Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahoj holky, mám prosbu, mám doma dvouměsíční holčičku a nevím, jestli nezačíná mít problém se sáním. Dřív jsem ji kojila cca půl hodiny, ale poslední dobou se po zhruba pěti minutách odtrhne a už nemá zájem. Někdy se jí podaří sát 7 - 8 minut, ale pak už nechce. V noci dokonce začala spát 6 - 7 hodin. Myslela jsem, že musí být hladová, ale pije tak 3 - 4 minuty a je zase tuhá.
Budit se jí už nesnažím, protože, když jsem to dělala, tak jsem ji k jídlu stejně nedonutila , mléka mám zatím dost, protože pak ještě většinou dost odsaju, takže tím to být nemůže. Nevíte, co to může být? Proč nechce pít a jak bych jí třeba mohla vrátit chuť? Ráda bych kojila jak nejdéle to půjde.
Důležité je, jestli přibírá. Je možné, že ji to kratší sání stací (že kojení zefektivnila
). Pokud si nejseš jistá, že přibírá, tak zajdi k pediatričce, ať malou převáží a ona ti řekne.
ahojik,treba uz je napita dost,mne maly nekdy za 5min vypil 100ml,uz od narozeni byly noci,kdy naspal 8-9hod,je fakt,ze mel zloutenku tj.deti vic spave,ve 2mesicich jsem vcelku kojila jen 5-6krat denne,pokud nabira na vaze,tak to resit nemusis,ja jsem si vahu poridila,protoze kvuli zdravotnim testum prestal pekne sat,to uz v 1 a pul mes.a prestal nabirat, musela vazit pred a po kojeni,abych i pro sebe mela klid,ze vypije dost,nekdy mu stacilo par minut,nekdy pul hodina i vic-ted mame 4mesice a 7100g,narodil se 3400.Je fakt,ze s tou vahou je to otrocina,ale pomohlo mi to,pokud jsem si nebyla jista.
no, jdeme tento týden, tak uvidíme. Vážíme i doma, ale jak se nejednou ukázalo, té naší váze se nedáá vůbec věřit, nedvno ukazovala, že elinka přibírala cca 100g za týden a u doktorky se ukázalo, že přibírá 2× tolik!
, tak snad to bude podobné i teď, děkuju
.
no s tema vahama to je na prd,mne vazi celkem dobre,ale prevazovala jsem ho i nekolikrat,abych mela presnost-musi na te vaze byt v klidu,coz pred jidlem bylo temer nadlidske usili
,je v poradku,ze mas obavy,ale vse pokud zachytis vcas je resitelne a vahu,tu dozenou,jo a nemate tam treba zimu ci teplo?,ja jsem treba nevedela,ze pokud je miminku zima-to u nas opravdu byla-tak vydava energii na zahrati a neresi jidlo tak casto-to mi rekla laktacka,ale asi je to jen v tech prvnich par tydnech-muj byl zmrzlina a prvni dny i pres den spal az 7hod,pak jsem ho nabalili jak na severni pol a bylo to lepsi,ale myslim,ze tj,fakt jen u novorozenych,u Tebe uz spis bude napapana za kratsi dobu,vsak ji zvazite a pak uvidis.
no, aby byla v klidu na váze, to se nám ještě nepodařilo, neustále s sebou šije, jako by pěstovala kick box
, zkoušeli jsme to s dudlíkem, to se malinko uklidní, ale žádná sláva. S tou teplotou jsem to nevěděla, máme tu v průměru kolem 21 stupňů, ale je pravda, že často zaznamenám, že má studený ručičky
, tak ji zahřívám, nebo balím do zavinovačky
to je normální. u nás to bylo stejně tak. pil běžně 20 minut, a ze dne na den 5-7 min. Já byla panická, že mám málo mlíka, nebo že nechce pít. Ale přibíral. Prý jsou od dvou měsíců už vycvičení savci a zvládnou pít i 10krát rychleji.
„vycviceni savci“ to zni hezky ![]()
diky holky, budem sledovat tu vahu, nicmene uz jsem klidnejsi ![]()
Evi, buď v klidu, u naší Kačky tohle taky proběhlo asi před měsícem (ted je nám 8 týdnů), z půl hodiny se stalo 7-8 min., v noci i míň. Jestli Ti nebrečí hlady a nemá nějaké další příznaky třeba nachlazení,tak bych taky řekla, že to je v pohodě. Taky jsem měla strach, prso jsem jí pomalu cpala do pusy furt a dr. se pak usmívala,protože za ten týden co se to změnilo, přibrala 0,5 kg, což bylo až moc. A já plašila, že mi dítě trpí hlady. Schválně pak napiš, kolik jste přibrali ![]()
Dorka od porodnice pila maximálně deset minut, krásně přibírala, dobře spala, nikdy jsem nevážila, kolik stihla za těch deset (často jen pět) minut vypít.Kojila jsem deset měsíů a naprosto bez problémů.Takže bych řekla, že prostě jen dokáže vytáhnout za tu chvilku tolik, kolik potřebuje. ![]()
ahoj holky,
tak jsme se vrátily od doktorky a nic moc zprávy
, Elinka moc nepřibrala, pouhých 170g za necelé tři týdny (před tím přibrala 400g za 14 dnů). Tak prý musíme doktrmovat UM. Koupila jsem Nutrilon, nicméně, já nevím, nezdá se mi, že by to bylo v tom, že mám málo mlíčka, po kojení většinou ještě dost odsaju, problém je v tom, že to do ní nedostanu. Když do ní nedostanu MM, nejsem si jista, že to UM zlepší
, nebo myslíte, že by to třeba mohlo být v tom,, že ji moje mlíko nechutná? Může po UM přibírat víc, než po MM? Další věc, co nám paní Dr. zjistila, prý má velkou šelest na srdíčku (do teď byla úplně zdravá)
, tak jdeme na vyšetření na kardio, úplně mě to vystrašilo, může to souviset? Může to být vážné? Už jste to někdo zažila?
tak to drzim pesticky,at dobre dopadnete,ale tusim,ze ta selest u takhle malych mimi se muze upravit sama,ja ji mela taky,ted o nicem nevim
,po UM,zvlast Nutrilonu mi malej opravdu vic pribral,ale je to skoda,pokud mas mliko,zkus zajit za laktackou,Jinak ze zacatku mimi pribiraji vic,pak mene,ale za tri tydny 170g je to malo,jestli ji pri piti netrapi brisko,pak je dobre dat odrihnout a pokracovat,nebo kapky na prdiky,nas malej na to trpi porad ![]()
Evi, nám dětská doktorka v porodnici vysvětlovala, že kojená miminka přibírají skokově, tozn. chvilku hodně, chvilku skoro vůbec, určitě je to váš případ
A že by jí mlíčko nechutnalo, to je podle mě blbost. Neboj, miminka mají pud sebezáchovy a hlady se umřít nenechají
A taky myslím, že se prostě naučila sát a jídlo zefektivnila.
Já osobně bych jí Nutrilon nedávala, když do ní nedostaneš své mlíko, nedostaneš do ní ani Nutrilon ne?
A časem přijdeš o mlíko, a to úplně zbytečně…
K tomu šelestu - šelest nemusí znamenat vůbec nic, nekteré děti ho mají. Může ale znamenat i nějakou srdeční vadu, to zjistí na té kardiologii. Ta srdeční vada zase může naprosto neškodná. Myslím, že to souviset nebude. Jinak pokud nepřibírá a mléka máš dost, tak odsávej a dokrmuj. Nejlepší je prý suplementor, ale nemám s ním zkušenosti,. Pověsíš si takouvou flašku na krk, z ní jsou hadičky, hadičku přiděláš k prsu. Když přestane sát od tebe, pustíš do hadičky mlíko (odsáté MM nebo UM) a ona ani nepozná, že nepije přímo z prsu. POkud ti pije MM a máš ho odsátého dost, UM bych nedávala. Jinak mě se osvědčilo kojit v noci, třeba jí ani nemusíš vyloženě budit, spíš nakojit v polospánku, to si dají spíš říct.
díky holky. Mně to přišlo taky jako kravina, když do ní nenacpu MM, tak do ní horko těžko nacpu Nutrilon
. Kamrádka mi poradila, ať normálně kojím dál a třeba jen jednou denně ji dám dávku Nutrilonu a začne zase v pohodě přibírat, tak zkusím tuhle cestu a uvidíme, když mám hodně svýho, tak jí rozhodně nehodlám cpát umělý ![]()
Taky jsem si hodně přečetla o tý šelesti, snad to bude dobrý, přítel to měl taky, tak se možná jedná o dědičnou záležitost. Taky jsem se dočetla, že i vrozené vady jsou dnes odstranitelné, tak jsem o malinko klidnější, je to moje první miminko tak toho moc nevím a hodně se o ní bojím ![]()