Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, chtěla jsem se zeptat od kdy jste nechávali vaše děti třeba na týden u tchýně?
Já mám 14.měs dvojčata tchýně bydlí 200 km, jezdí tak 1×za 3 měsíce a jen co se narodili se ptala kdy jim je jako půjčíme třeba na týden(pro naše dobro-pche),jestli až jim budou tak 2 roky…Já jsem z toho nesvá už teď, tchýni moc nemusím- měli jsme i pár konfliktů- nelíbí se jí zřejmě náš styl výchovy a chtěla by nám do ní kecat - jako že já hrozná matka jsem jim od 4.měs nedávala čaj a nechávala je trpět žízní, od půl roku je nedávám na nočník, neposazuju je, nedávala jsem dost do ohrádky aby se přitahovali do sedu a do stoje atd…
Nemám k ní moc důvěru, že by respektovala co řeknu ![]()
No nevím, byh nejraději až tak ve 4 letech, nemá nic proti když děti třeba pak vezmou na výlet do zoo nebo tak…
Dcera má 2,5 roku a nikam nejezdí. Mám mamku 400km, zvládla by se postarat, ale nezná tolik dceru, její návyky, řeč… Tím jak se vidíme jen co dva měsíce. Nějak nejsem asi typ, co by dítě takto někomu půjčoval
myslím že tam nepojede tak do pěti let. Jezdíme tam celá rodina.
Tak je prostě nedávej a hotovo ne? Co řešíš? Když nechceš, tak nechceš..
Starsi jeste nikde nebyl, poprve planujem v necelych ctyrech letech, mladsi pujde v cca dvou letech
tchyni mame 100km daleko. Co se tam bude dit neresim, hlavne aby deti vozili v sedackach, vic me asi zajimat nebude… Ten tyden je nezabije a jase docela tesim, ze si odpocnu ![]()
Já je tam právě taky nechci poílat, asi to bude boj, ale jak píšeš ona taky nezná jejich návyky, protože se vidíme tak málo, taky si myslím že k nim budeme jezdit všichni nebo zatím nikdo… ![]()
Starší od tří let začal jeden den v týdnu spát u mých rodičů (cca 500 metrů od našeho bytu). Jednou jsme si pro něj jeli o půl páté ráno, kdy se vzbudil a trval na tom, že chce domů
U tchánů spal o tři měsíce později, byla jsem nervozní, protože oni bydlí 200 km, ale v pohodě. JENŽE!! oni ho vídají jednou měsíčně min. na dva dny, takže jeho tempo a vývoj řeči v pohodě stíhají.
Pokud se na to necítíš, nedávej. Tchýně se může postavit na uši, ale nemá žádné zákonné právo ![]()
Moje tchýně je naprosto skvělá ženská a respektuje můj styl výchovy i stravování, ale moje máma je v tomhle negramot. Neřeší to a klidně první dcerce udělá uzenou polívku plnou karcinogenních látek a sraček. Nicméně dcerka u ní nechtěla spát do letošního léta.. to jí bylo 4,5 roku. U tchýně naopak spinkala už asi ve dvou letech.. nicméně bydlíme ve stejném baráku, takže v případě problému prostě jen změnila postel.
Já bych to nehrotila. Hlavně musíš sama vědět, jak by to zvládly děti. Myslím si, že hned týden je moc nejen pro děti, ale i pro prarodiče. Nejsou už zvyklí se o někoho celý den starat.. zvlášť o takové prcky. Můžete třeba v létě zkusit jednu noc.. pak dvě.. a podle toho se zařídit.
Nám tchýně pravidelně hlídá jeden den v týdnu už od cca půl roku, teď je malému 2 a kousek, ale ani tak by mě nenapadlo ji ho nechat na týden, tedy hlavně s ohledem na to, že je strašná konzerva se spaním a i když je někde s námi, tak je to dost problém.
No tak malé bych rozhodně nikam na tyden neposílala..dokud se sami nedomluví a budou rádi že pojedou k babičce, tak pak, jinak nic..a navstevy vsichni bud u nich nebo u vas.. a na řeči proti stylu výchovy matky resp rodiču jsem alergická
![]()
Tchýně tuto možnost nenabídla, ale zas trávíváme spolu jaro-podzim hodně času. Teď mi hlídá 2-3× týdně přes den cca 4 hol 3 letou a 8 měs,
Moji rodiče si začali na víkend brát Katku (tu 3 letou) asi v 1 a 3/4 roce.
No, z tvého dotazu mám pocit, že děcka tchýni vůbec půjčit nechceš
Řekla bych, že v tomto případě, je podstatný to, jaký má vztah babička k holčičkám a ony k ní. Jiný styl výchovy, čaj, nočník… jsou podle mě věci, kvůli kterým dochází k rozepřím pořád dokola a zbytečně… Mě manželova maminka hlídala dceru, když jí byl necelý rok a to skoro celé letní prázdniny. Teď jsou jí dva a čtvrt, manželova mamča si jí bere, kdykoliv má volno a ty dvě spolu mají úžasný vztah, i panenku má malá doma pojmenovanou „babička Marcelka“. A i když s tchýňkou ve spoustě věcí nesouhlasím a ona nesouhlasí se mnou, tak to přeci není důvod k tomu, abych malé brala babičku. Takže pokud máš tchýni zlou semetriku, tak jí holky nepůjčuj a jestli máte problém jen vy dvě mezi sebou, tak se nad to povznes
a buď ráda, že má o holky zájem
Pokuď k tomu hlídacímu člověku nemám 100% důvěru tak nedávám hlídat děti dokud se plně nedomluví a neumí se perfektně vyjádřit. To samé u mě platí i v případě školky, pokud se kluk perfektně nedomluví(nenaučí se mi všechno bonznout) nikam nepůjde.
Já malého nenechala přes noc samotného ani u tchýně, ani u mojí mamky. Na týden je pro mě naprosto nepředstavitelné. ![]()
Ve dvou a čtvrt spal u tchýně jednou, když jsem potřebovala večer hlídání a muž nemohl. Byla jsem z toho nesvá už tak, natož na týden… Takže v nejbližší době týden neplánuju ![]()
Díky moc za odezvu, já bych to neřešila ale vím že bude dělat dusno…ráda dělá hysterické scény mynželovi do tel, ale vím že bude namé straně
![]()
Protože je vídá tak málo, dcera třeba ani nechce k tchánovi jít…tak se obrním a uvidíme jestli budou chtět jet až s nimi bude domluva
![]()
chtěla jsem se zeptat jen jak to je jinde ![]()