Hlídání batolete tchýní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
16.1.13 12:45

Ahoj, raději anonymně. Moje tchýně bydlí od nás 10 km daleko. Denně k nám jezdí hromada spojů ať už autobusových nebo vlakových. Malé bude v lednu 5 let a ještě se nestalo, aby se sama sebrala a přijela se na ní podívat. Jezdí jenom když má malá narozeniny nebo manžel. Když se malá narodila, manžel chtěl aby jsme ke tchýni malou vozili. Takže jsme každou středu tchýni vozili ukázat miminko přímo pod nos. Na rukách ho měla jenom jednou, ale těch řečí co jsem si musela vyslechnout. Pak jsem se sekla a odmítám povinné středeční návštěvy a manžel to naštěstí po mě už nevyžaduje. Takže za celých 5 let moje tchyně nikdy neprojevila zájem, aby si malou u sebe nechala, nebo aby jen tak se na ni přijela podívat. A upřímně…tchýně má asi 130 kg a jediné co dělá je, že sleduje televizní seriály a než se zvedne z křesla uběhne spousta času. Takže jelikož je moje dcerka hodně živé stříbro, moc bych si rozmýšlela jestli bych ji dala na hlídání, protože si neumím představit, že by tchyně za ni třeba jen doběhla. Takže jsem vlastně moooooc ráda, že zájem neprojevuje. :dance: :dance:

• Citovat
  • Upravit
51
4.2.13 01:41

Ahoj, pokud nechceš a nevěříš, tak nedávej. Stejně by sis ten týden nejspíš neužila, pořád by si přemýšlela, co se tam děje! Mám dceru starou rok a 7 měsíců a ještě nikde nikdy nespala a dlouho nebude. Určitě by se jí nic jak u tchyně, tak u mé mamky nestalo! Mamce věřím 100%,tchyni méně, ale přece, ale prostě moje maličká holčička má svůj režim, svoje návyky a myslím si, že ostatní by to ošidili :oops: myslím si to teda jen já, ale kdo je máma, že :lol:
Dávám malou pohlídat jen přes den, tak na cca dvě hodiny, když si potřebuji jít něco vyřídit a to babičce mé, mamce a párkrát hlídala tchyně teda. Jinak bych jí nikomu asi nesvěřila. Všem jsem řekla, že ať vydrží než si dcerka sama řekne, co chce přesně, dřív ne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brouček79
17.2.13 23:41
Tuto reakci nechápu, jedná se o to, že nikdo nechce zakazovat nic tchýni, pokud se tchýně nebude chovat proti přání rodičů, takže nevím, proč bych se teď měla obávat, že neuvidím svá budoucí vnoučata, jelikož mě by nikdy nenapadlo nerespektovat druhé a to zvlášť, když jde o děti. Uvedu příklad. Něklikrát jsem prosila tchýni, ať malému nekouří v místnosti, ať jdou na balkon a ona si stejně zapálí a vůůůůbec nechápe, proč mi to vadí, když jsou malému 3 měsíce. Když jí řeknu, že jdeme pryč, že toto mi vadí, tak se akorát dozvím, že až bude jednou hlídat sama, tak že si to udělá stejně po svém…jinak mého syna miluje, ale je prostě taková. Nevidá na cigaretách, fastfoodech a podobných věcech vůbec nic špatného a je jednodušší, tak se jí to ani nedá vysvětlit. Její lásku k synovi/vnukovi, ale nepopírám. Tak co bys mi radila v této situaci. Myslím, že to je to, co se tu snaží pisatelky napsat, že jim vadí, když je jeich tchýně nerespektují.
@ynax píše:
@Ter85 naprostý souhlas :potlesk: :potlesk: vystihla jsi to naprosto přesně!Milé dámy, uvědomte si, že za pár let i vy budete tchýně. A zkuste si představit, jak vám bude, až vás vaše snacha odstřihne od vnoučat, protože si nemyslí, že byste respektovaly její výchovu, nebo třeba jen proto, že by měla dát děti ke tchýýýýýni. Vaše děti se můžou hodně naučit od generace babiček a dědečků, můžou zažít spoustu jiného, než s vámi.
  • Citovat
  • Upravit
brouček79
17.2.13 23:45
@brouček79 píše:
Tuto reakci nechápu, jedná se o to, že nikdo nechce zakazovat nic tchýni, pokud se tchýně nebude chovat proti přání rodičů, takže nevím, proč bych se teď měla obávat, že neuvidím svá budoucí vnoučata, jelikož mě by nikdy nenapadlo nerespektovat druhé a to zvlášť, když jde o děti. Uvedu příklad. Několikrát jsem prosila tchýni, ať malému nekouří v místnosti, ať jdou na balkon a ona si stejně zapálí a vůůůůbec nechápe, proč mi to vadí, když jsou malému 3 měsíce. Když jí řeknu, že jdeme pryč, že toto mi vadí, tak se akorát dovím, že až bude jednou hlídat sama, tak že si to udělá stejně po svém…jinak mého syna miluje, ale je prostě taková. Nevidí na cigaretách, fast-foodech a podobných věcech vůbec nic špatného a je jednodušší, tak se jí to ani nedá vysvětlit. Její lásku k synovi/vnukovi, ale nepopírám. Tak co bys mi radila v této situaci? Myslím, že to je to, co se tu snaží pisatelky napsat, že jim vadí, když je jejich tchýně nerespektují.
  • Citovat
  • Upravit
brouček79
17.2.13 23:55

@Ter85 Jenže například moje tchýně mi už dopředu řekla, že až tam nebudu, tak si to bude dělat po svém. Malému jsou 3 měsíce a už teď mi říká takové veci a je to dost boj, aby respektovala má přání i v mé přítomnosti. Je to ten typ, co bez cigarety nedá ani ránu a jí a pije akorát Colu a hranolky a přijde jí to v pořádku. Je schopna malého chovata zárověň kouřit v uzavřené místnosti. Vysvětlit si to nenechá a mám z ní pocit, že to ani nechápe, že to není zdravé. Ale syna bezvýhradně miluje a jeví o něj zájem. Mě má také ráda. o to je ta situace prekérnější. Tak co bys mi radila?

• Citovat
  • Upravit
1040
18.2.13 00:14

Je to fakt škoda, když tchýně „nefunguje“. My bydlíme s tchánama s jednom domě a je to úžasná výhoda. Tchýně šla do důchodu ve stejném měsíci co se malá narodila, tchýně je starostlivá, milující. Malou hlídala od jejích 15 měsíců a to 3× týdně cca po 6 hodinách a já mohla docházet do práce a přivydělávat si. Co mi skončila dvouletá rodičovská hlídala malou denně a já mohla hned pracovat alespoň na zkrácený úvazek. Samozřejmě jsem se musela smířit s tím, že ten jejich častý kontakt ovlivní moji mateřskou autoritu, takže jsem se občas se smutkem vracela domů, protože malá chtěla stále zůstat u babičky a ne jít se mnou domů :( No prostě i ve výhodách lze najít nevýhody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
18.2.13 07:52

Tak koureni bych netolerovala ani v nasi pritomnosti, natoz u ditete. Nasi tchanovci kouri, ale nikdo by to u nich v byte nepoznal, chodi na balkon. To ani nema co delat s detma, to je proste arogance a nevychovanost kuraku. Takze tam, kde se kouri, bych nejezdila uz jako bezdetna, s ditetem uz vubec ne. Ale to nema co delat s postojem tchyne-snacha, takhle merim jednim metrem pro vsechny. Takze navstevy by probihaly jen u nas a koureni jen na balkone, potom nemam problem s hlidanim.

Kazdymu vyhovuje neco jineho, jak tu popisovala @Mooonki, tak to me osobne by nevyhovovalo. Podle me babicky a dedeckove maji byt na rozmazlovani, uzit si s nimi to, na co treba nemaji cas rodice-divadla, kina, cirkusy atd. Nesouhlasim s tim, aby prarodice suplovali ve vychove rodicu ci peci predskolnich zarizeni. Ale to je kazdyho vec, nedavala bych tak casto hlidat ani mym rodicum ani tchanovcum, nase cacorka pomaze do soukrome skolky od dubna. Vidim to totiz u synovcu, travi u tchanovcu vetsinu tydne, cele vikendy a neposlouchaji, neumi si zavazat tkanicky, neouklidi si po sobe, pac babicka s dedeckem vsechno udelaji. Takze me by se tohle nelibilo, takze pujde do skolky, ale nemam problem, aby u prarodicu travila cas o prazdninach, sem tam vikend… Nikoho nekontroluji, je mi jedno, jestli s ni pujdou k Mekacovi, jestli ji k veceri daji zmrzku-oni muzou, moje a manzelovy pravidla se musi dodrzovat s nami, u nas doma. Nemuzu chtit po prarodicich, aby dceru vychovavali-oni maji sve uz odbyte v podobe svagrove a manzela. Myslim si, ze jakekoli omezovani pri styku s vnoucaty neni na miste. Je to muj osobni nazor, nikomu ho nenutim, jen jsem proste alergicka na svoji metr-ze moji rodice jsou uplne neco jineho, nez tchanovci. To je proste podle me spatne. Neni to o tom oslovovat je maminko a tatinku, ale clovek je musi vzit za svoji rodinu a chovat se k nim stejne jako ke sve rodine :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brouček79
18.2.13 09:56
@Ter85 píše:
Tak koureni bych netolerovala ani v nasi pritomnosti, natoz u ditete. Nasi tchanovci kouri, ale nikdo by to u nich v byte nepoznal, chodi na balkon. To ani nema co delat s detma, to je proste arogance a nevychovanost kuraku. Takze tam, kde se kouri, bych nejezdila uz jako bezdetna, s ditetem uz vubec ne. Ale to nema co delat s postojem tchyne-snacha, takhle merim jednim metrem pro vsechny. Takze navstevy by probihaly jen u nas a koureni jen na balkone, potom nemam problem s hlidanim.Kazdymu vyhovuje neco jineho, jak tu popisovala @Mooonki, tak to me osobne by nevyhovovalo. Podle me babicky a dedeckove maji byt na rozmazlovani, uzit si s nimi to, na co treba nemaji cas rodice-divadla, kina, cirkusy atd. Nesouhlasim s tim, aby prarodice suplovali ve vychove rodicu ci peci predskolnich zarizeni. Ale to je kazdyho vec, nedavala bych tak casto hlidat ani mym rodicum ani tchanovcum, nase cacorka pomaze do soukrome skolky od dubna. Vidim to totiz u synovcu, travi u tchanovcu vetsinu tydne, cele vikendy a neposlouchaji, neumi si zavazat tkanicky, neouklidi si po sobe, pac babicka s dedeckem vsechno udelaji. Takze me by se tohle nelibilo, takze pujde do skolky, ale nemam problem, aby u prarodicu travila cas o prazdninach, sem tam vikend… Nikoho nekontroluji, je mi jedno, jestli s ni pujdou k Mekacovi, jestli ji k veceri daji zmrzku-oni muzou, moje a manzelovy pravidla se musi dodrzovat s nami, u nas doma. Nemuzu chtit po prarodicich, aby dceru vychovavali-oni maji sve uz odbyte v podobe svagrove a manzela. Myslim si, ze jakekoli omezovani pri styku s vnoucaty neni na miste. Je to muj osobni nazor, nikomu ho nenutim, jen jsem proste alergicka na svoji metr-ze moji rodice jsou uplne neco jineho, nez tchanovci. To je proste podle me spatne. Neni to o tom oslovovat je maminko a tatinku, ale clovek je musi vzit za svoji rodinu a chovat se k nim stejne jako ke sve rodine :nevim:

@Ter85 jenže to, co píšeš o tom kouření, je právě ten problém a ta nevychovanost se s tím táhne ruku v ruce. Já před těhu také kořila, ale v životě bych si nezapálila v místnosti a natož s dětmi. S tchýní bych velice ráda vycházela, ale s ní se nedá domluvit. Prostě jí to přijde normální kouřit všude a jíst Mekáč, ale jinak je fajn. Návštěvy se právě proto snažím směřovat k nám domů, ne jí je zakazovat. Ona si chce ale malého pořád půjčovat a takhle se přitom s ním chová. Když jí to zakážu, tak je zle a když bych jí to povolila, tak mi vrátí smradlavý dítě a bůh ví, co mu dá i k jídlu. Když jí řeknu, že takto se chovat s ním nebude, dvětí, že bude, že je to její vnuk a že ona vychovala sama dvě děti a mě pak trápí, co s tím…Musíš si uvědomit, že jsou na světě lidé, se kterými se prostě nedá domluvit. A o tom ta diskuze je. Vzniká tím totiž v rodině dusno a dost špatně se to řeší, když ta druhá strana absolutně nechápe, co ty tím myslíš a proč to vůbec řešíš…

• Citovat
  • Upravit
brouček79
18.2.13 10:09
@brouček79 píše:
@Ter85 jenže to, co píšeš o tom kouření, je právě ten problém a ta nevychovanost se s tím táhne ruku v ruce. Já před těhu také kořila, ale v životě bych si nezapálila v místnosti a natož s dětmi. S tchýní bych velice ráda vycházela, ale s ní se nedá domluvit. Prostě jí to přijde normální kouřit všude a jíst Mekáč, ale jinak je fajn. Návštěvy se právě proto snažím směřovat k nám domů, ne jí je zakazovat. Ona si chce ale malého pořád půjčovat a takhle se přitom s ním chová. Když jí to zakážu, tak je zle a když bych jí to povolila, tak mi vrátí smradlavý dítě a bůh ví, co mu dá i k jídlu. Když jí řeknu, že takto se chovat s ním nebude, dvětí, že bude, že je to její vnuk a že ona vychovala sama dvě děti a mě pak trápí, co s tím…Musíš si uvědomit, že jsou na světě lidé, se kterými se prostě nedá domluvit. A o tom ta diskuze je. Vzniká tím totiž v rodině dusno a dost špatně se to řeší, když ta druhá strana absolutně nechápe, co ty tím myslíš a proč to vůbec řešíš…

A dlaší věc je, že se bojím, až už malej bude chápat, jejích komentářů. V mé přítomnosti povídá věci typu, že cigára jsou super, že na něco se přeci umřít musí a to se týká i naprosto nezdravého a nevhodného jídla pro malé děti. Výchova je také dost liberální. Vůbec neuznává žádnou disciplínu a když naznačím, že dítě potřebuje řád, tak klidně před malý shazuje mojí autoritu a dělá ze mě úzkostlivce. Co se týče vzdělání, tak má názor, že popeláře také někdo dělat musí, tak na co nutit děti do školy a do prospěchu, tak se pak nemůžeš divit, že mě to trápí a bojím se, jak to malej bude vnímat, až bude starší. I v mojí přítomnosti se tomu nedá zabránit, jelikož bych jí musela do pusy dát roubík a znovu opakuji, nedá se s ní domluvit, nechápe, že já si přeju a myslím něco jiného…Dokud se ale malý nenarodil, tak nebyl jediný problém, protože se tato témata nevytahovala a také jsme byli méně ve styku, protože ona miluje všechny svoje vnoučata a jak se malej narodil, tak by se s ním pořád muchlovala a já jsem z toho na nervy, protože mě to mrzí a dupnout si se prostě nedá. Musela bych se jedině šprajcnout a rozhádat celou rodinu a zakázat styk! Což právě nechci a proto jsem na této diskuzi.

• Citovat
  • Upravit
2480
18.2.13 10:54
@brouček79 píše:
A dlaší věc je, že se bojím, až už malej bude chápat, jejích komentářů. V mé přítomnosti povídá věci typu, že cigára jsou super, že na něco se přeci umřít musí a to se týká i naprosto nezdravého a nevhodného jídla pro malé děti. Výchova je také dost liberální. Vůbec neuznává žádnou disciplínu a když naznačím, že dítě potřebuje řád, tak klidně před malý shazuje mojí autoritu a dělá ze mě úzkostlivce. Co se týče vzdělání, tak má názor, že popeláře také někdo dělat musí, tak na co nutit děti do školy a do prospěchu, tak se pak nemůžeš divit, že mě to trápí a bojím se, jak to malej bude vnímat, až bude starší. I v mojí přítomnosti se tomu nedá zabránit, jelikož bych jí musela do pusy dát roubík a znovu opakuji, nedá se s ní domluvit, nechápe, že já si přeju a myslím něco jiného…Dokud se ale malý nenarodil, tak nebyl jediný problém, protože se tato témata nevytahovala a také jsme byli méně ve styku, protože ona miluje všechny svoje vnoučata a jak se malej narodil, tak by se s ním pořád muchlovala a já jsem z toho na nervy, protože mě to mrzí a dupnout si se prostě nedá. Musela bych se jedině šprajcnout a rozhádat celou rodinu a zakázat styk! Což právě nechci a proto jsem na této diskuzi.

No jeje, ze se vsemi se dohodnout neda, to si ani nemyslim-jako s moji tchyni to po dobrem taky neslo, manzel nebyl dostatecne razantni, musela jsem ji to rict sama mezi 4 ocima. Nastesti byla soudna a rozumna, rozhodla se pro vzajemnou toleranci a tak spolu muzeme za vydatne snahy nas obou, stravit spolecne i tyden na chate. Pokud by tenkrat se postavila na zadni a nehodlala se dohodnout na vzajemnem respektu, dopadlo by to tak, ze by za ni s holkou jezdil omezene jen manzel a my dve se videly jen na zdvorilostnich navstvach max. 3× za rok.
Ja Mekace neresim, vidim to na synovcich, kdyz je mame na navsteve, je to prvni co chteji, Mekace nesnasim, nejim takova jidla, nevhutna mi to a je mi potom jeste 3 dny blbe. Se synovcema tam chodim, pac jsem pri jednom vyletu, kde nebylo jine moznosti nez Mekac zjistila, ze jim jde o ten detsky koutek se skluzavkou a hracku v detskym menu, s jidlem to bylo tak, ze si 2× kousli do hambace, zobli si hranolku, cucli si piti a vic ke to nezajimalo, ac jsem je i nutila, aby to snedli, tak toho vetsinu nechali, domu jeli hladovi a doma pak zdlabli normalni veceri :mrgreen: Takze s nima do mekace uz chodim, menu jim koupim, oni se vyradi, ja tam mam rada jejich kavu a vsichni jsme spokojeny, jen je to teda draha sranda na muj vkus :mrgreen: Pro ne je to svatek, s rodicema tam nechodi, my je tam vezmeme 1-2× do roka (svagrovci to neresi, normalne doma jedi mrazene pizzy, hranolky a jine chutovky), konkretne za vysvedceni. Na jidlo dbam hodne, dbam i na vychovu, aby dcera mela dobry priklad predevsim v nas, ale to jsou nase pravidla a nemuzu chtit po nikom z rodiny, aby se podle nich ridili. Naucila jsem se to na oddile, kde jsem mela na starosti spousty deti, kazdy dite bylo zvykle na neco jineho, nebylo v mych silach dodrzovat rad kazde rodiny, proste kdyz byla oddilova akce, dodrzovali oddilova pravidla, ktera se zas ne vsechna libila rodicum-bylo to o kompromisu.
Co se nazoru tyce, tak nepocitam s tim, ze moje dite bude do 18 slychat jen t nazory, jaky me se budou libit a s jakyma budu souhlasit. Nikde neni psano, ze dite vychovavane v rodine nekuraku, vedene ke zdravemu zivotnimu stylu, nebude ve 30 silny kurak hlasajici, ze na neco umrit musi. Jinak moje tchyne to taky rika, nadavame ji, pac ma silny astma a koureni ji proste zabiji a taky porad slychame, ze na neco umrit musi a ze cigareta je jeji skvela kamaradka, co ji pomaha cely zivot prekonavat strasti zivota. Holt detem se budeme snazit ukazat, ze to jde i jinak a nezbyva nez doufat, ze se rozhodnou spravne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brouček79
18.2.13 12:43

@Ter85 Asi máš pravdu. Pro mě je to pouze teď těžké období se s tím vyrovnat a nějak to uspořádat. Spíš mě to trápí, než že bych se stavěla na zadní a chtěla dělat nějaká razantní opatření. Dost mi pomůže, když slyším, že tento problém nemám sama a že se to prostě časem vytřídí a bude to třeba i lepší. Zatím je to chvilka, co jsem se do té situace dostala a tak to je dost emotivní. Vadí mi totiž cítit vnitřní nenávist a zároveň stres z ohrožení dítěte. Asi to k životu patří a člověk se musí učit řešit stále nové situace. Děkuji za odpovědi :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.2.13 15:16

@Ter85 já Tě chápu :-)
moje rodiče dělají vše podle svého i přes moje prosby :-( Táta ne, ten nemá a nesmí mít celý život svůj názor. Je úžasný dědeček, který s malým hodně blbne. Zato moje máma :roll: můžu jí o něco poprosit několikrát a ona to přesto udělá. Syn je alergický na jahody, přesto mu je nabízí se slovy, že to není možný, aby byl alergický a pak dodá, že se stejně maximálně osype :cert: (teď je synoi 13m)

A tchýně je taky kapitola. Už v těhotenství mi řekla, že když jsem jí sebrala syna já, sebere mi ona toho mého. Je to tak zlá ženská, se kterou nejde vyjít ani po několika diskuzích :-( Takže já k ní už několik let nejezdím, po narození syna přijde ona k nám, já si dělám své a muž s malým se věnují jí. Když něco zakážu, vezme syna a říká mu, že máma mu to zakazuje, ale ona, hodná babička by mu to dovolila. Když mu nabízí čokoládu (ještě nechci aby jí jedl), řekne něco podobného, máma zakazuje, ale babička mu chce dát velikou dobrůtku, ale nemůže :roll: Říká to i u strkání prstů do zásuvek (krytky tam máme), máma zakazuje, ale babička by dovolila 8o :cert:

• Citovat
  • Upravit
brouček79
19.2.13 11:34
@Anonymní píše:
@Ter85 já Tě chápu :-)
moje rodiče dělají vše podle svého i přes moje prosby :-( Táta ne, ten nemá a nesmí mít celý život svůj názor. Je úžasný dědeček, který s malým hodně blbne. Zato moje máma :roll: můžu jí o něco poprosit několikrát a ona to přesto udělá. Syn je alergický na jahody, přesto mu je nabízí se slovy, že to není možný, aby byl alergický a pak dodá, že se stejně maximálně osype :cert: (teď je synoi 13m)
Je to tedy děs běs, asi je to údel mateřství, že ty naše dítka musíme ochraňovat, ale je to náročné. Škoda, jsou to problémy navíc a člověk si tím důkladně otravuje život. Držím palce :hug:
A tchýně je taky kapitola. Už v těhotenství mi řekla, že když jsem jí sebrala syna já, sebere mi ona toho mého. Je to tak zlá ženská, se kterou nejde vyjít ani po několika diskuzích :-( Takže já k ní už několik let nejezdím, po narození syna přijde ona k nám, já si dělám své a muž s malým se věnují jí. Když něco zakážu, vezme syna a říká mu, že máma mu to zakazuje, ale ona, hodná babička by mu to dovolila. Když mu nabízí čokoládu (ještě nechci aby jí jedl), řekne něco podobného, máma zakazuje, ale babička mu chce dát velikou dobrůtku, ale nemůže :roll: Říká to i u strkání prstů do zásuvek (krytky tam máme), máma zakazuje, ale babička by dovolila 8o :cert:
  • Citovat
  • Upravit
brouček79
19.2.13 11:35
@brouček79 píše:

Je to tedy děs běs, asi je to údel mateřství, že ty naše dítka musíme ochraňovat, ale je to náročné. Škoda, jsou to problémy navíc a člověk si tím důkladně otravuje život. Držím palce :hug:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová