Mít potom i šesté dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3371
17.7.13 23:02

@Rampepurna Nemyslím si, že by nákladné volnočasové aktivity byly pro ty děti životně důležité, alespoň teda ne pro moje. Děti sice navštěvují kroužky, ale zatím netouží dělat je nějak extra sportovně ;). A už vůbec si nemyslím, že by to bylo nepostradatelné. Moje děti lítají po venku s kamarády, lezou po stromech, hrají si na všelijaké postavy z pohádek, stanují. Myslím si, že to je na stejné úrovni, jako kroužky. Společně s kamarády se toho naučí mnohdy i více, alespoň to tak vidím já. Na VŠ jim spoříme - mimo jiné, tedy i na tu.

Jde o to, jak si ty děti vychováš, pokud budou vyžadovat drahé dovolené, jazykové kurzy za 50 000 Kč a bůh ví, co ještě, tak to by nebylo únosné ani pro rodinu s dvěmi dětmi. Myslím si, že spoříme dostatečně na to, abychom dětem mohli dopřát VŠ - pokud budou mít zájem. Ostatní si budou muset zařídit sami, život není o tom, že všechno dostanou až pod nos.

@berry4 Tak to já si pamatuju z „dřív“ rodiny s 4-6 dětmi a všichni byli spokojení. Nikdo proti takovému životu doteď neříká ani slovo :).
Mé děti taky doteď nebyly na táboře - nechtějí tam :). Na dovolené jezdíme, troufám si říct, že mám doma uklizeno - jednak mi pomáhají starší děti, druhak teď jsou všichni u příbuzných v USA, takže mi tu nikdo nedělá bordel :D.

Ano, máš pravdu, děti opravdu nejsou na to, aby si dělaly navzájem služku. Ale sourozenecká spolupráce, láska a pomoc taky existuje, to samé pomoc s domácími pracemi :). A rodič jsem já a myslím, že z dětí žádné nestrádá, povídám si se všemi, mazlím se se všemi, kdykoliv je nějaký problém, můžou za mnou přijít.

Myslím si, že děti mají dětství hezké. Občas doma pomůžou, jinak lítají venku a hrají si, ani na počítači skoro vůbec nejsou, na televizi nekoukají, radši se koupou v bazénu a dělají blbiny :).

@analoja No právě mně ten věk limitní docela přijde. Nechci se tě nějak dotknout, to v žádném případě. Ale připadalo by mi divné, že v 50 letech je mému dítěti třeba jen 10 let, a kdyby si mé dítě pořídilo své vlastní děti taky v tom věku, tak se jich nedočkám nikdy :? :nevim: :nevim:. Uvidíme. Vrtá mi v hlavě červík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
17.7.13 23:31

@Gituš v pohodě, já taky nejsem zastánce odkládání - ale u nás nebyl dřív tatínek, a taky jsem si říkala, že tak do 40-ti, dýl ne, ale jak člověk stárne, tak věk přehodnocuje ;) a když to příroda umožnila, tak si říkám, že to nemůže být špatně, do umělka bych nešla (jako kdyby to nešlo ve dvaceti tak jo, myslím jako, kdyby byl problém ten věk)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1767
17.7.13 23:37
@werunkaw123 píše:
Pokud ty chceš a manžel taky, finančně to zvládáte tak proč ne… Já osobně bych do toho nešla, ale já hrotím teď teprv zda-li někdy bude druhé :lol:Moje sousedka má 5 kluků teď se jí narodil pátý a ona už mluví o tom, že tu holčičku mít jednou bude :mrgreen: Jsou to vzdělaní lidé, kluci jsou slušní, tak taková rodinka ať jich má klidně 10 když bude chtít a zvládnou to.. :palec:

Asi neviděla dokument „Osm kluků - a kde je holčička?“ :mrgreen:

K tématu: Nemám co dodat, klobouk dolů, pět nebo šest, to už je jedno. Stará nejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
17.7.13 23:46

@analoja Jo, to pak chápu. Já si teď říkám, že v 36 budu mít 5 dětí, nevím, jestli by to náhodou už „nemohlo stačit“ :nevim: :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
17.7.13 23:51
@Gituš píše:
@analoja Jo, to pak chápu. Já si teď říkám, že v 36 budu mít 5 dětí, nevím, jestli by to náhodou už „nemohlo stačit“ :nevim: :nevim:.

proto bych to rozhodnutí odložila ;-) některý věci prostě nenaplánuješ - moje poslední se tak nějak naplánovala sama a je to sluníčko, jak říkám za odměnu, prostě to tak mělo být - potřebovali jme ji, aniž bychom o tom věděli, tak přišla ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
18.7.13 00:05

@Gituš tahle diskuse mi udělala radost, sdílím Tvůj postoj k volnočasovým aktivitám i nárokům a náročnosti, pomoci v rodině. myslím, že šesté děťátko by u Vás bylo šťastné a zbytek rodiny taky. to vrstevnictví u sourozenců mi nepříjde jako špatná myšlenka. věřím, že častěji to výjde a děti věkově blízké si spolu hodně užijí. že by to mezi nimi neklapalo - to si myslím, že nijak typické není. A věk - čekám třetí miminko, je mi 40. Kromě křečových žil všechno dobrý. ;) Starší děti - dcerky mají 5 a 3. Zabaví se spolu neskutečně a drží při sobě jako děti fest. a i když se může v životě ledacos zvrtnout, pevně věřím, že si budou oporou vždycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
18.7.13 00:12

@kreksi No konečně někdo, kdo sdílí můj názor. Nejhezčí je, když jsou u nás třeba kamarádi mojich dětí a když od nás odchází, tak říkají, jak to bylo prima, že u nás je to super - protože oni samy maj třeba jen jednoho sourozence a u nás je pořád někdo a je tu rušno a zábava, myslím si, že to je lepší, jak v nějakém kroužku.

Uvidíme, jak to bude :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
568
18.7.13 15:16
@Gituš píše:
@analoja Jo, to pak chápu. Já si teď říkám, že v 36 budu mít 5 dětí, nevím, jestli by to náhodou už „nemohlo stačit“ :nevim: :nevim:.

Chce se mi napsat - nestačí! :) Mám velkou radost, když si slušní lidi přejí mít víc dětí. Vždyť je to tak strašně moc potřebný, dobře vychovat co nejvíc dobrých lidí do další generace :) Když tě myšlenka mít 6. dítě nebude opouštět, tak bude správná, si myslím :) (i podle všeho ostatního, co píšeš, si to myslím)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
18.7.13 15:29

@Luci1986 Byl to vždycky můj sen. Já sama mám jen bratra - o 10 let staršího. A když vidím, jak si moje děti společně hrají a jsou spokojené a vymýšlejí různé hry, hřeje mě to u srdíčka a cítím, že jsem si splnila můj dávný sen :-).

Včera jsem si říkala, že radši, ať se ta dušička vtělí do mého 6. dítka, než do děťátka někde v chudé Africe, kde nebude mít, co jíst a budou mu hrozit různé nemoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
18.7.13 21:15

@Gituš @kreksi Taky mám stejný názor na pomoc v domácnosti a na volnočasové aktivity. Moje děti sice do kroužků chodí, ale ne do zbytečně nákladných. A moc se jim v kroužcích líbí. Jinak lítají venku. Teď o prázdninách je skoro problém je udržet doma. A taky proč, když je hezky.
Na tábor jede jen dcera. Syn dostal na výběr jestli pojede do ŠvP nebo na tábor. Vybral si ŠvP a moc se mu tam líbilo. Myslím si, že i možnost volby a následky po vlastním výběru (třeba žádný tábor), jsou velice prospěšné.
Pomáhat doma taky musí. Sice dělají doma míň než já, když jsem byla dítě, ale nevyhnou se tomu. Kde se to jinak naučí? Když dítě nenaučíme si po sobě uklízet, vyklízet myčku, něco malého koupit (později i víc)…, tak jak potom mají zvládat v dospělosti svou domácnost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
18.7.13 21:46
@Gituš píše:
Ano, máš pravdu, děti opravdu nejsou na to, aby si dělaly navzájem služku. Ale sourozenecká spolupráce, láska a pomoc taky existuje, to samé pomoc s domácími pracemi :).

Souhlasím! To ještě nikdy nikoho nezabilo. Dětem pomoc v domácnosti i vzájemně mezi sebou jenom prospěje. Je to škola života, kterou nikde jinde nedostanou.

My máme zatím děti 3, ale chceme 4 - mám raději sudý počet. :mrgreen:

Gituš kdo chce, hledá způsoby. Když něco člověk fakt chce a je to pro něj priorita, tak toho prostě dosáhne.

Lidi se dneska vymlouvaj na peníze, páč je to společensky přijatelný důvod.
Já nebudu pokrytec a rovnou se přiznám, že o prachy nejde (šikovný člověk si vždy poradí), ale o nervy. :lol: Přece jen to je občas zápřah.

Ale běž do toho, pokud budou síly stačit! :palec:

Jo a byteček apod určitě dětem zajišťovat nebudu. Našetřím jim něco „do začátku“, každá tisícovka dobrá, ale rozhodně jim to nijak neulehčím. Možná jsem tvrdá, ale s nima se nikdo taky mazlit nebude. Bez práce koláče nebudou. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
18.7.13 21:49
@jirabobes píše:
Pomáhat doma taky musí. Sice dělají doma míň než já, když jsem byla dítě, ale nevyhnou se tomu. Kde se to jinak naučí? Když dítě nenaučíme si po sobě uklízet, vyklízet myčku, něco malého koupit (později i víc)…, tak jak potom mají zvládat v dospělosti svou domácnost?

Jéé tak toto by si hlavně měly vzít k srdci matky chlapců (čili i já :lol: ). Vychováváme budoucího manžela, pak nemusí vznikat situace, kdy chlap jen doma leží u pc a očekává, že manželka vše udělá (tak jako kdysi maminka, že).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
18.7.13 21:53

@jirabobes Tak to moje děti taky chodí na kroužky - teda, o školním roce. Dcera chodí na balet, gymnastiku a flétnu. Syn chodí na karate, plavání a kytaru. Baví je to, ale ani jeden z nich netouží dělat to nějak sportovně či umělecky :-). Mají to jako koníček a jako vybití, protože jinak doma dělali hrozný blbiny, takhle se alespoň vybili a byl klid :-).

Teď jsou děti s manželem u jeho rodiny, ale jinak jsem měla pocit, že doma víc nebyly, než byly. Lítaly venku s kamarády, po lese, po loukách, lezly po stromech, hrály všelijaké hry. Počítač a televize pro ně přes den neexistovala, počítač naštěstí ani večer.

Ano, i ta možnost volby je k učení dobrá věc. Taky dáváme takhle na výběr, buď koupím jednu sladkost, nebo druhou, ale obě ne. Když nutně nepotřebují nějaké oblečení a přes to chtějí třeba dvě různé věci, taky dávám na výběr. K životu nepotřebují všechno, co vidí a tak i často vysvětluju, že tuhle hračku nepotřebuje, protože doma má miliardu podobných :mrgreen:.

A s tím pomáháním - mluvíš mi z duše. Taky jsem kdysi dělala víc, ale uklidit si pokoj, utřít a uklidit nádobí, vyndat ho z myčky, jít se psy na procházku a podobný jednoduchý domácí práce prostě dělají a čím budou starší, tím víc jich budou dělat. Nejsem od toho, abych za ně dělala všechno, práci si prostě rozdělíme :-).

Líbí se mi tvůj přístup :hug:. Kolik je dětem? -:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
18.7.13 21:57

@Davdan Přesně. Snažím se syna vychovat tak, aby byl jednou dobrý manžel. Aby doma pomohl, zvládl se postarat o děti - což myslím, že můj syn jednou v pohodě zvládne. V tomhle dávám hodně úkolů manželovi - protože to je jedinečnej chlap a od koho jiného by se syn měl naučit ty základy, než od něj. Taky se snažíme děti vést ke sportu, aby celý život neseděly jen u počítače a televize :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
18.7.13 22:05

Jo a taky dětem nespoříme. Možná by to šlo, kdybychom se uskromnili. Ale vidím to tak: až skončí střední, půjdou pracovat. Pokud budou chtít na vysokou, tak proč ne, ale sami za sebe. Nebudu děti živit a dřít, aby oni studovali, kdoví kolik let. Navíc, kdo ví, kolik bude potřeba peněz na bydlení nebo na studia za 10 a víc let? :nevim: Třeba to, co bychom naspořili, bude maličké nic. A přitom by za to mohlo být teď třeba auto, dovolená a kdoví co ještě.
Ale máme plán, jak jim aspoň trošku pomoct. Pokud nám to teda vyjde. A i ta malá pomoc je, si myslím, až až.

@Davdan Taky mám kluky. ;) Snad se mi to podaří. Nejstarší sice remcá, ale snaží se. A je pravda, že mu to co mu zadám celkem jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí