Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
tak jsme dnes opakovaně narazili na problém jménem tchýně. Malá bude mít 4 měsíce a prostě k ní vůbec nechce jít. Začne strašně plakat, co plakat, přímo řvát, kdykoli jí dáme tchýni do ruky. Když ji vezmeme, tak se po chvilce uklidní. Dnes se na mě dokonce malá podívala, jako by mi říkala, proč mě jí dáváš..to byl pohled, že mě úplně píchlo u srdce. Je fakt, že já tchýni nemusím, ale chovám se k ní pěkně a slušně, i když si to moc nezaslouží, přesto nechci, aby malá slyšela nějaké rozbroje. Tak nechápu, čím to je?? Minule byla teda dost navoněná, tak jsem si říkala, že malé asi vadil parfém..No ale dnes navoněná nebyla a malá křičela šíleně…
Máte s tím nějakou zkušenost?
Děkuji za rady
Neporadim ale jen pridam sve - ma dcera 2 roky nema rada moji mamku. Breci kdyz s ni ma chvilku byt v jedny mistnosti, kdykoli se k ni mamka priblizi odhani ji a rika ze muze jen mama, a ani sladkosti si od ni nikdy nevezme…
Podotykam ze mamka ji nikdy neublizila, nekricela - nevim proc ji nema rada.
Docela me to i vuci mamce mrzi ale neudelam s tim nic, a muzu to dcerce vysvetlovat. Na babiccku se tesi jen do chvile nez opravdu prijede ![]()
Ahoj. Je možné, že to dítě vycítí, i když se snažíš. Byla jsem na semináři dětské psycholožky a ta v podobných případech doporučuje dítě na babičku zvykat postupně. Třeba zezačátku sedět vedle, mít dítě v náručí u sebe a nechat babičku, ať na něj mluví, hladí atp (pokud je to pro tebe přijatelné, pokud ne, tak bude asi každá rada drahá
). A postupně přidávat - tchyně chová, ty sedíš vedle, mluvíš, hladíš. Nenechat miminko u babičky plakat, ale zase ne rezolutně sebrat a odejít.
A jak casto se s ni vida? Ted jsem cetla, ze mimi pozna sve cleny cichem a kdyz je vida casto, usoudi, ze jsou cleny smecky…
Hihi přesně to samé má moje dcerka s otčímem, mám ho rada je pro mě jako otec jenže má knírek, a dcerka nemá ráda muže s knírkem:) treba se mi rozbrečí v MHD když se na ní kouká pán s knírkem
dej tomu čas… treba jí prostě typově nesedí
Nelámej to přes koleno, malej se takhle řval na mýho tátu, táta přijel na návštěvu a malej řval půl hodiny, pak vysílením usnul a když se probudil a protáhnul a zjistil, že tam táta je, začal nanovo
chudák táta jezdí na návštěvu tak jednou měsíčně / bydlí daleko a dělá na turnusy a tak z toho byl nešťastnej. Tak jsem mu řekla, že malýho naložím do kočáru a ať si ho alespoň povozí. Táta vozil kočár a maelj aby na něj nemusel koukat, natáhnul si peřinku přes obličej a byl tam schovanej, dokud táta neodjel
to mu byly 4 měsíce. To samý se strejdou a babičkou. Trvalo to do konce 6 měsíce. Pomalu si je prohlížel ale do ruky jsem jim ho nedávala. A když neřval, zkoušela jsem k nim jít s ním blíž. Natahoval na ně ručičku a chvilkama s ní jako ucuknul ale když viděl, že jsem s ním bylo to v pohodě. Cca po půl hodince už s nima povídal a chytal je za prst u ruky a pak jsem jim ho opatrně posadila na nohu a byly kámoši
ale trvalo to 6 měsíců - opravdu to nechce nutit, dítě si řekne samo až k nim bude chtít jít. Takže strejda i táta s babičkou jsou teď šťastní, že už se s nima kamarádí ale předtím jsme museli jít domů nebo strejda musel odejít protože to byl řev
![]()
To zní dobře. Jakomy nemáme vztah, že bych nechtěla, aby s malou byla nebo tak. Ono je to těžké. Já se na ni zlobím kvůli manželovi. je strašně hodnej a ona ho využívá, tahá z něj peníze…hrozný..a je jí jedno, že sami máme hypotéku a miminko doma. Tak asi tak. Přesto je to babička malé, tak přece dítě o to neošidím.
Tohle zvykání zní fakt dobře, to vyzkouším. Ještě teda musíme nějak na to tchýni připravit, protože ona si nechce připustit, že u ní malá nechce být a první, na co to svede, jsou prdíky, nebo že ji něco bolí…ale nebolí
Tak u nas s tchyni neni problem, malej ji vidi kazdej den ale vcera byl rev, prisla manzelova teta po trech tydnech a malej u ni rval jak pavian, no proste sel ke me a ja pak sla pryc s malym ![]()
Alli, tak to je smutný
Jako kdyby to bylo takhle s mou mamkou, tak mi to urve srdce, protože já svou mámu zbožňuju…Takže ti uplně rozumím, že tě to mrzí.. ![]()
No chodí kažou neděli, páč přes týden je v práci. Ale teď musí na pracovní úřad, takže asi bude tady častěji…Já to ted tak řeším, protože mi bude končit mateřská a musím žádat o rodičák..a nechce se mi tahat malou po úřadech, kor ted, když jsou chřipky. Tak jsem prosila tchýni, jestli by hlídala. A ona by hlídala ráda, ale když vidím, jak malá reaguje, tak mám strach..Když takhle řve, to jí s ní nemůžu nechat o samotě. Ujedou jí nervy a může jí neco udělat..Člověk nikdy neví. Já vím, že tohle už je as hroznej scénář, ale moje máma to není a já ji až tak neznám…
@Andelisek píše: … Když takhle řve, to jí s ní nemůžu nechat o samotě. Ujedou jí nervy a může jí neco udělat..Člověk nikdy neví. Já vím, že tohle už je as hroznej scénář, ale moje máma to není a já ji až tak neznám…
Vem to z jiné strany: Vychovala tvého manžela a asi dobře, když sis ho vybrala
. Nebála bych se, že miminku ublíží.
@Andelisek píše:
Alli, tak to je smutnýJako kdyby to bylo takhle s mou mamkou, tak mi to urve srdce, protože já svou mámu zbožňuju…Takže ti uplně rozumím, že tě to mrzí..
No je to hrozny
O to horsi ze je mamka u nas na navsteva tak 3krat do tydne takze ji vidi casto. Kdyby ji videla treba jednou za mesic tak nereknu. A to kdyz vidi treba manzelovu tetu oo 3 mesicich tak dobry.
Proste na mamce ji neco vadi - jestli treba jeji vysokej hlas.
Ale nastesti syn takovy hysteraky nema, sice se nechce chovat ale jinak se na ni usmiva.
@Andelisek píše:
No chodí kažou neděli, páč přes týden je v práci. Ale teď musí na pracovní úřad, takže asi bude tady častěji…Já to ted tak řeším, protože mi bude končit mateřská a musím žádat o rodičák..a nechce se mi tahat malou po úřadech, kor ted, když jsou chřipky. Tak jsem prosila tchýni, jestli by hlídala. A ona by hlídala ráda, ale když vidím, jak malá reaguje, tak mám strach..Když takhle řve, to jí s ní nemůžu nechat o samotě. Ujedou jí nervy a může jí neco udělat..Člověk nikdy neví. Já vím, že tohle už je as hroznej scénář, ale moje máma to není a já ji až tak neznám…
Tvoji dcerku ma urcite rada a neublizila by ji. Uvidis zacala bych s babickou seznamovat - nechat ji at si s ni babicka hraje, zabavi od place a ty budes pobliz.
Naše mimino nechce být chováno nikým jiným než mnou a tátou..stačí jen jeden pohled a ťuťuňuňu od někoho jiného a je hysterák
Ahoj,
dcera řvala jak tur jen uviděla mého tatu. Trvalo to skoro 1,5 roku. Teď se jen trošku odtahuje, když ho vidí, ale po 5-ti minutách vše ok. Jestli to nejde jinak, ať tchýně hlídá, ale chvíli tam buď s nimi.
R.