Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Rozhodovala bych se i s ohledem na věk.Pokud chceš někdy v budoucnu další dítě tak by to bylo zřejmě až kolem čtyřicítky.Nějak mám pocit, že se svým manželem už by sis ho v tolika letech asi nepořídila.Když ho nechce teď, bude ho chtít pak? Myslím, že ne.Je to hrozně těžký rozhodování.Já sama mám dvouletý dvojčata a od jejich 20 měsíců chodím na 5h denně do práce a hlídá manžel, občas babička.Jak psaly holky, dá se dělat i nějaká práce z domu.
Je to těžký, rozhodnutí je jen a jen na Tobě.
Ještě připomínku. Sestra měla dvě holky 7r a 9měsíců když zjistila že je znovu těhotná.Přestala kojit a MS nenaskočila, u dr. jí nezjistili nic a něco vidět bylo až ve 12TT.Její manžel měnil zaměstnání s dost nejistou prognozou a tak nevěděli jestli finančně 3 zvládnou.Nakonec si mimi nechali a mají třetí holku.Vše se zvládlo a říkala že si nedovede představit že by ji neměla. A to vlastně byly holky 1,5 roku po sobě, takže docela záhul.Dnes mají holky 17,10 a 8,5roku.
Magdulka(psala jsem i ten anonymní příspěvek před tím, nejsem přihlášená).
Fialko, máš to fakt těžké… Rozhoduj srdcem. I holky, které šly na interrupci z vlastní vůle, toho kolikrát litují a na dlouho je to rozhodí. Co teprve ty, která to vlastně nechceš, jen tě do toho okolí tlačí. Uvědomuje si manžel, že sice můžeš splnit jeho přání, ale váš vztah to může moc a moc poznamenat (aniž bys to vědomě chtěla)?
Jsi dospělá, rodiče ti mohou poradit, ale ne diktovat. Čekali, že budeš bezdětná? Ta firma může za rok, dva, pět let skončit nebo tě už nepotřebovat nebo tam budeš mít potíže a co?
Na potratu je strašné to, že se nedá vrátit zpět. Já taky byla před 28 lety potratový kandidát, mamka byla svobodná, táta „odjel z místa nehody“, babička tlačila a manipulovala… a byla jsem nakonec milované dítě a jsem mamce vděčná, že se nakonec nedala, a dědovi, že ji podpořil slovy i skutky a nahradil mi tátu, kterého jsem dodnes neviděla. Můj chlapeček se jmenuje po něm.
Přeju hodně síly.
P.S. Penízky se vždycky nějak vyřeší, když je dobrá vůle.
Ahoj Fialko,
nevim, jestli Ti to pomuze, ale chtela jsem Ti napsat jeste tohle. Opravdu prace, jakkoli je dulezita, take neni vsechno a hlavne, neni jista. Ja sama jsem pred asi 2 lety ziskala praci, v dobe, kdy jsem moc neverila, ze me nekde vezmou- a to z duvodu bezdetnosti kolem 30ti. Vzali me, dali mi smlouvu na dobu neurcitou. Ale- pred koncem 3mesicni zkusebni lhuty si me majitel firmy zavolal a sdelil mi, ze bud me musi radeji propustit hned, nebo mi zmenit smlouvu na sml. na dobu urcitou na 3 mesice. Ze se snad situace firmy do te doby vyjasni… financni. Vyjasnila a smlouva mi byla opet zmenena na neurcito-sef je solidni clovek. Ale jak malo chybelo, a byla jsem bez prace. A to same muze potkat i tveho manzela, nic neni v dnesni dobe 100%. Ale ten potrat, ten bohuzel je.Jak pisou holky, rodice z debaty vynech, je to vas zivot. To, ze ti otec pomohl sehnat praci na tom nic nemeni. A z hlediska splatek jsou 2 deti brzy po sobe skoro nejlepsi reseni, ne ? Dale- hypoteka je vec tak dlouhodoba,
ze pokud kvuli tomu chce manzel odkladat druhe dite, uz ho asi skutecne mit nebudete. No, vyresit to musite vy dva s manzelem, preju hodne sily, ale jen kvuli nastupu do prace bych to nedelala.
Ahoj Iva
Ahoj Fialko,
příroda je příroda a my bysme jí měli nechat volný průbeh. To, co říká rodina je teď vedlejší, nejdůležitější je, že to miminko je už s Vámi, slyší Vás a všechno vnímá. Měj ho ráda zezačátku aspoň Ty, uvidíš, že Tě pak nakonec všichni podpoří.
To je sice hezké, že jsi dostala dobře placenou práci, ale jak píšeš, je Ti 33 a to si myslím, že na 2. miminko je tak akorád. Nebo jste chtěli jedináčka? Po případné interupci bys už třeba žádné další mít nemohla a nemůžeš vědět, jestli Tě ta práce za nějaký čas nebude štvát kvůli tomu či onomu a pak by sis jen vyčítala, žes o mimi dobrovolně přišla.
Jsem rozhodně s Tebou a myslím na Tebe, ať Ti to dobře dopadne.
Evča
Ahojky, moc vám všem děkuji za příspěvky, moc jste mi pomohly (to myslím vážně). Dneska jsme byli u pana doktora, takže dilema už stejně žádné nemáme, jsem asi v polovině čtvrtého měsíce (víc budu vědět po UZ v pondělí) - na interrupci to už rozhodně není, ale zase je tu nejistota, jestli miminko vydrží i vyndavání IUC (co nejdřív, prý příští týden)
. Doma je to sice zatím pořád horší, nemluví se mnou ani klika u dveří (manžel to asi bere jako podraz, ale skutečně nevím proč) a o nějakém specielnímohleduplném zacházení si můžu nechat jenom zdát, ale asi mi zkrátka není souzeno být matkou chtěných dětí
. (To mi vadí úplně nejvíc, že asi nikdy nepoznám rodiné těšení se na miminko…
)
Do práce jsem volala a řekla jsem jim pravdu (září už není tak daleko); tím to automaticky zhaslo, nenastupuji.
Rodičům jsem se nic říct neopovážila, jen jsem oznámila, že do té práce ještě nejdu (následovala hrozná hádka, ze které vyplynulo, že jsem k ničemu, že teď budu doma a pak mne už nikdo nezaměstná, že chcípneme hlady atd…
) - pupík budu tajit, dokud to půjde, abych měla ještě aspoň trochu klidu. ![]()
Věci po prvním dítěti sice mít nebudu (kromě kočárku, protože ve věku, kdy malý nosil letní věci, bude to příští miminko potřebovat zimní a naopak
) , ale to se jistě nějak zvládne (s porodným).
Pro Pepe, Nico, Chipsy: ono s mými rodiči to nebylo moc jednoduché, to první těhotenství byly spíš okamžiky hrůzy, kdy jsem musela poslouchat, jak jsme nezodpovědní a že oni se o nás starat ani nijak pomáhat nebudou (přitom to ani nikdo nečekal), občas to bylo i dost nechutné… (Manžel taky nebyl nadšený, on byl ochoten odsouvat početí snad až do mé menopauzy - až budeme mít to a ono, až to bude tak a tak…) Po porodu se to zlomilo a maminka by si teď malého nejradši nechala u sebe napořád (taky s tím počítala: že já půjdu do práce a ona si nechá vnoučka od pondělí do pátku nebo zkrátka ty dny, kdy manžel bude v práci), ale na další prožívání těhotenství s ní se opravdu netěším! ![]()
Pro Katinku: V Čechách je to asi stejné jako na Slovensku, rodičák je 3600 Kč (od ledna se ale naštěstí zvýší na dvojnásobek).
Pro Jindřišku: Překlady (z AJ) jsem také dělala, vlastně občas ještě dělám, i výpomoci s přepisováním, diplomkama a tak, ale za celý loňský rok dohromady (teď jsem psala DP
) to hodilo celkem 14.000, takže nic moc. Překlady, které byly placené nejlíp, už vlastně žádné nemám od listopadu. ![]()
Ivo, antikoncepce - jak víš, že jsme se nechránili?!
Mám zavedené nitroděložní tělísko (což je, jak jsem se dneska dozvěděla, docela velké riziko pro mimi, ale naštěstí se zdá, že to těhotenství je aspoň normálně nitroděložní). Kromě toho bohužel(?) patřím k velice plodným ženám: už se mi podařilo otěhotnět při HA, při spermicidním přípravku (přesně dle návodu). Nejspolehlivější se ukázal kondom (po této mé poslední zkušenosti s tělískem), ale když nám před sedmi lety praskl a já jsem pak v nemocnici na pohotovosti platila 250 Kč za Postinor, otěhotněla jsem stejně, i když mne ujišťovali, že tři hodiny „PO“ je to asbsolutně spolehlivé… Takže ne každý, kdo čeká nechtěné mimi, zanedbává antikoncepci!!! ![]()
V práci sice věděli, že mám malé mimčo, ale podmínka byla, že to nebude mít žádný vliv na můj pracovní výkon (ošetřování v nemoci: babička atd).
Pro Peťulu: díky, na to přerušení splátek se zeptám! ![]()
Lesino, mám dva sourozence a maminka se mnou byla až do mých čtyř let doma, i když se to tak tenkrát normálně nedělalo; jenže ona byla v jiné situaci, mají zděděný dům a tatínek to ekonomicky zvládal docela dobře. Mateřskou mít myslím nebudu, mám za to, že se počítá z poslední výplaty před nástupem na MD, což mi asi nehrozí. ![]()
Maminu na MD nebo RD normálně vyhodit nelze, ale když se to šikovně odůvodní reorganizací… ![]()
Tak… Chtěla jsem vám poděkovat každé zvlášť, za milá moudrá slova, za krásné příběhy i za podporu, která mi teď opravdu pomáhá, ale je vás, maminky a budoucí maminky, moc
, tak mi promiňte, že vám děkuji takhle hromadně. Opravdu jste mě zahřály u srdíčka a potěšily. Veliký dík vám všem a přeju vám, co se snažíte, aby se zadařilo, vám, co čekáte (nám, co čekáme) - abychom měly zdravá miminka, fyziologická těhu a lehké porody a vám, co už máte dětičky (nám, co už máme…), aby námta zlatíčka rostla ve štěstí a zdraví jen k radosti.
Fialka: drzim Ti place, aby si to vsetko zvladla ![]()
Nemas to teraz vobec lahke.
Fialko,
moc ti přeju, aby se ti narodilo zdravé miminko a abys těhotenství mohla prožít v co největším klidu. Snad tvůj manžel jednou přijde na to, že děti jsou největším darem, jaký člověk může v životě mít, a že vy máte obrovské štěstí, že je máte.
Inka
Ahoj Fialko, Ten Tvůj muž se tváří, že u toho snad ani nebyl…
Myslím, že jsi silná, na poněkud drsnější zacházení jsi zvyklá, vyslechneš si pár blbých keců, trošku více se obrníš a vše bude v pohodě. Nenech si vzít úsměv z tváře, prosím.
Fandím Ti
Fialko, preji ti hodne stesti a zdrave miminko. Ohledne toho tajeni pupiku to znam - takhle jsem tajila do sesteho mesice, ale v praci. Otehotnela jsem na prelomu srpna/zari, takze pak jsem se vymlouvala na apetit a mela stesti, ze byla zima, tak jsem nosila svetry. Vedela jsem proc, pac muj sef byl a je kreten, ktery me v tehotenstvi jebal za pozdni petiminutove prichody a ve finale vyhrozoval, ze mi nevyplati slibeny bonus za predchozi rok, na ktery jsem mela narok.
S rodici to je tezke, ja ac bych chtela druhe dite a manzel taky, financne jsme na tom celkem dobre, tak porad posloucham, at si druhe dite neporizujeme pri dnesni dobe a cenach a ze bych to nezvladla. Nevim proc, starsimu budou tri a je samostatny ohledne jidla, obleceni - sam si vyhraje a rozhodne jsem nebyla a nejsem typ co na MD nestihala a hroutila se z toho. Takze pokud se zadari a otehotnim tak se s tim pred rodicema taky zrovna chlubit nebudu…
Hodne stesti a hodne sil! Helena
Fialko,moc na tebe budu myslet ,nebudeš to mít ted vůbec jednoduchý a moc mě to mrzí.Tak mě ale napadlo ,pokud si brala mateřskou na to první dítko ,měla by si ted brát mateřskou i na to co čekáš od te samé firmy v které si byla zaměstnaná .
Držím palečky Majdalenka
Ahoj Fialko, tak mimi už je veliké
, to je ale brouček fikaný, tak dlouho se maskovat, aby s ním nikdo nemohl zatočit
Tenu tebe chce být!
Máš to těžký, ale vypadáš, že jsi silný člověk, že to zvládneš. Je smutné, že se nemůžeš opřít aspoň o manžela, ale zase tvoje starší dítko bude mít čím dál víc rozumu. Manželovi by neškodilo připomenout, že půlku materiálu dodal on.
Víš, nějak mi připadá, že tvoje mamka by chtěla žít ten tvůj život tak nějak za tebe, nebo mít nový život tvýmn prostřednictvím - nevím, jestli je to srozumitelné… Nicméně je to tvůj život, ona už svůj prožila podle svého. Ty můžeš taky.
Přeju ti, ať přes ty všechny problémy máš radost ze svých dětí. Eva
Fialko, moc gratuluji ke zdravemi mimi, jsem rada, ze jste OK a ze nemusis resit neresitelne - tohle mimco je poradna filuta…
K rodicum - pokud mas vice sourozencu, tak je vazne nechapu. Opravdu - neodsuzuji, ale nechapu.
A k manzelovi - pokud si chce byt jisty, ze uz nebudete mit dalsi mimi, at si necha udelat vasektomii - protoze pri tve hyperplodnosti se na tebe vazne neda spolehnout ![]()
V:,–(im se, ze bude brblat, ale prijde mi to vazne moooc rozumne. At taky hebne prdelkou, kdyz nechce mit kupu deti.
Preji pohodove tehu, snadny porod a hodne miminko. Jo a nechces za nami do diskuse skorodvojcat? Vlastne k nam budes patrit ![]()
Zimni a letni veci na mimi se ti budou lisit tak do roku, pak uz to bude dobry, neboj, no, vlastne jedine, s cim budes muste pocitat je kocar - zrejme to bude chtit tandem. Mam od sebe holky o 21 mesicu a je to nadhera - pockej, az se na sebe budou smat az si budou hrat - a navic, dve deti neni nijak moc, tak se neboj!!!! Jo a tvrdim, ze dve deti jsou snazsi nez jen jedno.
Lesina a dracice
Fialko, držím ti palečky, aby ses měla báječně a tvoje děti také. Budu na tebe myslet a snad tvůj manžel a rodiče taky někdy pochopí, že je to dar mít děti.
Nedá mi to ale, abych nevyjádřila svůj názor na tvého manžela. Nechápu, jak se k tobě mohl chovat tak ošklivě, když jsi byla poprvé těhotná a teď podruhé také. Asi bych se vážně zamyslena nad tím, jestli ti stojí za to, abys prožila život s někým, jako je on. On od začátku nechtěl děti nebo jak? Moc mě mrzí, že nemůžeš tak krásné období, jakým těhotenství určitě je, prožívat s někým, kdo tě miluje a na miminko se těší. Tak se drž, holčičko ![]()
Ahoj Fialko,
jsi vážně v nelehké situaci a reakce tvého muže i rodičů na první dítko mi připadá dost zvláštní - copak si mysleli, že budeš celý život bezdětná kariéristka?
Z tvého příspěvku je zřejmé, že si miminko chceš nechat, i přes špatnou finanční situaci a proto bych ti chtěla povědět o své sestře. Shodou náhod byla stejně stará jako ty, když zjistila, že je opět těhotná - v té době měla doma patnáctiměsíčního klučinu. Platila s manželem hypotéku, leasing na auto, nějaké půjčky na nábytek a podobně. Peněz neměli nazbyt a žili z výplaty do výplaty, prakticky na hranici chudoby.
Sestra dostala nabídku na báječnou práci, dobře placenou, ale s podmínkou, že na další dítě může v nejbližších třech letech zapomenout, tak to s manželem vyřešili interupcí - bohužel. Nyní je to už šest let zpátky a ona už přes všechny snahy nikdy neotěhotní. Ve svém srdci má díru, pořád cítí to miminko, které si kdysi nechala vzít kvůli práci a nedostatku peněz. Neustále jen říká, že takovou bolest a temno jí žádná práce nenahradí.
Neříkám, že musíš dopadnout stejně jako má sestra, ale nikdy nevíš, jaké zdravotní potížetě časem potkají. Pokud své mimčo opravdu chceš, tak se na nikoho neohlížej a nech si ho. Jsi žena a matka a žádný manžel nikdy nepochopí pocity ženy, která si prošla interupcí.
Zkus si s manželem znova promluvit, jestli tě miluje, tak mu nebude překážet další děcko a finanční situace se nějak vždycky vyřeší, nehledě na to, že se zvýší porodné i rodičovské příspěvky, což nebude málo peněz a určitě se s tím bude dát žít mnohem lépe, než za peníze, které máme dnes. Na rodiče se neohlížej, pokud nechápou tvé city - nemůžou ti celý život diktovat, co máš dělat a co ne.
Asi jsem ti moc nepomohla, ale přeji ti, abys byla silná a našla u manžela pochopení a podporu.
Přeji ti hodně štěstí a sil, Mariana