Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Zaujala mě tu diskuze o schizofrenii a názory lidí ze s některými diagnózami by lidi nemeli mít dětijaky je vas názor?
a jaké diagnózy jsou to podle vas? bipolarni? schizofrenie? poruchy osobnosti??? Já tohle v blízkém okolí nemám a tak by mě i zajímalo jaké je to vyrůstat s takovým rodičem
A co narciste?
Obecně je asi společným znakem zmatenost dítěte, protože mnohdy jsou projevy rodiče nevyzpytatelné a málo čitelné, nekdy se můžou obracet i proti dítěti. Nektere napr. vývojové fáze třeba neni rodic schopen pochopit a akceptovat. Problém může být v přílišné emotivite nebo naopak neschopnosti prožívání a vcítění se, ve změnách nalad, přehnaných reakcich nebo požadavcích. Dite se.muze bat, zažívat pocity viny nebo se naopak s jednáním rodiče přišli ztotoznit. No a geny. Záleží také na pristupu ostatních členu rodiny.
Příspěvek upraven 04.11.22 v 09:15
Právo mít dítě nelze nikomu upírat, ale za mne ne. Nešla bych do toho. Mám osobní zkušenost v blízkém okolí (deprese, bipolarita), táhne se po generace rodinou, dědí se. Takovou duševní bolest bych předávat dál nechtěla. Schizofrenii jsem rovněž vypozorovala jako dědičnou. Takže za mne 100% ne, šla bych třeba do darované buňky.
Když budu hodně upřímná…tak lidi co mají duševní poruchy v rodině ale to dedicné.
Mám syna autistů, dědičnost po tetě..
Blbý co..otec měl sestru autistku a slízne to i další a další pokolení.
Dle neuroložky, to bohužel je možné..vádný gen měli oba pak já..ale zase až u syna se to projevilo.
Nicméně vysvětlujte to někomu, že je lepší nemít děti, protože teta je autistka.
Mám každopádně jedno, další neplánuji a má linie tady končí.
@Anonymní píše:
Když budu hodně upřímná…tak lidi co mají duševní poruchy v rodině ale to dedicné.
Mám syna autistů, dědičnost po tetě..
Blbý co..otec měl sestru autistku a slízne to i další a další pokolení.
Dle neuroložky, to bohužel je možné..vádný gen měli oba pak já..ale zase až u syna se to projevilo.
Nicméně vysvětlujte to někomu, že je lepší nemít děti, protože teta je autistka.
Mám každopádně jedno, další neplánuji a má linie tady končí.
S tím autismem je to taky fakt. Často se to dá vypozorovat u více členů širší rodiny - nebo aspoň sklony k „divnemu“ ci uzavřenému chování.
V okolí máme matku se závažnou psychiatrickou poruchou. Má syna ve své péči, otec se marně pokoušel získat syna do své péče. Bohužel se to na klukovi hodně podepisuje. Ze školy byl doporučen psycholog. Psycholog se s klukem snažil pracovat i šel pokrok vidět. Začal být víc komunikativní, přátelský. Bohužel matka doznala, že se proti ní spolčili a kluk už k psychologovi nechodí. Prý má psycholog na kluka špatný vliv a poštvává proti matce. Co na to říct, no ![]()
Jinak jak už zaznělo výše. Diagnóza dědičná a ve spojení s výchovou psychiatricky nemocného člověka, tak je velké riziko, že kluk skončí jednou zle.
@Kintyre píše:
Jinak jak už zaznělo výše. Diagnóza dědičná a ve spojení s výchovou psychiatricky nemocného člověka, tak je velké riziko, že kluk skončí jednou zle.
Tesat do kamene.. Na jedné straně je dědičnost, ale pak také to, že dítě vychovává duševně nemocný člověk, který nemusí být celou dobu jejich dětství kompenzovaný. Mám hodně blízkou kamarádku, která si s bratrem v dětství prožila peklo (maniodepresivní otec). Prakticky každý, kdo vyrůstal za těchto podmínek, je nějak poznamenaný.
A jaké psych diagnózy myslíte ze sou dědičné? bipolar, schizo, hraniční, asi ten autismus?…
Tenhle dotaz mi přijde hodně dobrý. Zvlášť v kontextu toho, co tady dost často čtu - jak dost ženských tlačí jiné do dětí a ještě ty bezdětné odsuzují.
Osobně se mi vybavuje 1 narcistka a 1 psychopatka. Ani jedna děti nechtěla. Narcistka se k dětem nechala dotlačit okolím (aby nevypadala „divně“) a pak se na těch dětech hodně špatně podepsala. Psychopatce byly naštěstí názory okolí jedno, tak děti nemá a ve svým věku to už (doufám) nestihne.
Zkrátka minimálně ty postižené ženské dost často problém cítí a nehrnou se do toho. On je teda hlavní problém v jejich sobeckosti, nicméně ta povaha se jim porodem nezmění a děti to odnesou.
Takže za mě by hodně pomohlo už jen to, abychom nikoho neodsuzovali a každého nechali se rozhodnout čistě sám za sebe. Lidi by měli mít děti jen v případech, kdy po nich opravdu a upřímně touží. A okolí by to mělo mlčky respektovat, protože tím jedině celé společnosti prospěje.
Ano, myslím si, že s některými diagnozami by ženy (ale ani muži) mít děti neměli. Zejména s temi, které se dědí, což jsou deprese, maniodeprese a pod. A u spousty jiných také
Paní tu chodívala, nevim, s jakou diagnózou, ale svého malého chlapečka byla schopna na ulici i zkopat. Myslím, že ji ho sebrali.
Ono totiz stačí, když se třeba dítko usměje, a rodič si to může vztáhnout tak, že se.mu vysmívá, a nikdo.mu to nevymluvi. Také mnohdy není schopen akceptovat třeba přirozený a nutný vzdor ditete jako zdravou vývojovou fázi atd.
@Anonymní píše:
A jaké psych diagnózy myslíte ze sou dědičné? bipolar, schizo, hraniční, asi ten autismus?…
Myslím, že hraniční být nemusí. Tam se dost uvádí spíš vliv prostředí. I u těch ostatních jsou pravděpodobně jen dispozice, např. k vetsi uzkostnosti atd., což když přeroste určitou míru, např. kvůli nějakému traumatu nebo treba i viroze, tak se může spustit onemocnění.
Zaujala mě tu diskuze o schizofrenii a názory lidí ze s některými diagnózami by lidi nemeli mít děti
jaky je vas názor?
a jaké diagnózy jsou to podle vas? bipolarni? schizofrenie? poruchy osobnosti??? Já tohle v blízkém okolí nemám a tak by mě i zajímalo jaké je to vyrůstat s takovým rodičem