejně u mě spí pořád)Rozhodně jí nebudu držet někde stranou..naopak nechám jí ať si všechno zkontroluje.. až začnu chodit na procházky s kočárem bude chodit s náma..to se jí bude libít, protože chodí jenom málo..máme dvorek…měli jste někdo taky takhle rozmazlenýho psa a přijal miminko v pohodě jako člena smečky??
Jde o to, jak moc rozmazlená doopravdy je.
To, že spí s tebou v posteli, o tom vůbec nevypovídá.
Jde o to, jestli máte doma nějaká pravidla, která fenka dodržuje. Cokoliv.
Taky jde o to, jestli je zvyklá si věci vynucovat - tj. kňučí nebo otravuje tak dlouho, až jí to dáte. Jestli jo, vypadá to na problém, ale dá se to do určitě míry i v jejím věku řešit. Jednoduše přestaň plnit jí vše, co si na tobě chce vynutit, a dej jí to ve chvíli, kdy je klidná. Je to úplně jednoduché pravdidlo, jen je potřeba být důsledná.
Co se týče miminka, budeš potřebovat fenku naučit správnou reakci na dítě.
Pokud vyjede, nebudeš jí nadávat ani ji bít, ale jednoduše ji pošleš na pelíšek (jestli to neumí, můžeš už teď učit) a tam jí dáš nějakou super odměnu (kousek masa apod.). Tak se postupně naučí (ještě v době, kdy bude mimčo u tebe a nemělo by tedy být přímo ohrožené nějakým jejím výpadem), že místo útoku bude volit „útěk“ na bezpečné místo, kde ji navíc čeká odměna.
Pokud to fenka ještě neumí, tak je taky dobré jí pořídit prostornou látkovou boudičku, kam ji budeš zavírat, když potřebuješ (učit postupně, na pamlsky, po vteřinách, nikdy ne za trest).
Jestli s tebou po příchodu miminka už nebude smět spát v posteli, tak ji vystěhuje už teď, jinak to bude později o to horší. Musíš začít být pevná a důsledná (při zachované laskavosti), jinak bude velký problém.
@Samuše mame rozmazlenou cubu, je moje prvni dite. jeste ke vsemu je to nemecky ovcak, takze kus psa. sice s nami teda nikdy nespala v posteli, ale treba na gauc muze
no, zkratim to, mela jsem z toho, jak prijme mimino strach. z porodnice jsem prijela prvni, manzel prisel s malou, az kdyz jsem se s cubinou poradne privitala. dali jsme opatrne ocichat, miminko privezlo psi konzervu a nakonec bylo a je vsechno uplne v pohode, psina zaborila cumak male do plinky
a uz od ni neodesla. kde je dite, je pes.
davame pozor, aby spolu nezustaly samy, a aby mala nebyla vylozene chlupata
![]()
ted uz se bojim jen, aby cuba nechtela taky stenata ![]()