Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, potřebuju radu. Posledních pár dní si všímám, že syn, 7 týdnů, upřednostňuje jednu stranu. Když ho držím ve svislé poloze, dívá se vždy doprava, na druhou stranu nechce otočit hlavičku. Vleže na zádech hlavičku otáčí na obě strany, při spánku to taky střídá. Když je na bříšku, má celé tělíčko jakoby trošku stočené taky napravo. K dr. jdeme až za měsíc, tak nevím, jestli jí nemám zavolat a dojít tam raději dřív. Jak to máte vy? Je to u mrňousků běžné nebo už je to spíš na nějaké cvičení a posilování? Doufám, že se vyhneme vojtovi…Máte někdo zkušenost?
Díky.
Já bych to zas až tak nesledovala, kdyby to bylo na cvičení bylo by to pořád a očividné, myslím že by si se měla radovat s miminka a ne se zbytečně stresovat
Malej je určitě vpořádku ![]()
@rezulka Náš malej to má taky tak, a chodíme na rehabilitaci, není to nic hrozného, takže já bych zašla za obvoďačkou at ti napíše doporučení na rehabku, myslím že čím dřív tím líp…
My vojtu cvicime a nase holka z toho mela obrovskou srandu. Mela taky problem s predilekci a behem cca 14ti dnu cviceni se to spravilo.
My sme meli problem s dcerkou, ze uprednostnovala pravou stranu, pze po porodu mela zlolmenou levou klicni kost a mela sem ji polohovat na pravy bok a to ji potom uz zustalo… Byla sem z toho uz zoufala, ze sem ji napolohovala na druhou stranu, podlozila ji zadicka, ale tak dlouho delala az si tu hlvinku dala tak jak to bylo ji prijemne… Takze mela slehlou pravou stranu hlavicky… Doporucuji koupit ty valecky.. My sme je nemeli, pze sem je objevila az pozdeji, ale mala se pak zacla otacet a plazit tak se ji hlava srovnala a ted v roce ma obe strany stejne
Jindra taky byl „nakřivo“…
Stačil jeden cvik pár týdnů (ze začátku se mu to moc nelíbilo, ale rychle si zvyknul a pak už pěkně spolupracoval) a byl OK.
Raději bych k dr. zašla. Čím dřív se to když tak bude řešit, tím líp.
Naše nejmladší zase kouká pořád doleva. Teď už je to tedy lepší a otočí se i doprava. Ale ještě nedavno prostě jen a pouze doleva i za cenu, že koukala do zdi. Hlavičku má jak kdyby vypadla ze ždímačky, to teda doufám, že se později aspoň trochu srovná.
Doktorka povídala, že je to normální a že to není k tomu, aby se to nějak muselo řešit.
Určitě zajdi k dr. dřív, ať začnete chodit na rhb co nejdřív. Čím bude mimino větší, tím bude cvičení namáhavější. My byli taky „do rohlíku“, cvičíme vojtu už 3 měsíce a spravil se. Votjovkou nic nepokazíš.
@rezulka pokud se Ti to tak jeví, tak co nejdříve k dr. a začít rehabku. Nejmladší dcerka před 3.měsícem začala „levačit“, tak jsem to dr. řekla, ta mi to potvrdila a vojtovku jsme cvičily 3 měsíce, čekalo se až se otočí (týden před 6m) a pak nás vyřadili… Že budeme sledovat, jestli do 9m začne lézt- no a nejdříve lenivá princezna v 7m plazení, v 7,5m začala lézt, během týdne stoupat a ještě nemá 9m a je to suverénka ve stoji, lezu po schodech
. Mudr. v 8m konstatovala- no jooo, vy jste cvičili, že? tak to je malá napřed ![]()
Jinak to cvičení bych upřednostnila před „čekáním“ že se to samo napraví… a hlavně případným oploštěním hlavičky, která se pak napravuje mnohem hůř
- diskuzí o plagiocefalii je tu dost ![]()
souhlasím s @gaaabule
@rezulka píše:
Dobrý večer, potřebuju radu. Posledních pár dní si všímám, že syn, 7 týdnů, upřednostňuje jednu stranu. Když ho držím ve svislé poloze, dívá se vždy doprava, na druhou stranu nechce otočit hlavičku. Vleže na zádech hlavičku otáčí na obě strany, při spánku to taky střídá. Když je na bříšku, má celé tělíčko jakoby trošku stočené taky napravo. K dr. jdeme až za měsíc, tak nevím, jestli jí nemám zavolat a dojít tam raději dřív. Jak to máte vy? Je to u mrňousků běžné nebo už je to spíš na nějaké cvičení a posilování? Doufám, že se vyhneme vojtovi…Máte někdo zkušenost?To je běžné, ale pokud se to nesrovna do konce šestinedělí, je lepší rehabilitace, zacit posilovat ochablejsi svalove skupiny.Nas pediatra poslala, cvicili jsme vojtovku par mesicu. Jsou i pediatri, co to neresi, ale k takovemu bych nechodila. Je lepsi a jednodussi cvicit vcas s miminkama nez pak ve starsim veku pro tzv.kriva zada.
@rezulka Tak z moji zkusenosti. Myslim, ze tvoje miminko je jeste male a srovna se. Jak sama pises, ve vetsine pripadu se otaci i na neoblibenou stranu, takze to je skvele. Moje mala treba tu svoji stranu preferovala ve vsem - i ve spani, i ve svisle poloze. Na 3 mesicni kontrole moje pediatra udelala skandal, hnala nas na Vojtovku. Byla jsem v soku. Ale za me - Vojtovku v zadnem pripade, je to kazdeho vec, ale ja jsem zcela proti, Vojta je dle meho jen pro opravdu vazne pripady, pak ano. Driv ne, zbytecne se dite do neceho tlaci, zmate ho to a dle meho velmi casto vyvolava dalsi „problemy“. Viz kazdy, kdo ho cvici - mesice a mesice, vzdy se najde neco dalsiho a dite pak cvici pomalu cely zivot. Pro me sileny.
My tedy nevahali a jeli radeji 130 km k vyhlasene fyzioterapeutce. Dostali jsme 2 cviky Bobatha- prevalovani ze strany na stranu na mici a pak jen pokladani rucicek na kolinka vleze. Mala ani nevedela, ze cvici, cviku jsme udelali 5 a pul a mala se srovnala sama. Jak bude mimino starsi, bude vic vnimat, vic ho bude zajimat a zacne se otacet samo. A nevim, zda cvicenim, ci proste opravdu dozranim samotnym, se mi mala zacala i na spani tocit na obe strany. A to ani ne za 2 tydny. Proste bych mimi sledovala, motivovala hrackama (az bude teda fakt mit zajem o ne) a resila to az pozdeji. A co se tyce valecku - tak ty pouze jen, pokud se s nima miminko „nepere“. Pokud ano, nedavat je, protoze si tim kontraproduktivne jen bude posilovat svaly na tu oblibenou stranu.
@rezulka moc to řešíš…mě se malá točila na jednu stranu a zjistila jsem, že je to kvůli přebalováku - z jedné strany byla stěna s nálepkama. Tak jsem přebalovák otočila a začala se zas točit obráceně, tak se to srovnalo. Pokud se ti ale malý v leže točí na obě strany, je to ok ![]()
@verulicek @misicka 149 Nemyslim, že to moc řešim. Jak říkám, nevšimla jsem si, že by to takto měl již dřív, jen poslední týden to vidím, a to pořád. Jakmile je na bříšku, nikdy není rovně, snažím se ho rovnat, ale nejde to. Když ho držím na rameni po jídle, vždycky bude koukat doprava, buď do prostoru, když je na druhém rameni, nacpe mi hlavičku do krku, ale na druhou stranu ji neotočí.
Každopádně díky moc všem, zavolám dr. a uvidíme. Se starší dcerou jsem začala cvičit Vojtu skoro v roce a byl to teda očistec. Proto raději začít dřív. Válečky máme, ale ty jsou myslím nám na nic, když ho budu nutit do jiné polohy, vztekne se. To je jako když ho chci pevně stáhnout do zavinky… ![]()
Ještě jednou moc díky.